Reklama

Reklama

Po návratu z vězení Jake Blues s bratrem Elwoodem navštíví dům, v němž byli kdysi vychováni jeptiškami. Tady stojí před jasným rozhodnutím: na to, aby sehnali 5000 dolarů pro kostel, mají pouhých jedenáct dnů. Jake s bratrem Elwoodem se proto rozhodnou obnovit jejich bývalou bluesovou skupinu. Tím se kolotoč ztřeštěných akcí a honiček s poldy v patách teprve roztáčí. Jejich plány na získání peněz totiž neustále někdo narušuje, dvojice bratrů také na sebe poštve téměř každého… Příběh, který využívá hudební komedie ve spojení s žánrem akčního filmu, proslavily dvě velké honičky aut. V hlavních rolích zaujmou herecké hvězdy Dan Aykroyd, John Belushi a John Candy. Vedle skupiny The Blues Brothers Band tu nalezneme jako hosty známé osobnosti filmového světa (Steven Spielberg, John Lee Hocker, Twiggy, Frank Oz, Steve Lawrence a Paul Reubens). Na tento snímek navazuje volné pokračování Blues Brothers 2000. (Česká televize)

(více)

Recenze (164)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Ano, dějově naprosto o ničem, ale jako muzikál a sled skečů je to opravdu skvělé. Umělci jako Ray Charles, Aretha Franklin nebo John Lee Hooker a to, co předvádějí "na jevišti", o tom to vlastně celé je. Jenže aby Blues Brothers vzbudili zdání alespoň nějaké dějovosti, musí se ve filmu mezi scénkami něco dít, a tak je stopáž poněkud neúměrná. To film degraduje, protože se na něj podíváte jednou za dlouhou dobu, kdy opravdu máte náladu a čas. 70% ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Nenechte se zmást vizáží podomních obchodníků s vysavači, bratři Bluesovi klamou těly. Když pomineme, že zapáchají a že se je neustále snaží někdo zabít nebo dostat za katr, jsou to celkem sympaťáci. A taky (a hlavně) skvělí muzikanti. Z nepříliš originálního, leč velmi odvážného nápadu natočit celovečerní film založený na herecko-pěvecké účasti čerstvě zformované skupiny (původně šlo o skeč Belushiho a Aykroyda v Saturday Night Live), vzešla překvapivě konzistentní zábava. Zdůrazňuji slovo ZÁBAVA a zároveň nedoporučuji hledat za těmi mikro-výstupy povědomých tváří (James Brown, Frank Oz, Ray Charles, Steven Spielberg) a dlouhými automobilovými honičkami (z nichž minimálně ta poslední svou masivností vejde do dějin) něco víc. Apendix: Dan Aykroyd nesundá sluneční brýle za celý film ani jednou, John Belushi pouze na jeden dojemný okamžik. 80% Zajímavé komentáře: kitano, JohnnyD, `barocco ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

No jasně, Bratři Bluesovi. Vždyť já se nahrál těch videoher s nimi v hlavní roli. Vždyť kolikrát já slyšel ty typické tóny, u kterých se Vám právě Bratři Bluesovi vybaví. Když jsem ale shlédl film, netušil jsem, kolik lidí se na tom projektu vlastně podílelo. Legendy jako James Brown nebo Ray Charles z hudebního světa a neméně zajímavé legendy jako Frank Oz, Steven Spielberg nebo John Candy z filmového světa. A to říkám jenom to, co mě momentálně napadá. Nemluvím o té hromadě policejních aut, které tady režisér John Landis nechal roztřískat. Tak krásné a poctivé americké záběry jsem ve filmu totiž hodně dlouho neviděl. Je vidět, že film je osmdesátkový. Kdyby měl lepší příběh, možná bych dal i lepší hodnocení. Tady prostě jenom za tu poctivost a za geniálního ducha, kterým prochází celý tenhle nápad bratrů Bluesových. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $27miliónovTržby USA $57,229,890Tržby Celosvetovo $115,229,890║ ďalšia riadna americká bláznovina, plná búračiek, výbuchov a strieľania /55%/ ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

John Belushi i Dan Aykroyd zari v teto hudebni akcni komedii, ktera dejove nema prakticky co nabidnout, ale je skvelym sledem pomerne zdarile vtipnych situaci ()

woody 

všechny recenze uživatele

Dan Aykroyd a John Landis napsali scénář.Aykroyd přizval pár kamarádů ze Saturday Night Live jako je John Candy, Frank Oz, John Belushi.John Landis zase přitáhl pár zvučnějších jmen jako Steven Spielberg, Carrie Fisher.Pozvalo se pár známých hudebníků, pár desítek policejních aut.A vzniklo opravdu výborné akčně- komediální hudební road movie se skvělými hláškami. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Klasika jako trám. Mě osobně zaujal pouze hudební doprovod, který by si vystačil sám o sobě minimálně pro dobovou ilustraci. Film je to však dost slabý, i když se nás na každém rohu snaží usilovně rozchechtat. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle film je fakt po pravu kultovni, ale ze by to byla zas nejaka super jizda se rict neda. Film ma naprosto jednoduchou zapletku, ve ktere jde o zformovani kapely a vydelani penez na zachranu kostela, ale ono to naprosto staci. Co se tyce ty muzikalnosti filmu, je to tak pul na pul, pulka filmu jsou pisnicky a pulka bud nejaky komicky sceny a nebo honicky. Co se tyce tech hudebnich cisel, blues me moc nebere, ale krome asi dvou pisnicek jsou docela dobry a chytlavy. Co se tyce vtipu, skutecne vtipny tu jsou jen parkrat, ale vynahrazuje to akce. Ty sice moc neni a jde tu hlavne o zaverecnou honicku, ale ta stoji za to. Navic tu je zpestreni v podobe Carrie Fisher jakozto sileny snoubenky s raketometem, plamenometem a podobne a hlavne nasrany nackove, se kterejma je spojena naprosto brutalni scena, takovy hyper mega kombo s autem sem jeste nevidel. Co se tyce predstavitelu hlavnich roli, jsou to pohodari a vypadaj cool, pri pisnickach se pohybovat umi a pokud to byl jejich hlas, tak zpivaly slusne. Musim rict, ze tech 140 minut jsem se vubec nenudil a je to fakt zabavnej film, ale na 5* to nebude. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Pár lidí včetně jednoho váguse mě na tohle odkázalo když jsem si v létě řídil policejní Ford. A budu v menšině, kdo BLUES BROTHERS označí za totální nevtipnou krávovinu a kdo si to protrpěl hezky od začátku do konce. Ty dva blbové mi akorát tak hodně lezli na nervy. Jediný světlý moment vidět hrát kapelu, honička v závěru a užít si při ní Chicago. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Nekompromisně stylové. S délkou to Landis trochu přepískl - vlastně trochu víc. Ale ty ušmudlané čtyři hvězdy nemůžu upřít. Vždyť to má i princeznu Leiu! ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Tak, jak považuju Záměnu za sympatickou a i po letech velmi dobře fungující komedii, musím pro změnu konstatovat, že už po deseti minutách jsem u Blues Brothers cítil, že se Landisovou představou humoru a nadsázky v tomto případě jednoduše míjím. Nepřišlo mi to vtipné a především ten poměrně monotónní kolotoč honiček, automobilových srážek a výbuchů mi přišel pokud ne přímo hloupý, pak určitě ne chytrý. Česká komedie Trhák, kterou určitě nepovažuju za zářný příklad špičkového a chytrého filmu, mi v tomhle porovnání přijde jako majstrštyk pro intelektuály. Neseděl mi John Belushi, neseděl mi dabing u Dana Aykroyda, s rozpaky jsem přijímal jednoduchoučký, ba téměř neexistující příběh a scénář. Jediné, co mě oslovilo, byla hudba a v první půli jsem si říkal, že to vytáhne aspoň na 2*, ale poté, co se tam připletla country a film se přesunul do své závěrečné třetiny ve velké hale s koncertem pro policejní sbor a přítomné masy, už mě neoslovilo ani to. Celkový dojem: 25 %. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Trvalo to dlouho, ale nakonec si mě "Bratři Bluesovi" získali. Z hudebního hlediska mi to teda nic moc neříká, ani vystoupení Arethy Franklinové, ani Raye Charlese, ani Jamese Browna, kterého jsem dokonce viděl na dvou koncertech naživo, ale mám rád ten absurdní humor, který je zde vytvářen především postavou Carrie Fisherové. Dan Aykroyd zde působí neskutečně mladě a stejně tak svěží je i jeho humor. Seznam skladeb ve filmu - http://www.bluesbrotherscentral.com/movies/the-blues-brothers/music/ ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Cira pocta a laska k blues a k tomu sialena, sialene dobra komedia! Vo filme sa objavia take legendy ako Ray Charles, James Brown ci James Lee Hooker - nutno povedat, ze ich vystupy su famozne. A nezaostavaju ani dvaja nasi hrdinovia - cinycky "troublemakeri" a skvely muzikanti bratia Bluesovci, ktory predviedli paradne hudobno-tanecne cisla a hlavne sialenu "holy mission" ktorej ciel je ziskat 5000 dolacov na zachranu sirotcinca. Pani moji, uz si ani nepamatam, kedy som sa naposledy tak narehotal tak ako pri scene, ked Blues Brothers hraju v coutry-bare na podiu zakrytym pletivom :)))))) Zbytocne sa rozpisovat. Ak hladate komediu, pri ktorej sa budete chytat za pupok a este si aj zaspievate, pripadne zatrsate, toto je ta spravna volba! (10/10) ()

castor 

všechny recenze uživatele

Pro někoho jde o jeden z kultů počátku (skvělých) osmdesátých let, pro mě spíš splnění letitého restu. Klobouky, spousta písniček a černé brýle. Blues Brothers jsou svoji atmosférou poplatní své době, cool dialogů jsem ale zase tolik nezaznamenal, přepálenou stopáž naopak ano. Legendární bratři se pokoušejí zachránit sirotčinec, který jim v dětství pomohl na nohy, a to pomocí znovuzrození své bluesové kapely, která má vydělat potřebné peníze. Samozřejmě do toho vstoupí řada nečekaných potíží. Nechybí množství slavných muzikantů a (všemi zmiňované) hromadné destrukce policejních vozů. Trvalo, než jsem se do toho dostal, a když už ano, v druhé polovině to bylo řekněme monotónní. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Příliš mnoho bratří, příliš málo blues. Myslela jsem si, že je v Americe zvykem pouštět předtočený smích, aby diváci věděli, kdy se mají smát. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Jeden z mojich naobľúbenejších muzikálov. Chémia Belushi - Ayckroyd funguje na jednotku. Jedny z najcoolvejších postáv čo poznám. Skvelé hlášky, super akcia, krásne muzikálové čísla. Škoda že Landis už netočí takto kvalitné filmy. 9/10 ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Bratři Bluesovi jsou jedni z největších filmových borců všech dob. S ničím si nelámou hlavu, zdařile unikají policii a ještě během toho dokáží všechny přesvědčit o svých šoumenských kvalitách. 65% ()

Související novinky

Zemřela Carrie Fisher, hvězda Star Wars

Zemřela Carrie Fisher, hvězda Star Wars

28.12.2016

Řada lidí dnes vyšla z promítání Rogue One a zjistila, že rodina z předaleké galaxie přišla o jednoho ze svých stěžejních členů. V 60 letech nás totiž opustila Carrie Fisher, představitelka princezny… (více)

Reklama

Reklama