Reklama

Reklama

Český žurnál - Série 5 (2017) (série)


Hranice práce (S05E04)

(epizoda)
  • angličtina The Limits of Work (festivalový název) (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Pracovní podmínky v nejhůře placených zaměstnáních v Čechách během půl roku zkoumala publicistka Saša Uhlová. Strávila několik týdnů v nemocniční prádelně, v drůbežárně, za pokladnou nebo v třídírně odpadu. Její zkušenost se stala podkladem prožité a velmi osobní zprávy o neviditelných zaměstnancích pracujících v otřesných podmínkách. Uhlová ke svému projektu napsala sérii reportáží, které vyšly na webu Alarm. Apolena Rychlíková je upravila do dokumentárního filmu složeného ze scén natočených u Uhlové doma a z videozáznamů pořízených během její práce. Uhlová doprovází obraz čteným komentářem. (Česká televize)

(více)

Recenze (64)

Lischai 

všechny recenze uživatele

Původní reportážní cyklus byl super, ale tohle není víc, než záběry z různých prací poslepované vstávající a kouřící Sašou Uhlovou ve spodním prádle. Nikdo nejde mluvit s řediteli těch podniků, nikdo nezkoumá proč a jak lidi do těch situací spadnou, a - to hlavně - vlastně nevidíte ani žádnou konkrétní sitauci z té práce. Já nevím, ale když už má Saša tu kameru v brýlích, chtěl bych vidět, jak jde říct šéfovi směny, že má podle zákona X paragraf Y právo na pauzu a občerstvení, a co teda bude. Chtěl bych vidět, jak ten šéf zareaguje, co se bude dít, jestli Sašu jen seřve, nebo vyhodí, nebo jí třeba tu pauzu dopřeje a omluví se, že je takový debil... ale nevidím nic, jen záběry na třídící linku, kde lidi posunují zboží tam a zpátky. ()

Homer Simpson 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Aktuální námět o dnešních otřesných podmínkách na pracovištích bohužel nebyl úplně dotažen, což je vzhledem k tématu škoda. Místo záběrů na paní Uhlovou doma, by neškodilo více rozhovorů s dlouhodobými pracovníky těchto kolbenek a rovněž bych uvítal konfrontaci s majiteli, případně alespoň s vrcholným managementem k těmto pracovním podmínkám. ()

Reklama

hous.enka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Saša Uhlová odvádí perfektní práci investigativní žurnalistky. Ale měla zůstat u psaného slova, protože forma tohohle dokumentu je podle mě odstrašující. Nejde jen o to, v jakých podmínkách Saša žije a funguje, ale její mluvený projev je nedívatelný a neposlouchatelný. Píšete skvěle, Sašo, ale hranému dokumentu se radši vyhněte. I emotivní chvilky v tomhle dokumentu vyznívají směšně (setkání s bývalou kolegyní a její dcerou) - a to je špatně. ()

bizz_mjc 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zvláštně (ne zrovna funkčně) sestříhané, spousta zbytečných záběrů z osobního, rodinného života, kdy jsem nijak nepocítíl, jak tento "průzkum" do života její rodiny zasáhl. Spíš měla pozornost být zaměřena na konkrétní hrdiny či zevrubnější statistiku nebo srovnání. Ale jinak je výpověď Saši ve velmi osobní rovině pohledu 'obohacující' a 'přínosná'. ()

Garson 

všechny recenze uživatele

Dokument o tom jak si novinářka Saša Uhlová zahrála na Matku Terezu a skrytou kamerou nezasvěceným osobám ukázala nevyhovující podmínky ve firmách jako je prádelna motolské nemocnice,vodňanská drůbežárna,práce na pokladně v Albertu,ve výrobně žiletek v Krupce a v třídírně odpadu v Ostravě.Nejsem kancelářský typ takže moc dobře vím jak to chodí v různých provozovnách a proto mě to vůbec nešokuje,ale na druhou stranu jsem moc rád když se objeví někdo kdo lidem ukáže tu skrytou stránku vycinkaného kapitalismu a kdo si nehoní pouze televizní ego jako třeba Roman Buťa v pořadu Těžká dřina.Nejzbytečnější věcí kterou považuji na trhu práce je posílání životopisu,to jsem vždycky při hledání práce odmítal,protože jsem nechtěl být pro někoho jen položkou v kartotéce a jako pouhý náhradník čekat nekonečně dlouho až mi někdo zavolá.V dokumentu se Saša Uhlová jako novinářka ocitla tváří v tvář skutečné práci na míle vzdálené novinařině a každého novináře bych poslal vyzkoušet si to osobně makat rukama.Samozřejmě že je to výsměch pracovat za minimální mzdu a osobně bych se styděl kdybych na takovou nabídku někdy přistoupil,ale dokážu pochopit když někdo za takovou mzdu pracuje a mnohdy i velmi vzdělaní lidé a to dost často z rozdílných důvodů.Největším zlem na trhu práce jsou pracovní agentury,znám to z vlastní zkušenosti a třeba v Liberci jsou jako nepropustná zeď přes kterou se skoro nedá přelézt když někdo hledá v Liberci práci.Dokument je sice z roku 2017,ale ono se za těch 7 let skoro nic nezměnilo pouze o pár tisíc stoupla minimální mzda.Podmínky často zůstavají stejné a další pole a louky padají za oběť zahraničním montovnám ve kterých se zaměstnanec stává pouhým robotem. ()

Galerie (17)

Související novinky

Je tu pátý ročník My Street Films

Je tu pátý ročník My Street Films

13.04.2018

Již popáté vyzývá projekt My Street Films všechny aspirující filmaře, aby do 22. dubna odevzdali svůj námět na krátký dokument. Autoři osmi nejlepších námětů získají možnost zúčastnit se zdarma… (více)

Famufest otevře brány do pekla

Famufest otevře brány do pekla

13.11.2017

Film o vyrůstání ve vietnamské komunitě, cesta dvou ukrajinských uprchlíků za svobodou nebo experimentální pohled na socialistickou architekturu, to vše a dalších více než 120 filmů nabídne 34.… (více)

Reklama

Reklama