Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Ošetřovatel Rozruch z nemocnice sv. Jakuba dostal z nemocenské pojišťovny místo očekávaného léčivého bahna umělý chrup. Když v pojišťovně osobně vyřizuje přehmat, jsou úředníci velmi neochotní. Rada Pěna přijde do pojišťovny, aby si domluvil výlet se svou tajnou milenkou, sekretářkou Věrou, kterou si chce vzít, až se provdá jeho dcera Heda. Pěna ohlašuje v pojišťovně návštěvu primáře Marka od sv. Jakuba a přestože ho osobně nezná, přimlouvá se za vyřízení jeho žádosti. Když rozčilený Rozruch za chvíli sdělí, že je z nemocnice od sv. Jakuba, úředníci ho považují za Marka a jejich chování se rázem mění. Šéflékař Bruner mu předepíše lázně, kam ho druhého dne osobně doveze. Skutečný Marek přijíždí do lázní s Hedou, které se představil jako Rozruch, aby se přesvědčil o nezištnosti jejích citů. I rada Pěna s Věrou přijíždějí, aniž tuší, že je přítomna i Věřina matka. V malých lázních se nakonec všichni potkají a jejich tajemství se prozradí. Po návratu do Prahy Rozruch, který tajně dostudoval medicínu, promuje, a dostává od Brunera místo v nemocenské pojišťovně. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (449)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Systém zdravotní péče za první republiky v celé jeho (bohužel) nestárnoucí kráse aneb kromě "běžné" komedie dostane divák nádavkem ještě kopec nesmlouvavé satiry. Zcela zaslouženě jedna z klasických českých veseloher, potažmo klasika českého filmu jako takového. Štófi jede, lhostejno zda v obci či na dálnici, jasnou osmdesátkou. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

V úvodních titulcích nás tvůrci filmu upozorňují, že nejde o záměrnou satiru, ale povídejte to někomu, kdo si snímek potom s gustem vychutná a nachází vtipné a sarkastické narážky v každé druhé scéně. Je to satira jako hrom a dá se krásně použít i na dnešní dobu a zkaženou společnost. A nebýt té uřvané a dlouhé (a nudné!) baladě o deliriu, byl by to dokonalý film. Tahle scéna se sem vůbec nehodí. Přesto nejlepší Burianovka. ()

Reklama

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Skvěle zábavná svižná komedie o byrokratické mašinérii, nedorozuměních, pokusů o skrývání pravé identity a omylech, které mají za úkol především zesměšnit všechny přistižené. Tomu všemu vládne ošetřovatel a na konci už MUDr. Rozruch (skvělý Vlasta Burian). Další zajímavé postavy: MUDr. Marek (Antonín Streit), který testoval jinou identitou lásku své vyvolené Hedy (Anna Gabrielová). Její otec gremiální rada (dobrý Čeněk Šlégl) se sanží tajit poměr se sekretářkou Věrou (krásně vypočítavá Adina Mandlová), její otravné hypochondrické matce (Marie Blažková) přidělá starosti sám Rozruch, hlavní lékař pojišťovny MUDr. Brunner (skvělý Jaroslav Marvan), který byl vyděšen Rozruchovým přednesem Deliria Tremens, tajemník v pojišťovně (Ladislav Hemmer) a nešťastný pan Klůcek (Váslav Trégl). Je to krásně rozehraná zábavná šachová partie, kde jsou všichni zdánlivě potupeni, aby mohli slavit svá soukromá vítězství. ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Výborná komedie s Burianem. Řezal bych od začátku do konce, kdybych neměl pochroumanou hubu. Skoro jsem si jí roztrhl. Zápletka je v podstatě triviální, ale ty frky, co Burian místy hází jsou prostě geniální. Jednoduše geniální. Ale další filmy s Burianem budou muset pár dní počkat, protože jinak bych si tu pusu asi opravdu utrhl. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Skvela komedia, ktora dokaze zlepsit naladu predovsetkym vdaka talentovanemu Burianovi. Je tu spusta dialogov, ktore vdaka roznym nedorozumeniam dokazu divaka pobavit. Ta zaverecna scena s prstom nemala chybu :-) KDY JSTE NAPOSLED ZVRACEL? ALE TO SI NEPAMATUJU, PANE DOKTORE. A KDO SI TO MA PAMATOVAT? JA JSEM ZVRACEL, KDYZ JSEM BYL JESTE DITE, ASI PRED 25 LETY. ALE JA MEL NA MYSLI TED NEKDY!!! AHAAAA, TAK TO JSEM NEZVRACEL... 16.04.2009 _____ Vlasta Burian - (Ošetřovatel Rozruch) +++ Jaroslav Marvan - (MUDr. Brunner) +++ Ladislav Hemmer - (Tajemník) +++ Adina Mandlová - (Sekretářka Věra) +++ Marie Blažková - (Matka Věry) +++ Václav Trégl - (Pacient Klůcek) +++ Antonín Soukup - (Portýr) +++ František Filipovský - (Úředník pojišťovny) +++ Karel Veverka - (Pacient s ovázanou hlavou) +++ Karel Němec - (Zřízenec v nemocnici) +++ Ferdinand Jarkovský - (Kancelářsky sluha) +++ Hudba: Josef Dobeš +++ ()

Galerie (9)

Zajímavosti (9)

  • Role Vlasty Buriana je v hotelové knize podepsána Antonínem Streitem (MUDr. Marek) jako Krištof Rozruch, ale na navštívence, kterou Vlasta Burian rozdává v závěru filmu, je vytisknuto Kryštof Rozruch. (krib)
  • Když Rozruch (Vlasta Burian) vstává, aby opilému Brunerovi (Jaroslav Marvan) zarecitoval báseň o deliriu, bere Bruner do ruky láhev a skleničku, aby si nalil. V navazujícím záběru ale sedí klidně s prázdnýma rukama. (Thanoris)
  • Režisér Karel Lamač přiznal, že měl s Vlastou Burianem (Rozruch) velké problémy, neboť se nedržel psaného scénáře a stále improvizoval ,čímž ohrozil další herce, kteří nevěděli, jak mají reagovat. Proto spousta scén byla později raději z filmu vystřižena. (Redyx1)

Související novinky

Kánon filmu 2011

Kánon filmu 2011

13.02.2012

V sobotu 21. ledna byl ukončen výběr filmů Kánonu filmu za rok 2011 a přinesl opět zajímavé výsledky. Původní prosincový termín konání výběru byl z důvodů nečekaných a smutných předvánočních událostí… (více)

Reklama

Reklama