Reklama

Reklama

Bitcoin: Konec peněz, jak je známe

  • Česko Bitcoin: Konec měny, jak ji známe (festivalový název) (více)
Austrálie / USA / Kanada / Velká Británie, 2015, 60 min

VOD (1)

Peníze! Jsou staré jak lidstvo samo, i když během historie měly různou podobu. Jak se říká, zadarmo ani kuře nehrabe, a tak se jako první mezi lidmi rozšířil výměnný obchod. Místo peněz se používalo zboží – v Babylóně to bylo obilí, v Číně mušličky, naši slovanští předkové používali plátno. Svou roli později sehrály drahé kovy a drahokamy. První papírové peníze jsou dokladovány z roku 650 našeho letopočtu. A teď se nad nimi stahují mračna a začíná se rozšiřovat digitální měna. Jaká je historie peněz? Proč jsou pro lidi tak důležité, že jsou schopni kvůli nim krást i vraždit? A zmizí jednou klasické peníze a nahradí je ty virtuální? Sledujte dokument Bitcoin. (Kino Svět)

(více)

Recenze (7)

Echelon1 

všechny recenze uživatele

Zaujímavé, musím poďakovať spolužiačke, ktorá to prehrala na hodine Hospodárskej etiky a globalistiky. Dokument nejde až tak do hĺbke, ako by sa dalo, mal by som viac otázok, ale pre predstavu, čo je Bitcoin je viac než dosť. Osobne by som sa na Bitcoin menu nespoliehal, ako bolo povedané, nikto za to nenesie zodpovednosť, nespadá to pod žiadny vládny dohľad (nieže by bol štát nejaký super-ochranár financií občanov, ale lepšie ako nič). ()

vikino1 

všechny recenze uživatele

Má to sice v názvu Bitcoin, ale je to spíš o vývoji měny jako takové. O Bitcoinu je posledních dvacet minut a do hloubky se vlastně moc nejde (což je škoda, protože já šel do tohoto dokumentu hlavně pro to). Trošku mě zamrzel dost rychlý konec, hned poté, co nám řeknou dva nebo tři zápory kryptoměny. Nicméně myšlenka nějakému pocitvému registru, který by se dal kontrolovat všemi a kdykoliv - tomu bych se vůbec nebránil. Jenže to nám ti, co to všechno řídí, nikdy nedovolí.... ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Není to naprosto dokonalý dokument, ale daří se mu v krátkosti vysvětlit, co je to měna (v tomhle smyslu to, co používáme k placení), jak vznikala, jak se vyvíjela, jaké byly její další kroky a co nakonec vedlo k tomu, že vzniklo něco, co dostalo název Bitcoin. Asi každý díky filmu dovede pochopit, co to vlastně je. Nebo alespoň hodně lidí, kteří v tom neměli jasno. ()

orkadimenza 

všechny recenze uživatele

Nenechal bych se zmást názvem. O bitcoinu jako takovém tu jsou naprosté základy, které nepřekvapí člověka, jenž se o problematiku virtuálních měn už někdy zajímal, naopak je jako pro laiky stvořený, protože popíše v důležitých základech, proč něco jako bitcoin vůbec vzniklo. Dokument bych rozdělil na tři podstatné části. První část popisuje naprostý počátek a historii peněz jako takových, druhá část se zabývá bankovnictvím, umělému vytváření peněz a inflaci, jejímž přímým důsledkem je znehodnocení měny. Právě tento problém vedl ke vzniku bitcoinu, k němuž je plynule přenesena pozornost v poslední části dokumentu. Líbily se mi názorné příklady z minulosti a nevirtuálního světa, které ukazují proč je bitcoin přelomový a jaké obnáší výhody i nevýhody. Už teď se ale vlivem přetížení sítě bitcoinové transakce zpomalují a jsou za ně větší poplatky, takže budoucnost toho matoucího názvu "Konec měny jak ji známe" bych viděl spíš v jiných kryptoměnách, každopádně bitcoinu nelze upřít, že byl ten úplně první. Za mě se jedná o prospěšný dokument. ()

Zajímavosti (2)

  • Film získal 170 % svého rozpočtu na Kickstarteru během června 2014. (Fary)

Reklama

Reklama