Záhadný kontraband
Échappement libre
Dobrodružný / Komedie / Krimi
Francie / Itálie / Španělsko / Západní Německo, 1964, 94 min
Jean BeckerPlakáty
Příběh mladého muže (Jean-Paul Belmondo), který se vydává za žurnalistu, který cestuje do ciziny za reportáží a přitom v klidu před celníky pašuje diamanty ukryté ve fotoaparátu. Po zdařilé akci dostane za úkol propašovat tři sta kilogramů zlata z Francie na blízký východ od šéfa pašeráku. V akci mu je přidělena mladá a pěkná plavovláska (Jean Seberg), která ví přesně co a jak dělat. V okamžiku kdy je konečně zlato v Damašku začíná dobrodružství nabírat na obrátkách… (tahit)
tahit
Byl jsem tedy přinejmenším zvědavý na starý film s Jean-Paul Belmondem. Ať tak či onak, žádné filmové překvapení se nekoná. Z dnešního pohledu velmi jednoduché, předem očekávané a předvídatelné. Ale na druhou stranu, mám rád staré filmy. A nejpodstatnější věc, ke které je třeba přihlížet při hodnocení takového filmu, že mu dokážu odpustit i slabší děj protože v tom hraje bohem nadaný herec Jean-Paul Belmondo.(16.11.2009)
borsalino
Když se ambiciózní pašerák David rozhodne nechat si a na vlastní pěst prodat 300 kilo zlata pašovaného v autě, které mu nepatří, a ještě k tomu se zblázní do půvabné Olgy (svého komplice), začnou se nad ním stahovat mračna. Mladý Belmondo zde doslova exceluje, zvláště několik scén je vysloveně vtipných, v jiných lze cítit, že jeho kariéra začala v divadle a mnoho gest mu zůstalo. Vlastní děj lze sice trochu předvídat, nicméně závěr může mít dvě různá rozuzlení a bohužel byl vybrán trochu fádnější konec. To však kvalitu snímku rozhodně nesnižuje. Navíc film má příjemnou atmosféru, která dnešním filmům velmi často chybí.(7.2.2010)
bloom
Režisér Jean Becker toho moc nenatočil, ale na počátku své kariéry stihl v poměrně rychlém tempu hned tři filmy s Jean-Paul Belmondem. Po adaptaci kriminálky José Giovanniho přišly dva podvodnické filmy a hned na okraj řeknu, že druhý z nich, Sympatický dareba, se mi líbí víc. Záhadný kontraband má sice dobrou zápletku, ale na thriller je hodně odlehčený a na komedii je tu málo humoru. Ani tempo vyprávění nedosahuje přílišné rychlosti, takže film je vlastně takový nijaký. Jednu hvězdičku získává díky dvěma hercům, šibalovi Belmondovi, ale také díky Gertu Fröbe. Tento věčný představitel bodrých podšivků a gaunerů z mezinárodních produkcí 60. let mě vždy dokáže natolik zaujmout, že mám skoro chuť těm jeho vesměs záporákům fandit. V tomto filmu jsou Belmondovi partneři kromě něj a Jean-Pierra Mariella tak nevýrazní (Beaune a Rey jsou tu jen chviličku), že jsem se vždy těšil na jeho nástup na scénu. Pro Belmondovy fanoušky film určitě za zhlédnutí stojí, ale nejspíš pouze jednou, příště vyberou nějaký osvědčenější kousek.(29.8.2010)
trojtmberk
Miluju způsob jakym Belmondo řídí ve filmech auta, i když ve skutečnym světě by on trávil život ve špitále a auta u klempíře.(18.2.2011)
Snorlax
Film, z doby, kdy se Belmondova kariéra lámala z ryze charakterního herce na herce, jenž hraje v šarmantních komediích. Záhadný kontraband se snaží skloubit obě Belmondovy epochy do jedné. Jacques by to možná dokázal, ale jeho syn Jean Becker na takové sousto nestačil.(13.11.2011)
MJMilan
Divatelné to je, což o to, ...bohužel v této filmové éře se točilo tak trochu nijak, pro mě vcelku nezajímavě. Vzala se hvězda mužského pohlaví a k němu se přibrala nějaká hezká žena a film byl na světě. Jinak Bebel opět úžasný.(1.12.2011)
DocBrown
Tenhle film davala nase televize kdysi davno pod nazvem Zahadny kontrabant. Belmondo pasoval auto cele ze zlata.(15.8.2008)