Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Ošetřovatel Rozruch z nemocnice sv. Jakuba dostal z nemocenské pojišťovny místo očekávaného léčivého bahna umělý chrup. Když v pojišťovně osobně vyřizuje přehmat, jsou úředníci velmi neochotní. Rada Pěna přijde do pojišťovny, aby si domluvil výlet se svou tajnou milenkou, sekretářkou Věrou, kterou si chce vzít, až se provdá jeho dcera Heda. Pěna ohlašuje v pojišťovně návštěvu primáře Marka od sv. Jakuba a přestože ho osobně nezná, přimlouvá se za vyřízení jeho žádosti. Když rozčilený Rozruch za chvíli sdělí, že je z nemocnice od sv. Jakuba, úředníci ho považují za Marka a jejich chování se rázem mění. Šéflékař Bruner mu předepíše lázně, kam ho druhého dne osobně doveze. Skutečný Marek přijíždí do lázní s Hedou, které se představil jako Rozruch, aby se přesvědčil o nezištnosti jejích citů. I rada Pěna s Věrou přijíždějí, aniž tuší, že je přítomna i Věřina matka. V malých lázních se nakonec všichni potkají a jejich tajemství se prozradí. Po návratu do Prahy Rozruch, který tajně dostudoval medicínu, promuje, a dostává od Brunera místo v nemocenské pojišťovně. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (449)

nash. 

všechny recenze uživatele

Jedna z Top 5 komedií Vlasty Buriana (se Zlatým dnem, Katakombami, Baronem Prášilem a Ducháčkem). Burian jede jako namydlený blesk. Ať už řeší patálie s léčivým bahnem, zmatky se záměnou osob nebo provádí legendární operaci prstu, tak gag střídá hlášku, hláška střídá skvělý dialog, dialog přechází v gag, to vše skvěle vypointované. A bez jediného zakolísání, za což film vděčí nejen Burianovi, ale také jeho zdatným nahrávačům, ať už je to Jaroslav Marvan nebo Čeněk Šlégl. Jeden z filmů, které nestárnou a to nejen tím, že mnohé ze situací a vtípků jsou až překvapivě aktuální i dnes. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

S herectvím Vlasty Buriana mám tradičně problém, inklinuju spíš k tomu intelektuálnějšímu slovnímu humoru ve stylu Wericha nebo Svěráka, nicméně musím uznat, že v tomhle filmu byl Vlasta Burian výborný a je to asi jediný snímek, kde jeho herecký styl beze zbytku akceptuju. Chytrá komedie, která má co říct kupodivu i dnes, bráno z historického hlediska, je to poctivých 5 hvězdiček. Celkový dojem: 90 %. ()

Reklama

AGAMENON 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně zábavný film maestra Buriana a jeho přihrávačů(Marvan, Šlégl...). Všichni recenzenti zdůrazňují operaci prstu, která je skvělá, ale mě se přece jenom nejvíce líbil tobogán v pojišťovně("Pan ředitel tady od roku 1924 nebyl"). I když druhá třetina není již tak skvělá, ale závěrečný řezání prstu je dokonalý. Existuje nějaké jiné hodnocení než za PĚT. ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

úryvkovitě jsem viděl tenhle film vlastně víckrát, zejména nezapomenutelnou poslední scénu, ale dlouho jsem nechápal, co že je na tom tak úchvatného a výjimečného... po shlédnutí celého snímku v jednom kuse mohu konstatovat, že to pořád úplně nechápu, místy jsem očima posouval čas a na konci si oddychl, že je to za mnou. jako jo, několik povedených vtipů a hereckých výkonů nelze upřít, děj tradičně zmatečný a těžící z osvědčených záměn, takže nikterak originální záležitost, bohužel typu jednou a dost ... na 70% se mi úplně nechtělo, ale přecejen jde o víc než jen tříhvězdičkovou záležitost... ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Klasická česká komedie s Vlastou Burianem, která je neuvěřitelná tím, že mnohé její vtipy dodneška nezestárly. Nejlepší je čekat obstarožní nudu a následně být přemile překvapen svěžím tempem, výborným timingem a nenapodobitelným Burianem. Jen škoda jisté klopýtavosti v závěru. 80% Zajímavé komentáře: Karlos80, Zloděj kol ()

Galerie (9)

Zajímavosti (9)

  • Keď Rozruch (Vlasta Burian) prišiel do poisťovne reklamovať, že dostal namiesto bahna umelé zuby, vysvetľoval, že má v pravej nohe ischias. Pritom ale stále ukazuje na ľavú nohu. (J.J.1972)
  • Role Vlasty Buriana je v hotelové knize podepsána Antonínem Streitem (MUDr. Marek) jako Krištof Rozruch, ale na navštívence, kterou Vlasta Burian rozdává v závěru filmu, je vytisknuto Kryštof Rozruch. (krib)
  • Když Rozruch (Vlasta Burian) vstává, aby opilému Brunerovi (Jaroslav Marvan) zarecitoval báseň o deliriu, bere Bruner do ruky láhev a skleničku, aby si nalil. V navazujícím záběru ale sedí klidně s prázdnýma rukama. (Thanoris)

Související novinky

Kánon filmu 2011

Kánon filmu 2011

13.02.2012

V sobotu 21. ledna byl ukončen výběr filmů Kánonu filmu za rok 2011 a přinesl opět zajímavé výsledky. Původní prosincový termín konání výběru byl z důvodů nečekaných a smutných předvánočních událostí… (více)

Reklama

Reklama