Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Ošetřovatel Rozruch z nemocnice sv. Jakuba dostal z nemocenské pojišťovny místo očekávaného léčivého bahna umělý chrup. Když v pojišťovně osobně vyřizuje přehmat, jsou úředníci velmi neochotní. Rada Pěna přijde do pojišťovny, aby si domluvil výlet se svou tajnou milenkou, sekretářkou Věrou, kterou si chce vzít, až se provdá jeho dcera Heda. Pěna ohlašuje v pojišťovně návštěvu primáře Marka od sv. Jakuba a přestože ho osobně nezná, přimlouvá se za vyřízení jeho žádosti. Když rozčilený Rozruch za chvíli sdělí, že je z nemocnice od sv. Jakuba, úředníci ho považují za Marka a jejich chování se rázem mění. Šéflékař Bruner mu předepíše lázně, kam ho druhého dne osobně doveze. Skutečný Marek přijíždí do lázní s Hedou, které se představil jako Rozruch, aby se přesvědčil o nezištnosti jejích citů. I rada Pěna s Věrou přijíždějí, aniž tuší, že je přítomna i Věřina matka. V malých lázních se nakonec všichni potkají a jejich tajemství se prozradí. Po návratu do Prahy Rozruch, který tajně dostudoval medicínu, promuje, a dostává od Brunera místo v nemocenské pojišťovně. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (449)

H34D 

všechny recenze uživatele

Je vskutku překvapivé, jak neobstarožní, ba naopak nadčasová tato komedie je, tempo je výborné, gagy povedené a Vlasta Burian si svou roli skutečně užívá. Ačkoliv ze scénáře je možno vycítit, že byl psán jako "spojovatel" jednotlivých scén (gagů), ve výsledku to vůbec nevadí, protože film je vyrovaný, každá jeho část je tak dobrá, jak dobrý je celek a naopak. Síla humoru pramení zejména z konfrontací postav - vtipně drzý Burian vs zaběhnuté formalní jednání ostatních, kteří na něj nejsou absolutně připraveni. Trochu bláznivé, ale nikoliv splachovací... Což čas už prokázal. 8/10 ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Dneska už se to musí brát trošku s nadhledem, protože je to všechno tak naivní a jednoduché, že to s realitou moc společného nemá. Na druhou stranu se podobným filmům nedá upřít promyšlený scénář, perfektní herecké výkony a překvapivě velká vtipnost. Na plný počet to ale nikdy nebude, na to už je to moc jinde. 80% ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

X-tá česká dobová komédia, založená na nejakej tej zámene. Podľa mňa patrí k tým priemernejším, najmä z dôvodu, že mi jeho subjektívna dĺžka pripadala podstatne dlhšia ako tá reálna. Je to, opäť, 100 minútová kanonáda dialógov, v prípade, že sú postavy ožraté tak aj nezrozumiteľných. Hercom kvitujem, že sa v scenári v tých zámenách a nedorozumeniach vyznali, ale mali cvik zo svojich ostatných úloh tej doby. U mňa už ani tá nostalgia nefunguje, keďže U pokladni stál som videl až teraz a tak aj viacero fórov mi prišlo ako na prvú signálnu a občas aj na hranici trápnosti. Občas som sa ale zasmial, aby som nebol nespravodlivý. Úlohu pri takto milovanom filme bude asi hrať aj patriotizmus, čo ako Slovák v Burianovom prípade nedocením. Inokedy ma ale Vlasta dokázal zabaviť viac. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

U pokladny stál... společně s Revizorem se stane asi mojí nejmilejší českou předválečnou komedií s Burianem. Ovšem ani zde nechápu tu úpornou snahu nacpat do filmu příslib svatby a záměnu osob (vím, omílám to jak kafemlejnek). Vždyť ty nejvtipnější scény ani s jedním nesouvisí. A s výjimkou omylu v pokladně ani ty nejtrefnější vozící se po lidském pokrytectví a byrokracii. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Nepatrím medzi Burianových obdivovateľov a je u mňa problém si vytvoriť vzťah k historickému humoru, ale ako herec bol nepochybne skvelý. Túto komédiu doslova zbožňuje môj dedo a jeho dcéra, moja mama, ale ja som si k tomu vzťah nevytvoril a je to pre mňa obyčajná komédia, vo svete možno patrí k tomu lepšiemu, je to slušné. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (9)

  • Role Vlasty Buriana je v hotelové knize podepsána Antonínem Streitem (MUDr. Marek) jako Krištof Rozruch, ale na navštívence, kterou Vlasta Burian rozdává v závěru filmu, je vytisknuto Kryštof Rozruch. (krib)
  • Když Rozruch (Vlasta Burian) vstává, aby opilému Brunerovi (Jaroslav Marvan) zarecitoval báseň o deliriu, bere Bruner do ruky láhev a skleničku, aby si nalil. V navazujícím záběru ale sedí klidně s prázdnýma rukama. (Thanoris)
  • Keď Rozruch (Vlasta Burian) prišiel do poisťovne reklamovať, že dostal namiesto bahna umelé zuby, vysvetľoval, že má v pravej nohe ischias. Pritom ale stále ukazuje na ľavú nohu. (J.J.1972)

Související novinky

Kánon filmu 2011

Kánon filmu 2011

13.02.2012

V sobotu 21. ledna byl ukončen výběr filmů Kánonu filmu za rok 2011 a přinesl opět zajímavé výsledky. Původní prosincový termín konání výběru byl z důvodů nečekaných a smutných předvánočních událostí… (více)

Reklama

Reklama