Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Ošetřovatel Rozruch z nemocnice sv. Jakuba dostal z nemocenské pojišťovny místo očekávaného léčivého bahna umělý chrup. Když v pojišťovně osobně vyřizuje přehmat, jsou úředníci velmi neochotní. Rada Pěna přijde do pojišťovny, aby si domluvil výlet se svou tajnou milenkou, sekretářkou Věrou, kterou si chce vzít, až se provdá jeho dcera Heda. Pěna ohlašuje v pojišťovně návštěvu primáře Marka od sv. Jakuba a přestože ho osobně nezná, přimlouvá se za vyřízení jeho žádosti. Když rozčilený Rozruch za chvíli sdělí, že je z nemocnice od sv. Jakuba, úředníci ho považují za Marka a jejich chování se rázem mění. Šéflékař Bruner mu předepíše lázně, kam ho druhého dne osobně doveze. Skutečný Marek přijíždí do lázní s Hedou, které se představil jako Rozruch, aby se přesvědčil o nezištnosti jejích citů. I rada Pěna s Věrou přijíždějí, aniž tuší, že je přítomna i Věřina matka. V malých lázních se nakonec všichni potkají a jejich tajemství se prozradí. Po návratu do Prahy Rozruch, který tajně dostudoval medicínu, promuje, a dostává od Brunera místo v nemocenské pojišťovně. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (449)

hippyman 

všechny recenze uživatele

úryvkovitě jsem viděl tenhle film vlastně víckrát, zejména nezapomenutelnou poslední scénu, ale dlouho jsem nechápal, co že je na tom tak úchvatného a výjimečného... po shlédnutí celého snímku v jednom kuse mohu konstatovat, že to pořád úplně nechápu, místy jsem očima posouval čas a na konci si oddychl, že je to za mnou. jako jo, několik povedených vtipů a hereckých výkonů nelze upřít, děj tradičně zmatečný a těžící z osvědčených záměn, takže nikterak originální záležitost, bohužel typu jednou a dost ... na 70% se mi úplně nechtělo, ale přecejen jde o víc než jen tříhvězdičkovou záležitost... ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Až takové terno to IMHO není. Z Vlastou jsem už viděl filmy co mě pobavily více. Začátek v nemocenské pojištovně mě moc nebavil, potom v lázních se to naštěstí trochu vylepšilo.. Za sebe musím vyzdvihnout scénku s opilým Marvanem kterému Vlasta Burian vypraví baladu o deliiru tremens. Vlasta Burian uměl skvěle pracovat s hlasem. Potom je výborná scéna ve které Pěna záhledne dceru a následně výjde vše najevo. Operace prstu byla ale zaručeně nejlepší (Toho jsem taky operoval.) Nicméně pokud tady vychvaluji tři scény tak musím říci, že zbytek mi tolik vtipný nepřipadal. Škoda že dokonale slízký Čeněk Šlégl má tak málo prostoru a námět není víc využit. Víc jak 3 této klasice ve svém hodnoceni osobně nemůžu. Viděno v rámci Challenge Tou 2016. ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Systém zdravotní péče za první republiky v celé jeho (bohužel) nestárnoucí kráse aneb kromě "běžné" komedie dostane divák nádavkem ještě kopec nesmlouvavé satiry. Zcela zaslouženě jedna z klasických českých veseloher, potažmo klasika českého filmu jako takového. Štófi jede, lhostejno zda v obci či na dálnici, jasnou osmdesátkou. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Parádní komedie s Vlastou Burianem, avšak přišla mi méně vtipná než Přednosta stanice, kterého jsem nedávno zhlédl. U pokladny stál opět těží z vynikajících hereckých výkonů, z nichž vedle hlavního představitele musíme zmínit ještě Jaroslava Marvana. Námět chtěně-nechtěné záměny ošetřovatele Rozrucha za primáře Marka je skvělý a nabízí celou řadu úžasných momentů. Velmi se mi však líbil samotný závěr, kdy Vlasta Burian "operuje" a objasní se nám, proč je tak slavnostně oděn. :) ()

Compadre 

všechny recenze uživatele

Jedna z vůbec nejlepších českých komedií vůbec. Nesmrtelný film mistra Karla Lamače a Vlasty Buriana. "Když skončen myší boj, zas jiné hnusné stvůry, z děr zemských vylézají housenky, štíři, můry, odporní chrobáci, lepkaví slimáci, vyzáblý líh pakobylek, stíny mátožné...a s rukama sepjatýma........KUDLANKY NÁBOŽNÉ!! (Balada o Deliriu tremens :)) ()

Galerie (9)

Zajímavosti (9)

  • Slavná „Balada o deliriu tremens“ ve skutečnosti nebyla slavné kabaretní číslo Vlasty Buriana. Pravdou je, že text k této baladě napsal sám autor předlohy – divadelní hry – Jiří Verner speciálně pro film těsně před natáčením v ateliérech na Barrandově. Podle svědectví Vernerovy manželky Blaženy se Vlasta Burian (Kryštof Rozruch) celou baladu naučil nazpaměť za pouhé dvě hodiny a ihned ji s Jaroslavem Marvanem (MUDr. Osvald Bruner) a Karlem Lamačem natočili. Už nikdy jindy Burian tuto baladu veřejně nerecitoval (ani na divadelních či estrádních scénách). (krib)
  • Keď Rozruch (Vlasta Burian) prišiel do poisťovne reklamovať, že dostal namiesto bahna umelé zuby, vysvetľoval, že má v pravej nohe ischias. Pritom ale stále ukazuje na ľavú nohu. (J.J.1972)

Související novinky

Kánon filmu 2011

Kánon filmu 2011

13.02.2012

V sobotu 21. ledna byl ukončen výběr filmů Kánonu filmu za rok 2011 a přinesl opět zajímavé výsledky. Původní prosincový termín konání výběru byl z důvodů nečekaných a smutných předvánočních událostí… (více)

Reklama

Reklama