Reklama

Reklama

Spitfire

  • Velká Británie Spitfire (více)
Trailer
Velká Británie, 2018, 99 min

Obsahy(1)

Říkalo se, že je to učiněná krása. Jenže tahle krása uměla zabíjet. Spitfire vypráví impozantní, velký příběh o vizi, odhodlání a odvaze. Příběh letounu, který vznikl ze soutěživosti, nabral obrysů v době, kdy se stahovala válečná mračna, a své ostruhy si vysloužil v žáru boje – a stal se nejslavnějším stíhacím letounem na světě. Příběh letounu Spitfire, který změnil běh světových dějin, je vyprávěný posledními dosud žijícími veterány druhé světové války. Dokumentární film ohromí fantastickými záběry z ptačí perspektivy natočenými špičkovým leteckým kameramanem i vzácnými, digitálně upravenými archivními záznamy z bouřlivých čtyřicátých let, kdy byl tento letoun bezkonkurenčním králem nebes. Film ukazuje i současné osudy tohoto výjimečného stroje a líčí, jak se stal mezinárodní ikonou. (Film Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (26)

Shakers 

všechny recenze uživatele

Výživný dokument o anglických Spitfireoch, ktoré zachránili (nielen) Anglicko. Moc pôvodných záberov sa tu samozrejme nenájde, ale je tu všetko od výroby až po výpovede ľudí, ktorý pamätajú Spitfire s čias keď im dennodenne lietali nad hlavami v bitke o Britániu. Pre fanúšikov lietadiel, či obdivovateľov druhej svetovej, určite zaujímavý a hlavne pekne natočený dokument. 80% - 4* ()

anatheman 

všechny recenze uživatele

Určitě krásný dokument, i když ho nehodnotím pětihvězdičkovým hodnocením. Předem je třeba upozornit, že v tomto díle nenaleznete podrobnou charakteristiku stroje s jeho jednotlivými variantami a s nimi se pojící technické informace. Tento dokument je čistě o pocitech, dojmech a významu, který přinesla snad nejikoničtější stíhačka druhé světové války, ke které máme blízko i my, slovanskými jazyky mluvící obyvatelé střední Evropy. Zmíněnou impresi ve snímku vyjadřují především úchvatné záběry. Proti nim skutečně nelze nic namítat. Dále zde máme rozhovory s pamětníky i současnými nadšenci. Oceňuji i použité dobové záběry. Pokud se nemýlím, nespatřil jsem žádnou videosekvenci z Bitvy o Británii, což bývá pro dokumentární filmy, jež se zabývají zmiňovaným konfliktem, dosti příznačné. Rozhodně i potěšilo, že komentář četl Charles "Tywin" Dance. Za mě tedy silné 4 hvězdy. ()

Reklama

luka4615 

všechny recenze uživatele

Supermarine Spitfire - jedno z nejelegantnějších letadel Druhé světové války, které si podmanilo nebe nad kanálem La Manche v Bitvě o Británii a později i nebe nad nacisty zmítanou Evropou. Spitfire je úžasně nasnímaným a skvěle podaným dokumentem, který mapuje vývoj této legendy s motorem Rolls-Royce Merlin 66. A jako pomyslnou třešničkou na dortu se pak jeví autentické záběry či rozhovory s piloty a pilotkami. Skvělá práce! ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Legrační důchodci vyprávějí o svém oblíbeném éru. Není to ani tak dokument jako spíš vyznání lásky, které pak musí uznat celou škálu hodnocení, protože jsem schopný pochopit, že sledování vrnícího letadla v oblacích je pro někoho stejně naplňující, jako pro mě řekněme vidět Willa Smithe střílet zblízka do obličeje dredatý haiťany a u toho mluvit sprostě. Jako inspirace na vánoční dárek dědovi parádní. Jako film-překvapení na první rande inspirující. ()

Cocacolix 

všechny recenze uživatele

Fakticky zde fanda pravděpodobně nenajde nic nového. Ale to zpracování! Překrásné novodobé záběry na zachovalé Spity ve stejném pořadí, v jakém nastupovaly do služby. To je skvělý nápad! Využití slow-mo záběrů přesně tam, kde se hodí. No a pak je tu závěr - Setkání pomocné pilotky se "svým" strojem. Úžasný konec dokumentu pro skutečné srdcaře. ()

Galerie (17)

Reklama

Reklama