Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Ošetřovatel Rozruch z nemocnice sv. Jakuba dostal z nemocenské pojišťovny místo očekávaného léčivého bahna umělý chrup. Když v pojišťovně osobně vyřizuje přehmat, jsou úředníci velmi neochotní. Rada Pěna přijde do pojišťovny, aby si domluvil výlet se svou tajnou milenkou, sekretářkou Věrou, kterou si chce vzít, až se provdá jeho dcera Heda. Pěna ohlašuje v pojišťovně návštěvu primáře Marka od sv. Jakuba a přestože ho osobně nezná, přimlouvá se za vyřízení jeho žádosti. Když rozčilený Rozruch za chvíli sdělí, že je z nemocnice od sv. Jakuba, úředníci ho považují za Marka a jejich chování se rázem mění. Šéflékař Bruner mu předepíše lázně, kam ho druhého dne osobně doveze. Skutečný Marek přijíždí do lázní s Hedou, které se představil jako Rozruch, aby se přesvědčil o nezištnosti jejích citů. I rada Pěna s Věrou přijíždějí, aniž tuší, že je přítomna i Věřina matka. V malých lázních se nakonec všichni potkají a jejich tajemství se prozradí. Po návratu do Prahy Rozruch, který tajně dostudoval medicínu, promuje, a dostává od Brunera místo v nemocenské pojišťovně. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (449)

lennyd 

všechny recenze uživatele

Rozruch (Vlasta Burian) pracuje jako ošetřovatel v nemocnici sv. Jakuba. Sám má problémy se zády, a tak si u zdravotní pojišťovny objednal bahenní zábal. Když mu ale místo bahna přijdou umělé zuby, vydá se do pojišťovny zásilku reklamovat. Tam právě očekávají návštěvu primáře Marka z nemocnice sv. Jakuba, a díky nedorozumění za něj považují právě Rozrucha... U těchto (starších) filmů Vlasty Buriana je nádherně vidět, jak se díky hereckému umu výše zmíněného i z obyčejné jednoduché zápletky dá vytvořit film plný gagů a vtipu. Minimálně v první polovině jsem se bavil výtečně, a po o něco slabších prostředku filmu přišel pak geniální konec (hlavně Rozruchova operace zaníceného palce). Co víc si člověk může od podobného filmu přát .. asi jen aby jich bylo víc a víc... ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

V úvodních titulcích nás tvůrci filmu upozorňují, že nejde o záměrnou satiru, ale povídejte to někomu, kdo si snímek potom s gustem vychutná a nachází vtipné a sarkastické narážky v každé druhé scéně. Je to satira jako hrom a dá se krásně použít i na dnešní dobu a zkaženou společnost. A nebýt té uřvané a dlouhé (a nudné!) baladě o deliriu, byl by to dokonalý film. Tahle scéna se sem vůbec nehodí. Přesto nejlepší Burianovka. ()

Reklama

Compadre 

všechny recenze uživatele

Jedna z vůbec nejlepších českých komedií vůbec. Nesmrtelný film mistra Karla Lamače a Vlasty Buriana. "Když skončen myší boj, zas jiné hnusné stvůry, z děr zemských vylézají housenky, štíři, můry, odporní chrobáci, lepkaví slimáci, vyzáblý líh pakobylek, stíny mátožné...a s rukama sepjatýma........KUDLANKY NÁBOŽNÉ!! (Balada o Deliriu tremens :)) ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

U pokladny stál... je kvalitativně ještě o stupínek výš než Přednosta stanice - pokud je to vlastně vůbec možné. Vážně jsem se královsky bavil - v podstatě od začátku do konce - což se mi u komedie stává jednou za uherský rok. V úvodu zmatky s bahnem a protézou, uprostřed bláznivá záměnová taškařice v lázních a v závěru bizarní lékařský zákrok - prvotřídní zábava je zaručena, na čemž má mamutí podíl vynikající Vlasta Burian, jemuž výtečně sekundovali Marvan se Šléglem a drobnou měrou i dámské osazenstvo. U pokladny stál... je nadčasovým dílem, které zcela hravě osloví i dnešní publikum. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Jedna z "NEJ" Burianovských komedií. Výborné a velmi nápadité autorské scénky a opravdu vtipné gagy, skvělá hudební složka i děj filmu podle divadelní hry od Jiřího Vernera nebyl nikterak špatný. Herecké výkony ve všech rolí vesměs výborné a nezapomenutelné ať už Burian tak Trégl jako pacient Klůcek, Marvan jako MUDr Brunner či manželé v lázních a sice napájející se Václav Menger a jeho přísná manželka Bety Kysiková. Pamětihodná je i ,,Balada o deliriu tremens" jako proslulé kabaretní Burianovské číslo. Nebo závěrečná léčba šokem v podání Kryštofa Rozrucha (Vlasta Burian) s gremiálním radou Pěnou (Čěněk Šlégl). Ti dva se ale navzájem vyblbli že.? Nezapomenutelný je rovněž monolog v nemocnici a to sice mezi Burianem a Matyášem Klůckem (Václav Trégl), který tam jde na revizi! Co tady děláte? Tady jsem měl doutník? Tak proč ho tady necháváte vy Kubo! To nebylo Kubo, to bylo Portoriko! To jsem blázen.. 7 a 5 je nebo jsou 13?! Uslintanejch bernardýnů..A nebo: Kde je tady kancelář? Tady je 325. kanceláří ! Kterou myslíte? No ta jak to..? Jó, první dveře vpravo. Jo! Tam zase společně s Burianem perlil Ladislav Hemmer. Vynikající a snad nikdy nezestárnoucí komedie. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (9)

  • Keď Rozruch (Vlasta Burian) prišiel do poisťovne reklamovať, že dostal namiesto bahna umelé zuby, vysvetľoval, že má v pravej nohe ischias. Pritom ale stále ukazuje na ľavú nohu. (J.J.1972)
  • Role Vlasty Buriana je v hotelové knize podepsána Antonínem Streitem (MUDr. Marek) jako Krištof Rozruch, ale na navštívence, kterou Vlasta Burian rozdává v závěru filmu, je vytisknuto Kryštof Rozruch. (krib)

Související novinky

Kánon filmu 2011

Kánon filmu 2011

13.02.2012

V sobotu 21. ledna byl ukončen výběr filmů Kánonu filmu za rok 2011 a přinesl opět zajímavé výsledky. Původní prosincový termín konání výběru byl z důvodů nečekaných a smutných předvánočních událostí… (více)

Reklama

Reklama