Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Ošetřovatel Rozruch z nemocnice sv. Jakuba dostal z nemocenské pojišťovny místo očekávaného léčivého bahna umělý chrup. Když v pojišťovně osobně vyřizuje přehmat, jsou úředníci velmi neochotní. Rada Pěna přijde do pojišťovny, aby si domluvil výlet se svou tajnou milenkou, sekretářkou Věrou, kterou si chce vzít, až se provdá jeho dcera Heda. Pěna ohlašuje v pojišťovně návštěvu primáře Marka od sv. Jakuba a přestože ho osobně nezná, přimlouvá se za vyřízení jeho žádosti. Když rozčilený Rozruch za chvíli sdělí, že je z nemocnice od sv. Jakuba, úředníci ho považují za Marka a jejich chování se rázem mění. Šéflékař Bruner mu předepíše lázně, kam ho druhého dne osobně doveze. Skutečný Marek přijíždí do lázní s Hedou, které se představil jako Rozruch, aby se přesvědčil o nezištnosti jejích citů. I rada Pěna s Věrou přijíždějí, aniž tuší, že je přítomna i Věřina matka. V malých lázních se nakonec všichni potkají a jejich tajemství se prozradí. Po návratu do Prahy Rozruch, který tajně dostudoval medicínu, promuje, a dostává od Brunera místo v nemocenské pojišťovně. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (449)

golfista 

všechny recenze uživatele

Na žebříčku "pětihvězdičkových" Burianových filmů je tenhle asi nejvýš. Přispívá k tomu nemalou měrou i vynikající Jaroslav Marvan. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Tohle je moje jednoznačná "Burianovka" No1. Naprosto skvělé scény, kdy má Burian operovat prst, záměna v lázních, ... ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Systém zdravotní péče za první republiky v celé jeho (bohužel) nestárnoucí kráse aneb kromě "běžné" komedie dostane divák nádavkem ještě kopec nesmlouvavé satiry. Zcela zaslouženě jedna z klasických českých veseloher, potažmo klasika českého filmu jako takového. Štófi jede, lhostejno zda v obci či na dálnici, jasnou osmdesátkou. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Klasická česká komedie s Vlastou Burianem, která je neuvěřitelná tím, že mnohé její vtipy dodneška nezestárly. Nejlepší je čekat obstarožní nudu a následně být přemile překvapen svěžím tempem, výborným timingem a nenapodobitelným Burianem. Jen škoda jisté klopýtavosti v závěru. 80% Zajímavé komentáře: Karlos80, Zloděj kol ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Komedie se satirickým podtónem o tom, že nepořádek prostě byl, je a bude vždycky, s úžasnými dialogy a vypointovanými situacemi je nejlepším filmem Vlasty Buriana. -BYL JSTE NĚKDE NA PORADĚ? -JÁ JSEM BYL ZA NAŠÍM PANEM LÉKÁRNÍKEM, PANE DOKTORE. -ZA VAŠÍM PANEM LÉKÁRNÍKEM, AHA. TEN VÁM SI NAPOVÍDAL PĚKNÝ VĚCI. TO BY MĚ ZAJÍMALO, JAKOU BLBOST VÁM PORADIL. -ABYCH ŠEL ZA VÁMA. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Spolu s komedií Když Burian prášil je tohle to nejlepší, co král komiků natočil. Sice se ve filmu vyskytuje i pár hluchých místeček, ale jinak to je záplava komediálních gagů a hlášek. Vynikající není jen Burian, ale také další herci, hlavně můj oblíbenec z filmů oné éry, Čeněk Šlégl. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Vlasta Burian opäť exceluje a ako primár Marek všetko dokonale zamotá aj za pomoci skvelého Jaroslava Marvana. ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Uz jsem se o tom zminil u Prednosty stanice - vazne nevim co je lepsi - rada naprosto dokonalych scenek, ktere se nikdy neokoukaji. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

U pokladny stál... společně s Revizorem se stane asi mojí nejmilejší českou předválečnou komedií s Burianem. Ovšem ani zde nechápu tu úpornou snahu nacpat do filmu příslib svatby a záměnu osob (vím, omílám to jak kafemlejnek). Vždyť ty nejvtipnější scény ani s jedním nesouvisí. A s výjimkou omylu v pokladně ani ty nejtrefnější vozící se po lidském pokrytectví a byrokracii. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Dost mozna nejlepsi film Vlasty Buriana. Uvod v pojistovne je neskutecnej masakr, v laznich to je taky slusnej naklad, bohuzel zpet v nemocnici na zaverecnejch asi 20 minut tempo nepatrne polevi. Krome neustale hlaskujiciho Buriana stoji za zminku zlitej Marvan a operovanej Slegl. A moje nejoblibenejsi scena je asi balada o deliriu, Burian by moh hrat i Draculu. Jasnejch 5* dokonala komedie. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Jedna z "NEJ" Burianovských komedií. Výborné a velmi nápadité autorské scénky a opravdu vtipné gagy, skvělá hudební složka i děj filmu podle divadelní hry od Jiřího Vernera nebyl nikterak špatný. Herecké výkony ve všech rolí vesměs výborné a nezapomenutelné ať už Burian tak Trégl jako pacient Klůcek, Marvan jako MUDr Brunner či manželé v lázních a sice napájející se Václav Menger a jeho přísná manželka Bety Kysiková. Pamětihodná je i ,,Balada o deliriu tremens" jako proslulé kabaretní Burianovské číslo. Nebo závěrečná léčba šokem v podání Kryštofa Rozrucha (Vlasta Burian) s gremiálním radou Pěnou (Čěněk Šlégl). Ti dva se ale navzájem vyblbli že.? Nezapomenutelný je rovněž monolog v nemocnici a to sice mezi Burianem a Matyášem Klůckem (Václav Trégl), který tam jde na revizi! Co tady děláte? Tady jsem měl doutník? Tak proč ho tady necháváte vy Kubo! To nebylo Kubo, to bylo Portoriko! To jsem blázen.. 7 a 5 je nebo jsou 13?! Uslintanejch bernardýnů..A nebo: Kde je tady kancelář? Tady je 325. kanceláří ! Kterou myslíte? No ta jak to..? Jó, první dveře vpravo. Jo! Tam zase společně s Burianem perlil Ladislav Hemmer. Vynikající a snad nikdy nezestárnoucí komedie. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Geniální komedie s Vlastou Burianem, kterému velmi zdatně sekundují Jaroslav Marvan, Čeněk Šlégl či Václav Trégl. Celá řada nezapomenutelných scének a gagů, které jsou neuvěřitelně vypointované. Pro mě nejlepší komedie Krále komiků..... ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Vlasta Burian mě o bránici připraví vždycky, ať se jedná o jakýkoli film, ale v tomhle případě musím po zhlédnutí pravidelně vyhledávat lékařské ošetření. Myslím, že ve výčtu nezapomenutelných scén uživatelé poněkud opomíjejí "Baladu o deliriu tremens." ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Mně je přece úplně lhostejno, v jaký měně Vám ta slečinka vyplácí nemocenskou podporu, když Vám to dělá dobře." Vlasta Burian umí před kamerou řádit a nemocnice mu k tomu nabídla nekonečné množství instrumentů i nahrávačů na povedené hlášky. A Burian ty nahrávky umí zasmečovat tak, jako nikdo druhý. Nějaká ta slabší chvilka na mne přitom taky vykoukla, ale přesto pro mne je Kryštof Rozruch jednou z nejzábavnějších postav, kterou československé předválečné plátno dokázalo promítnout. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála filmů pro pamětníky, na který se dají použít i ta nejpřísnější měřítka kvality. Je poznat, že vznikl na základě zažitého divadelního představení, protože dialogy jsou skutečně vypilované, a Král komiků tak může naplno zářit. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Je vskutku překvapivé, jak neobstarožní, ba naopak nadčasová tato komedie je, tempo je výborné, gagy povedené a Vlasta Burian si svou roli skutečně užívá. Ačkoliv ze scénáře je možno vycítit, že byl psán jako "spojovatel" jednotlivých scén (gagů), ve výsledku to vůbec nevadí, protože film je vyrovaný, každá jeho část je tak dobrá, jak dobrý je celek a naopak. Síla humoru pramení zejména z konfrontací postav - vtipně drzý Burian vs zaběhnuté formalní jednání ostatních, kteří na něj nejsou absolutně připraveni. Trochu bláznivé, ale nikoliv splachovací... Což čas už prokázal. 8/10 ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Výborné skloubení humoru a příběhu, kde se v roli ošetřovatele Rozrucha objevil Vlasta Burian, který je omylem zaměněn za svého nadřízeného v podobě primáře Marka, což vyústí v nečekanou spoušť humorných událostí. ()

Související novinky

Kánon filmu 2011

Kánon filmu 2011

13.02.2012

V sobotu 21. ledna byl ukončen výběr filmů Kánonu filmu za rok 2011 a přinesl opět zajímavé výsledky. Původní prosincový termín konání výběru byl z důvodů nečekaných a smutných předvánočních událostí… (více)

Reklama

Reklama