Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Ošetřovatel Rozruch z nemocnice sv. Jakuba dostal z nemocenské pojišťovny místo očekávaného léčivého bahna umělý chrup. Když v pojišťovně osobně vyřizuje přehmat, jsou úředníci velmi neochotní. Rada Pěna přijde do pojišťovny, aby si domluvil výlet se svou tajnou milenkou, sekretářkou Věrou, kterou si chce vzít, až se provdá jeho dcera Heda. Pěna ohlašuje v pojišťovně návštěvu primáře Marka od sv. Jakuba a přestože ho osobně nezná, přimlouvá se za vyřízení jeho žádosti. Když rozčilený Rozruch za chvíli sdělí, že je z nemocnice od sv. Jakuba, úředníci ho považují za Marka a jejich chování se rázem mění. Šéflékař Bruner mu předepíše lázně, kam ho druhého dne osobně doveze. Skutečný Marek přijíždí do lázní s Hedou, které se představil jako Rozruch, aby se přesvědčil o nezištnosti jejích citů. I rada Pěna s Věrou přijíždějí, aniž tuší, že je přítomna i Věřina matka. V malých lázních se nakonec všichni potkají a jejich tajemství se prozradí. Po návratu do Prahy Rozruch, který tajně dostudoval medicínu, promuje, a dostává od Brunera místo v nemocenské pojišťovně. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (449)

Pierre 

všechny recenze uživatele

Až takové terno to IMHO není. Z Vlastou jsem už viděl filmy co mě pobavily více. Začátek v nemocenské pojištovně mě moc nebavil, potom v lázních se to naštěstí trochu vylepšilo.. Za sebe musím vyzdvihnout scénku s opilým Marvanem kterému Vlasta Burian vypraví baladu o deliiru tremens. Vlasta Burian uměl skvěle pracovat s hlasem. Potom je výborná scéna ve které Pěna záhledne dceru a následně výjde vše najevo. Operace prstu byla ale zaručeně nejlepší (Toho jsem taky operoval.) Nicméně pokud tady vychvaluji tři scény tak musím říci, že zbytek mi tolik vtipný nepřipadal. Škoda že dokonale slízký Čeněk Šlégl má tak málo prostoru a námět není víc využit. Víc jak 3 této klasice ve svém hodnoceni osobně nemůžu. Viděno v rámci Challenge Tou 2016. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Vlasta Burian v excelentní formě, u něho to snad ani jinak nejde. Hraje Kryštova Rozrucha, příhodné jméno pro takovou osobu, který jde do nemocniční pokladny reklamovat zuby, protože je dostal na svůj ischias místo léčivého bahna. Následně je zaměněn, vlastní vinou, za primáře Marka a odjede s revizním lékařem (Marvan) do lázní. Pravý primář Marek se pro změnu vydává za Rozrucha, aby se ujistil,že ho jeho milovaná Heduška má opravdu ráda. Trošku se nám situace v lázních zkomplikuje. Všechno se na konec v nemocnici vyřeší. Záměny se vysvětlí. ()

Reklama

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem nevyhledával filmy pro pamětníky ale komedie s Vlastou Burianem jsou úplně jiná úroveň a tato společně s "přednostou stanice" patří k tomu nejlepšímu. Smršť dokonalých gagů, kterou mistr Burian spouští je neskutečná a nebýt pomalé druhé poloviny, kterou zachraňuje už jen konečná operace prstu, dal bych plný počet. I tak se jedná o neskutečně zábavnou komedii, která i po více jak 70 letech pobaví více než 80% současné ať už české tak i zahraniční produkce. ()

Damiel 

všechny recenze uživatele

U pokladny stál rozhodně patří k nejlepším komediím, které se v české předválečné kinematografii podařilo natočit. Ze skvělého Buriana srší obrovské charisma, se svou rolí se doslova mazlí a vychutnává si ji. Díky skvělým výkonům dalších herců (např. Jaroslav Marvan, Čeněk Šlégl), kteří Buriana výtečně doplnili, si tak můžete vychutnat vynikající situační i verbální humor (dialogy vybroušené jako křišťál) s řadou nezapomenutelných scének. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Komedie se satirickým podtónem o tom, že nepořádek prostě byl, je a bude vždycky, s úžasnými dialogy a vypointovanými situacemi je nejlepším filmem Vlasty Buriana. -BYL JSTE NĚKDE NA PORADĚ? -JÁ JSEM BYL ZA NAŠÍM PANEM LÉKÁRNÍKEM, PANE DOKTORE. -ZA VAŠÍM PANEM LÉKÁRNÍKEM, AHA. TEN VÁM SI NAPOVÍDAL PĚKNÝ VĚCI. TO BY MĚ ZAJÍMALO, JAKOU BLBOST VÁM PORADIL. -ABYCH ŠEL ZA VÁMA. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (9)

  • Když Rozruch (Vlasta Burian) vstává, aby opilému Brunerovi (Jaroslav Marvan) zarecitoval báseň o deliriu, bere Bruner do ruky láhev a skleničku, aby si nalil. V navazujícím záběru ale sedí klidně s prázdnýma rukama. (Thanoris)
  • Role Vlasty Buriana je v hotelové knize podepsána Antonínem Streitem (MUDr. Marek) jako Krištof Rozruch, ale na navštívence, kterou Vlasta Burian rozdává v závěru filmu, je vytisknuto Kryštof Rozruch. (krib)

Související novinky

Kánon filmu 2011

Kánon filmu 2011

13.02.2012

V sobotu 21. ledna byl ukončen výběr filmů Kánonu filmu za rok 2011 a přinesl opět zajímavé výsledky. Původní prosincový termín konání výběru byl z důvodů nečekaných a smutných předvánočních událostí… (více)

Reklama

Reklama