Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Co se stane, když se setká geniální komik Eddie Murphy s Danem Aykroydem a Jamie Lee Curtisovou? Vznikne nadčasová komediální klasika okořeněná ztřeštěným satirickým humorem. Murphy exceluje v roli pouličního podvodníčka, který dostane šanci vyměnit si své místo s úspěšným obchodníkem s komoditami (Aykroyd). Náhlý zvrat štěstěny je však jen krutým vtípkem dvou znuděných a nechutně bohatých bratrů (Don Ameche a Ralph Bellamy), kteří spolu uzavřeli jalovou sázku. A když pravda vypluje napovrch... následky budou vskutku k popukání. (Cinemax)

(více)

Recenze (329)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Mám hned několik mnohem oblíbenějších filmů Johna Landise, které navíc nedisponují příběhem fungujícím z větší části díky "idiot plot" a skoro až ideologickému karikování retardovanosti snobských pracháčů. Zkrátka tady jsem nějak tu "úžasnou komiku" nezaznamenal a podruhé bych se nepodíval ani kvůli Jamie Lee. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Četl jsem, že fóry v tomto filmu časem vyšuměly. Nesouhlasím. Možná je problém v tom, že je film trošičku pomalejší, ale v dnešní hektické době je potřeba si posedět a zasmát se nad starší, dobrou USA komedií. O Denholmu Elliottovi je netřeba se zmiňovat. John Landis točil dobré komedie. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $15miliónovTržby USA $90,404,800Tržby Celosvetovo $98,900,000║ Zlaté 80.roky plné pohodového bláznivého humoru. /80%/ ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Běžní smrtelníci mají na hraní všemožné hlodavce, rozmarným boháčům Randolphu a Mortimerovi poslouží jako laboratorní myšky pro výzkum dva chlapíci- těžkotonážní poctivec z dobré rodiny a notorický flákač z ulice, kterým prohodí role, domy a životy. Váží více genetika, nebo prostředí? Odvěké dilema sice Záměna nerozsoudí, ale zato tu je neodolatelný Ralph Bellamy, který s přehledem přehraje Eddieho Murphyho, krotitele Ackroyda i děsivou Jamie Lee Curtis. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Volá sa to litera krvi... to preto, že keď to niekomu urobíš, stratí liter krvi.“ Vyrastal som na amerických filmoch 80. rokov 20. storočia, ale nie som žiadny extra fanúšik Eddieho Murphyho, Dana Aykroyda, Jamie Lee Curtisovej či Johna Landisa. Rešpektujem ich však ako výrazné komediálne (v prípade Curtisovej i hororovej) osobnosti toho desaťročia. Snímka trvá takmer dve hodiny, ale nestíha nudiť. Naopak, šikovný scenár nestíha nudiť: len čo sa nabažíme Louisovho života na vysokej nohe, rýchlo prejdeme k Billymu Rayovi a jeho životu na ulici. Len čo to začne nudiť, strany sa drasticky vymenia a zrazu ani nevieme ako a sedíme vo vlaku s jednou skutočnou a jednou maskovanou (James Belushi!) gorilou, Curtisová je prezlečená za Rakúšanku (v skutočnosti je ale samozrejme Švédka) a zábavný komorník Denholm Elliott pije tvrdú írsku whisky. Prepracovaný scenár, plný zvratov, ponúka tiež prekvapivo prepracované postavy (netvrdím, že je to sociálna dráma, ale tým postavám sa dá veriť), výrazne tomu pomáhajú i originálne podporné figúrky, Santa Claus s rezňami v špinavých vreckách, dobre sa dopĺňajúce duo Aykroyd/Murphy („Zrejme je to nejaký primitívny spôsob zdiskreditovať ma...“) a kultové prsia Jamie Lee. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Jedna z mála komedií, kde mi nevadí Eddie Murphy. Tradičně velmi dobrá je Jamie Lee Curtisová, Denholm Elliott v roli komorníka a celkem vzato i Dan Aykroyd jako nadutý snob. Je to vlastně modernizace pohádky 'Rozum a štěstí' a základní nápad je využit velmi dobře. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Perfektní komedie s výbornými herci, na kterou se rozhodně nevyplatí dívat v TV s naprosto šíleným dabingem! Navíc film zkultovněl tím, že je to jeden z opravdu mála filmů, kde Jamie Lee ukázala kozy v celé své parádě ... ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Výborné spojení Dana Aykroyda a Eddie Murphyho, kteří z velmi originálního scénáře vytřískali maximum. Jedna z nejlepších komedií první poloviny 80. let. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších komedií 80. let. Narozdíl od podobných z této doby netrpí přehnaností a zalíbivším se primitivním humorem. Záměna jsou dvě hodiny skvělé zábavy, která nemůže urazit. Eddie Murphy zde poprvé prokazuje svůj nevšední komediální talent. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Jistěže je na něm něco špatného. Je to černoch. Asi krade od narození." Mám slabost pro snoby. Zejména pro ty, kteří se cítí být nadřazeni ostatním jenom proto, že nakupují a prodávají akcie. Těm bych v rámci terapie popřál strávit alespoň jednou do roka noc na ulici přikrytej kartonem. Možná by jim pak něco došlo, ale spíš ne. Oni jsou prostě dokonalí a slovo lakomec je pro ně lichotka. Ale zpět ke klasice. Tou Záměna rozhodně je a poráží byznysmeny jejich vlastními zbraněmi. Vždycky mi to dělalo radost, takže mám podezření, že jsem komunista. Nechám se vyšetřit. V podstatě mě to baví skoro celý ... tedy s výjimkou tý taškařice ve vlaku. Ta se nepovedla, ale dala mi poučení o tom, jak je nebezpečný provokovat goriláka. Naštěstí jsem to nikdy nedělal, takže teď už s tím určitě nezačnu. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Murphy ma rozhodně hromadu lepších komedii, než je zrovna Záměna. Bohužel mi to nepřišlo ani nějak moc extra zábavný. Pro mě je tohle jen průměr ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Vynikající záležitost. Vtipný Murphy s tenkrát ještě in Aykroydem. Díky tomuhle filmu jsem chtěl být burzovní makléř a zkupovat pomeranče. Sice mě to pak pustilo, ale film je stále super. ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Prvních patnáct minut nuda, ale zbytek to krásně vynahradí. Eddie je ve všech rolích stejnej, hlavně ten jeho smích a nápaditost. Výborný nápad, vyměnit dvě role lidí a jak to dopadne je už jen na vás, jestli se kouknete nebo ne. ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

Za 5! Jedna z nejlepších amerických komedií první poloviny 80.let. Eddiho zlatá doba. A Dan Aykroyd jako wallstreetová figura byl super. A komorník D.Elliot? Ten postavil laťku hodně hodně nahoru ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Typická komédia osemdesiatych rokov, našťastie stále aktuálna, príťažlivá, chytľavá a čo je najdôležitejšie, vtipná. 80%. ()

Reklama

Reklama