Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Ošetřovatel Rozruch z nemocnice sv. Jakuba dostal z nemocenské pojišťovny místo očekávaného léčivého bahna umělý chrup. Když v pojišťovně osobně vyřizuje přehmat, jsou úředníci velmi neochotní. Rada Pěna přijde do pojišťovny, aby si domluvil výlet se svou tajnou milenkou, sekretářkou Věrou, kterou si chce vzít, až se provdá jeho dcera Heda. Pěna ohlašuje v pojišťovně návštěvu primáře Marka od sv. Jakuba a přestože ho osobně nezná, přimlouvá se za vyřízení jeho žádosti. Když rozčilený Rozruch za chvíli sdělí, že je z nemocnice od sv. Jakuba, úředníci ho považují za Marka a jejich chování se rázem mění. Šéflékař Bruner mu předepíše lázně, kam ho druhého dne osobně doveze. Skutečný Marek přijíždí do lázní s Hedou, které se představil jako Rozruch, aby se přesvědčil o nezištnosti jejích citů. I rada Pěna s Věrou přijíždějí, aniž tuší, že je přítomna i Věřina matka. V malých lázních se nakonec všichni potkají a jejich tajemství se prozradí. Po návratu do Prahy Rozruch, který tajně dostudoval medicínu, promuje, a dostává od Brunera místo v nemocenské pojišťovně. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (449)

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že filmy s Vlastou Burianem nijak nevyhledávám a česká předválečná kinematografie mě míjí. U pokladny stál jsem si pustil z toho důvodu, že mi tento film vybral generátor náhodných čísel, s jehož pomocí sjíždím snímky z žebříčku 300 nejlepších filmů na ČSFD. Nu, nakonec jsem se i bavil a scéna řezání palce musí prostě rozesmát každého. (674., 11. IX. 2011) ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Asi najlepšia komédia, akú som s Burianom videl. Miestami som sa tak smial, že som skoro padal zo stoličky, čo znamená, že to bola veľmi dobrá komédia. No aby som mohol dať nejakej komédii 5 hviezdičiek, nestačí mi len situačný humor, očakávam, že bude mať rozumný príbeh a bude založená na inteligentom humore - najmä dialógoch, čo tomuto filmu chýbalo. Ale keď sa chcem len baviť a vypnem mozog, tak je to super zábava. ()

Reklama

LenkaAK 

všechny recenze uživatele

Na tento nadčasový film se dá dívat pořád. Nadčasový ať z hlediska komiky či obsahu, klidně by se mohl odehrávat v dnešní době. Burian je ve své vrcholové formě a ostatní herci mu skvěle sekundují. Mezi moje nejoblíbenější scény z této klasiky patří výměna zubů za bahno v nemocniční pokladně, bar v lázních a řezání prstu. A ty Burianovi hlášky! Zaručeně vždy pobaví a zlepší náladu. ()

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Kryštof Rozruch v podání krále naších komiků Vlasty Buriana se vydává do nemocniční pojišťovny vyřešit omyl a vyměnit umělé zuby, které dostal za léčivé bahno na svůj ischias. Ve zmíněné institucí si ho spletou s jeho nadřízeným vlivným primářem Markem a jelikož patolízalství a prospěchářství u nás bylo v módě i za první republiky rozhodnou se ho poslat na ozdravný pobyt do lázní. Tak začíná legendární československá komedie Karla Lamače z roku 1939. Proč bychom této komedii měli věnovat svůj drahocenný čas a zhlédnout ji? Důvod je prostý, geniální humor Vlasty Buriana, který je založený na omylech bude oblíbený v každé době. Doba 2. světové války, která přišla nedlouho po uvedení filmu, prostě potřebovala nějaké pozitivní naladění. Proto se komedie z první republiky drželi dlouho v pamětí a drží se vlastně doteď. Musím říct, že U pokladny stál je podle mě nejlepší Burianův film. 90% ()

Galerie (9)

Zajímavosti (9)

  • Režisér Karel Lamač přiznal, že měl s Vlastou Burianem (Rozruch) velké problémy, neboť se nedržel psaného scénáře a stále improvizoval ,čímž ohrozil další herce, kteří nevěděli, jak mají reagovat. Proto spousta scén byla později raději z filmu vystřižena. (Redyx1)
  • Role Vlasty Buriana je v hotelové knize podepsána Antonínem Streitem (MUDr. Marek) jako Krištof Rozruch, ale na navštívence, kterou Vlasta Burian rozdává v závěru filmu, je vytisknuto Kryštof Rozruch. (krib)
  • Keď Rozruch (Vlasta Burian) prišiel do poisťovne reklamovať, že dostal namiesto bahna umelé zuby, vysvetľoval, že má v pravej nohe ischias. Pritom ale stále ukazuje na ľavú nohu. (J.J.1972)

Související novinky

Kánon filmu 2011

Kánon filmu 2011

13.02.2012

V sobotu 21. ledna byl ukončen výběr filmů Kánonu filmu za rok 2011 a přinesl opět zajímavé výsledky. Původní prosincový termín konání výběru byl z důvodů nečekaných a smutných předvánočních událostí… (více)

Reklama

Reklama