Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Ošetřovatel Rozruch z nemocnice sv. Jakuba dostal z nemocenské pojišťovny místo očekávaného léčivého bahna umělý chrup. Když v pojišťovně osobně vyřizuje přehmat, jsou úředníci velmi neochotní. Rada Pěna přijde do pojišťovny, aby si domluvil výlet se svou tajnou milenkou, sekretářkou Věrou, kterou si chce vzít, až se provdá jeho dcera Heda. Pěna ohlašuje v pojišťovně návštěvu primáře Marka od sv. Jakuba a přestože ho osobně nezná, přimlouvá se za vyřízení jeho žádosti. Když rozčilený Rozruch za chvíli sdělí, že je z nemocnice od sv. Jakuba, úředníci ho považují za Marka a jejich chování se rázem mění. Šéflékař Bruner mu předepíše lázně, kam ho druhého dne osobně doveze. Skutečný Marek přijíždí do lázní s Hedou, které se představil jako Rozruch, aby se přesvědčil o nezištnosti jejích citů. I rada Pěna s Věrou přijíždějí, aniž tuší, že je přítomna i Věřina matka. V malých lázních se nakonec všichni potkají a jejich tajemství se prozradí. Po návratu do Prahy Rozruch, který tajně dostudoval medicínu, promuje, a dostává od Brunera místo v nemocenské pojišťovně. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (449)

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 8/10 Děj 9/10 Hudba 8/10 Prostředí 10/10/// PLUS: co vypíchnout jako první?, herecký koncert Buriana s Marvanem, perfektně naplánované gagy, dokonale využití prostředí MÍNUS: závěrečná scéna dlouho vypadá, že nemá pointu a je nadbytečná (mýlil jsem se), Adina Mandlová tu má méně prostoru, než by se možná dalo očekávat/// Shrnutí: Já to fakt myslím viděl poprvé a fakticky jsem se u toho hodně moc bavil a nasmál. Ten film funguje i dnes a asi ještě dalších sto let fungovat bude. Snímek jsem si užil na dovolené v hotelu a z televizního programu jsem si nemohl vybrat lépe./// Celkem 89%/// ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Vlasta Burian v excelentní formě, u něho to snad ani jinak nejde. Hraje Kryštova Rozrucha, příhodné jméno pro takovou osobu, který jde do nemocniční pokladny reklamovat zuby, protože je dostal na svůj ischias místo léčivého bahna. Následně je zaměněn, vlastní vinou, za primáře Marka a odjede s revizním lékařem (Marvan) do lázní. Pravý primář Marek se pro změnu vydává za Rozrucha, aby se ujistil,že ho jeho milovaná Heduška má opravdu ráda. Trošku se nám situace v lázních zkomplikuje. Všechno se na konec v nemocnici vyřeší. Záměny se vysvětlí. ()

Reklama

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Dneska už se to musí brát trošku s nadhledem, protože je to všechno tak naivní a jednoduché, že to s realitou moc společného nemá. Na druhou stranu se podobným filmům nedá upřít promyšlený scénář, perfektní herecké výkony a překvapivě velká vtipnost. Na plný počet to ale nikdy nebude, na to už je to moc jinde. 80% ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Zdařila komedie, která stojí na konverzačním humoru a herectví hlavního představitele. Zároveň se však dá film považovat za lehce sžíravou satiru (ikdyž u Balady o deliriu tremens mě až trochu zamrazilo, protože z ní jde dost dobře cítit dobový podtext). "Co tady hledáte? - Tady sem měl doutník. - Tak proč ho tady necháváte vy Kubo! - To nebylo Kubo, to bylo Portoriko!". ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Dost mozna nejlepsi film Vlasty Buriana. Uvod v pojistovne je neskutecnej masakr, v laznich to je taky slusnej naklad, bohuzel zpet v nemocnici na zaverecnejch asi 20 minut tempo nepatrne polevi. Krome neustale hlaskujiciho Buriana stoji za zminku zlitej Marvan a operovanej Slegl. A moje nejoblibenejsi scena je asi balada o deliriu, Burian by moh hrat i Draculu. Jasnejch 5* dokonala komedie. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (9)

  • Keď Rozruch (Vlasta Burian) prišiel do poisťovne reklamovať, že dostal namiesto bahna umelé zuby, vysvetľoval, že má v pravej nohe ischias. Pritom ale stále ukazuje na ľavú nohu. (J.J.1972)
  • Slavná „Balada o deliriu tremens“ ve skutečnosti nebyla slavné kabaretní číslo Vlasty Buriana. Pravdou je, že text k této baladě napsal sám autor předlohy – divadelní hry – Jiří Verner speciálně pro film těsně před natáčením v ateliérech na Barrandově. Podle svědectví Vernerovy manželky Blaženy se Vlasta Burian (Kryštof Rozruch) celou baladu naučil nazpaměť za pouhé dvě hodiny a ihned ji s Jaroslavem Marvanem (MUDr. Osvald Bruner) a Karlem Lamačem natočili. Už nikdy jindy Burian tuto baladu veřejně nerecitoval (ani na divadelních či estrádních scénách). (krib)

Související novinky

Kánon filmu 2011

Kánon filmu 2011

13.02.2012

V sobotu 21. ledna byl ukončen výběr filmů Kánonu filmu za rok 2011 a přinesl opět zajímavé výsledky. Původní prosincový termín konání výběru byl z důvodů nečekaných a smutných předvánočních událostí… (více)

Reklama

Reklama