Reklama

Reklama

Po návratu z vězení Jake Blues s bratrem Elwoodem navštíví dům, v němž byli kdysi vychováni jeptiškami. Tady stojí před jasným rozhodnutím: na to, aby sehnali 5000 dolarů pro kostel, mají pouhých jedenáct dnů. Jake s bratrem Elwoodem se proto rozhodnou obnovit jejich bývalou bluesovou skupinu. Tím se kolotoč ztřeštěných akcí a honiček s poldy v patách teprve roztáčí. Jejich plány na získání peněz totiž neustále někdo narušuje, dvojice bratrů také na sebe poštve téměř každého… Příběh, který využívá hudební komedie ve spojení s žánrem akčního filmu, proslavily dvě velké honičky aut. V hlavních rolích zaujmou herecké hvězdy Dan Aykroyd, John Belushi a John Candy. Vedle skupiny The Blues Brothers Band tu nalezneme jako hosty známé osobnosti filmového světa (Steven Spielberg, John Lee Hocker, Twiggy, Frank Oz, Steve Lawrence a Paul Reubens). Na tento snímek navazuje volné pokračování Blues Brothers 2000. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (164)

Kinofil 

všechny recenze uživatele

|| R || Universal || Rozpočet: $27 mil. || USA: $57 229 890 - ČR: Neuvedeno - Celkem: $115 229 890 || Tuhle kultovní klasiku už jsem nemohl dál přehlížet. A když už si ji poprvé pustit, tak proč ne v prodlouženém sestřihu. Inu až tak dobrá volba to nebyla, jelikož pro mě jako neznalého těch 20 minut navíc bylo poměrně vyčerpávajících. Kdo to však už mnohokrát viděl, ten prodlouženou verzi určitě ocení. Landis spolu s Belushim a Aykroydem natočili vskutku hudební komediální epos, který nehodlá dělat absolutně žádné žánrové kompromisy a těch 133-148 minut si odůvodní. Je neuvěřitelné, že se jim to nerozsypalo pod rukama a má to nějakou hlavu a patu. A pokud ne, aspoň se zasmějete a jde se dál. Ale pPříběh stranou, tady jde hlavně o hudební čísla, bláznivé scénky ala SNL a hromada skvěle využitých cameí. Byť bluesu nijak neholduju, paradoxně jsem si vystoupení užil víc než humor. Ten byl na můj vkus buď už zastaralý, nebo málo úderný (v porovnání třeba s Bláznivou střelou). Nicméně jsem věděl, že to všechno vede k zřejmě nejepičtější automobilové honičce všech dob, u které jsem si celých 20 minut neskutečně chrochtal blahem a chychotal se s dalším a dalším absurdním nápadem. Prachy (těch pár drobných) na to byly vidět, až jsem měl v závěru pocit, že koukám na úplně jiný film (ty historky o kokainu na place zřejmě budou pravdivé). Prostě geniální. Velká škoda, že dnešní komedie/parodie nemají podobný drajv a šmrnc. Je to holt o talentu. 80%. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Niekedy cítite, že ak vás do 20 minút film nechytí, tak vo zvyšku stopáže budete stratení. Pri komédii je to o to horšie, že jediným zmyslom tu je humor a vy sa stále nesmejete. Bratia Bluesovci ma občas chytili počas vystúpení, avšak to medzi tým asi aj vďaka prekladu dabingu považujem za ničnehovoriacu vatu. Teda až na záverečnú naháňačku, ktorá je sama o sebe skvelou akčnou sekvenciou, avšak po hodine a tri štvrte prišla príliš neskoro. Takže Blues brothers vlastne považujem za dobrý akčný film, priemerný hudobný film a slabunkú komédiu. Oni chcú byť všetko naraz a asi aj preto trvajú tak nekonečne dlho a pôsobia značne nekonzistentne . Potešila Carrie Fischer ako pobláznená ženská, ale jej variácia vo Why me ma pobavila omnoho viac. Prečo sa stal film takým kultom a prečo sa páči toľkým ľuďom ale napriek všetkému plne chápem. ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Nenechte se zmást vizáží podomních obchodníků s vysavači, bratři Bluesovi klamou těly. Když pomineme, že zapáchají a že se je neustále snaží někdo zabít nebo dostat za katr, jsou to celkem sympaťáci. A taky (a hlavně) skvělí muzikanti. Z nepříliš originálního, leč velmi odvážného nápadu natočit celovečerní film založený na herecko-pěvecké účasti čerstvě zformované skupiny (původně šlo o skeč Belushiho a Aykroyda v Saturday Night Live), vzešla překvapivě konzistentní zábava. Zdůrazňuji slovo ZÁBAVA a zároveň nedoporučuji hledat za těmi mikro-výstupy povědomých tváří (James Brown, Frank Oz, Ray Charles, Steven Spielberg) a dlouhými automobilovými honičkami (z nichž minimálně ta poslední svou masivností vejde do dějin) něco víc. Apendix: Dan Aykroyd nesundá sluneční brýle za celý film ani jednou, John Belushi pouze na jeden dojemný okamžik. 80% Zajímavé komentáře: kitano, JohnnyD, `barocco ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Nemôžem zakryť určité sklamanie. Mohol to byť geniálny film - 80's, John Landis, elita SNL tvorby, blues ... ale nie. Hlavný problém je to, že film nemá dej. Síce sa tvorcovia snažia tento problém zakryť vtipmi, ktoré zhadzujú aj tu malú vážnosť filmu a odsúvajú ho k absurdným komédiam bez deju - nedarí sa to. Mnohé vtipné scény síce vtipné sú, ale nie dosť - sú zle natočené. Nemajú dostatočnú silu a razanciu. Za všetko je potrebné spomenúť "cameo" Carrie Fischer. Na druhej tu máme občas (!!!) aj nejaké to blues, Dana Aykroyda, Stevena Spielberga (geniálne cameo!), či hviezdy hudobného neba ako Ray Charles, či Aretha Franklin. Dôvod prečo som sa rozhodol dať 80% a nie 60% má dve slová - JOHN CANDY. Malé cameo, je asi spolu v štyroch krátkych scénach, ale dokáže upútať na seba pozornosť a svojou geniálnou minimalistickou komediálnou mimikou je vtipnejší ako celý viac ako dvojhodinový (!!!) film. Bol to génius! ()

Chema4 

všechny recenze uživatele

Verím že toto bola v 80 rokoch super komedia ktora bavila masu ludi no v súčasnosti v konkurencii tolko vyborných komedií to zapadá teda aspon u mna do obyčajneho priemeru, možno tomu nepomohla ani 133 minutova stopaž. Chvalim zaverečnu nevšednu nahanačku na ktorej sa podielalo mega vela ludi nič podobne som ešte vo filme nevidel, takisto ma potešili role Raya Charlesa a Carrie Fisher no nato aby som si film pustil druhy x to nestači. Davam 68%. ()

Galerie (71)

Zajímavosti (36)

  • Tvorcovia chceli pre rolu pastora pôvodne Little Richarda, ale ten sa nakoniec vo filme neobjavil, lebo ako pastor v minulosti pracoval. (Ivulo)
  • Za možnost použít Elwoodovu „sekundární“ adresu 1060 West Addison (ve skutečnosti místo, kde stojí stadion Wrigleys) museli filmaři zaplatit 5 000 dolarů. (Matty)
  • Když dva policisté sledují „historii“ Elwoodových dopravních přestupků, můžete si všimnout 116-ti pokut za nepovolené parkování a 56-ti za rychlou jízdu. (Matty)

Související novinky

Zemřela Carrie Fisher, hvězda Star Wars

Zemřela Carrie Fisher, hvězda Star Wars

28.12.2016

Řada lidí dnes vyšla z promítání Rogue One a zjistila, že rodina z předaleké galaxie přišla o jednoho ze svých stěžejních členů. V 60 letech nás totiž opustila Carrie Fisher, představitelka princezny… (více)

Reklama

Reklama