Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když v odlehlé části Ruska zaujme mobilní odpalovací rampa s raketou SS-50 palebné postavení, rozhodne americká vláda vyslat na místo tým špičkových agentů, kteří by ji zneškodnili. Je rozhodnuto vyslat současně dva agenty, zcela postradatelné a nic netušící, kteří mají upoutat pozornost sovětské kontrarozvědky. Vybráni jsou poněkud roztržitý šifrant Austin Milbarger a sebevědomý Emmett Fitz-Hume, kteří se dokázali ztrapnit už během kvalifikačních testů. V domnění, že uspěli a jsou na prahu úžasné kariéry, podrobí se náročnému výcviku. Nakonec jsou shozeni na území Afghánistánu, kde okamžitě padnou do rukou ruských agentů. Bystrý a vzdělaný Austin odhalí léčku a oběma se podaří uprchnout, ovšem jen proto, aby padli do rukou afghánských mudžáhidů. Během dalších bláznivých dobrodružství zjistí, jaký byl vlastně jejich úkol, ale navíc se po smrti jednoho z agentů nečekaně stanou jedinou nadějí na záchranu světa... (TV Nova)

(více)

Recenze (195)

hudryhudry 

všechny recenze uživatele

John Landis dokázal krásně zlehčit a zparodovat situaci mezi USA a SSSR na konci studené války. Tato komedie si dělá legraci opravdu ze všeho, co bylo v této době tak vážné, z armád obou bloků, z hrozeb jaderné války i z technických vymožeností té doby. Krásné bakelitové modely všelijakých zbraní a satelitů se nám pohupují před kamerou a zahrnují nás svým neopakovatelným kouzlem z dob, kdy filmové digitální efekty byly ještě v plenách. Hlavní dvojice amerických špionů - tupců je poměrně zdařile ztvárněna a krom několika trapných gagů se s nimi můžete celý film příjemně bavit. Na rozdíl od většiny podobných filmů jsou hlavními záporáky američtí důstojníci, což naznačuje, že tento snímek není rozhodně nijak propagandistický, ba naopak, spíše kritický a parodující tehdejší americkou politiku. U srdce (a nejen tam) nás zahřejí krásné tajné agentky a pobaví nás stylizace policejní volhy, která jako by z oka vypadla vozu americké policie. A "člověče nezlob se" s atomovkami na závěr, to mě opravdu rozesmálo :-) ()

Diego75 

všechny recenze uživatele

Na tento film jsem se podíval jen kvůli Chevy Chaseovi, to říkám upřímně. Tato komedie se dá doporučit, je totiž dobrodružná a má ten klasický groteskní styl amerických komedií. Jen myslím, že těch vtipů se tam dalo nacpat víc, proto pouze za tři hvězdičky. Nicméně taková scénka s opisováním u testu byla bezchybná. ()

Reklama

BuryGol 

všechny recenze uživatele

Bejt Amík v 80. letech, určitě to žeru. Ale mně to zase tak skvělý nepřišlo. Moc nemusim komedie, kde mam ten svíravej pocit z trapnejch momentů. Asi je to pro někoho kultovní film, už konečně i chápu tu parodii ve Family Guy, ale rychle na to zapomenu. Dan Aykroyd mi nevadil, zato Chevy Chase mi moc nesed. A proč musej sakra Amíci imitovat ruskej přízvuk? To jim po ulicí neběhá dost Rusků do komparsu? ()

Joe321 

všechny recenze uživatele

Jakkoliv mám Chase a Aykroyda rád, tohle bylo přece jenom slabší. Tempo je pomalé, fórků a hlášek pomálu. Začátek je nadějný, ale pak film začne spomalovat, aby se někde za půlkou zase vynořil (vysvobození Chase, skvělá scéna) a pak opět klesl. Sálají z toho skvělé osmdesátky, ale i tak jsem se u toho bohužel docela nudil. Možná jsem neměl tu správnou náladu. -"Every minute you don't tell us why you are here, I cut off a finger." -"Mine or yours?" -"Yours." -"Damn!" ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Není mi jasné, jaktože jsem tuhle Aykroydovku dosud úplně míjel. Přitom nese všechny typické prvky skvělých komedií, na kterých se podílel. Tady se možná někdy až moc tlačí na pilu, ale když člověk vezme v potaz dobu, ve které film vznikl... Dvojka Chase - Aykroyd je k sežrání, skvěle se doplňují, má to hlavu a patu, spoustu skvělých záseků a dostatečně potrhlé finále. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (10)

  • Film byl inspirován slavnými road movies Boba Hopa a Binga Crosbyho, což vysvětluje cameo Boba Hopa. Těchto necelých 30 vteřin je posledním momentem, kdy se Hope objevil na filmovém plátně. (HellFire)
  • Chevy Chase vzal roli ve filmu, která byla původně určena pro Joe Piscopa. (ČSFD)
  • Titulní píseň se stejnojmenným názvem složil a nazpíval Paul McCartney. (kosticka7)

Reklama

Reklama