Reklama

Reklama

Děj Blues Brothers 2000 se odehrává po osmnácti letech, ale zároveň tvoří nepříliš pozměněnou variaci na předchozí příběh. Kapelník a zpěvák Elwood Blues (Dan Aykroyd), jenž se dokáže plně realizovat jen na jevišti, se vrací z vězení a dává dohromady svou starou skupinu Blues Brothers Band. Záhy po propuštění na svobodu se musí ujmout protřelého sirotka a je z různých důvodů pronásledován policií, FBI, ruskou mafií, militantními neofašisty i jeptiškami ze sirotčince. S reorganizovanou skupinou absolvuje úspěšná vystoupení před kentuckými farmáři i před královnou kultu voodoo. Nakonec ovšem opět končí na útěku… Hudební komedie Blues Brothers 2000 je volným pokračováním a zároveň remakem snímku The Blues Brothers z roku 1980, jenž je dodnes nejen ve Spojených státech velmi populární. U nás byl uveden pouze v televizi a na VHS pod názvem Bratři Bluesovi. Režisér John Landis a představitel hlavní role Dan Aykroyd se na druhém díle podíleli také jako scenáristé a spoluproducenti. Museli se ovšem obejít bez Aykroydových hereckých partnerů Johna Belushiho a Johna Candyho, a bez jazzmana Caba Callowaye, kteří hráli v prvním snímku a kteří mezitím zemřeli. Blues Brothers 2000 nabízejí jak přehlídku nejznámějších světových hudebníků ve volně propojených číslech (mj. Erica Claptona, B.B. Kinga, Jimmieho Vaughana či Arethu Franklinovou), tak „anarchistický“ humor (hrdinové se dostávají do střetu výhradně se zástupci institucionalizované moci či organizovaného násilí a zločinu). Zdánlivou nevázanost celého projektu vyvažuje John Landis režijní jistotou, s níž kombinuje poetiku videoklipů s muzikálovou stylizací. Přestože pro ctitele prvního dílu budou Blues Brothers 2000 patrně jen slabší kopií, neméně svéráznému pokračování nelze upřít „šťávu“ jak v hudebních vystoupeních, tak v komediální nadsázce. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (84)

Thelonius 

všechny recenze uživatele

Výrazne slabší dieľ ako jednička. John Goodman jednoducho nie je John Belushi a celé sa to tiahne oveľa mainstreamovejším smerom. Je škoda, že dvojka Akroyd / Landis nedokázala vytvoriť dôstojného nástupcu, no ak sa človek dokáže odpútať od jedničky tak zistíme, že "dvetisícka" je stále výborný film. ()

Luckyboy 

všechny recenze uživatele

Dvojka už nefunguje tak, jako fungovala jednička. A není to proto, že by šlo v podstatě o stejný námět, jenom trochu jinak vyprávěný, ale o to, ač mám Goodmana moc rád, že tahle role mu nesedla a John Belushi prostě chybí (jedničku táhl především on). Snaha o bombastičtější scény vyšla veskrze naprázdno (několik momentů stálo za to, třeba "vrakoviště" aut po honičce na dálnici), protože ani o tom jednička nebyla. Chyběla prostě jasnější příběhová linka a chemie mezi duem hlavních protagonistů. Koukat a bavit se u toho však dá, to beze sporu. ()

Reklama

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Blues brothers dávajú znova dohromady kapelu. Teda vlastne už len Elwood pretože John Belushi aka Jake Blues to už má za sebou. Jeho úlohu preberá nevlastný brat Cabel, ktorý je napotvoru šerifom. K Elwoodovi sa ešte prilepí chlapec Buster, ktorý je sirota a jazda prerušovaná hudobnými vystúpeniami sa môže začať. Dej je s malými zmenami jednotka ako cez kopirák. Ale to nevadí, lebo je to rovnako dobrá zábava. Takže tu máme zbesilé automobilové naháňačky s mafiánmi aj policajtami, hromadné havárie, suchý humor a množstvo skvelých hudobníkov. ()

PeteBuck 

všechny recenze uživatele

Nie je to tak dobré ako jednotka, má to proste jednu riadnu chybu. Chýba tam John Belushi. Teda nie žeby sa John Goodman poriadne nesnažil, ale už to nie je ono. Krpec Buster je tiež zvláštnou voľbou, ale prekusnúť sa to dalo. A inak? Dej v pohode, poenta ukradnutá z jednotky, opäť hromada dobrej hudby, kopec špecifických vípkov a tá kapela na konci (Clapton, B. B. King, Steve Winwood, Jimie Vaughan, Paul Shaffer, atď.), tak to bola sila. Tentokrát neonacistov vystriedali nejakí militantní magori, Elwooda a jeho partu naháňa iná partia policajtov, dokonca aj ruská mafia a zábavnejšie "plníme božie poslanie" vystriedalo trochu uletenejšie"cesty božie sú nevyspatateľné". Za mňa pohoda, výborná komédia istého druhu, ktorý nie každému sadne ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Na první díl to fakt sice nemá, působilo to na mě místy krapet utahaně a děje je tady ještě míň než v jedničce, ale jinak jsem spokojený. Pořád mi to přišlo dost vtipné, pár nápadů to má skutečně skvělých (ale taky je tu pár okopírovaných z jedničky) a tvůrci tu jasně dávají najevo, že tu hlavně jde jenom o tu hudbu a bláznivé scénky - a obojí Blues Brothers 2000 zvládá dost dobře. Hlavně ta hudba se mi tu hodně zamlouvala a většina písniček se mi i dost líbila. A navíc je to celé dost příjemné. Takže jo, i přes ty mínusy a to, že se jedná o trochu zbytečně pokračování, to pořád má něco do sebe a líbilo se mi to. 4* ()

Galerie (42)

Zajímavosti (12)

  • Elwood si za celý film sundá své sluneční brýle jedinkrát, v kanceláři policejního náčelníka. Oči si ale stejně zakrývá rukou. (Matty)
  • Budka, ze které Elwood telefonuje, je vyzdobena graffiti se jmény „Max“ a „Rachel“, což jsou jména dětí Johna Landise. (Matty)
  • Poslední film ve kterém si zahrál Wally High. (Pumiiix)

Reklama

Reklama