Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vlastník benzínky Joe Wilson (Spencer Tracy) má konečně dostatek peněz, aby se mohl oženit se svou snoubenkou Katherine Grant (Sylvia Sidney). Na cestě k ní je však zaměněn za nebezpečného únosce a uvězněn. Brzy mu hrozí lynč. Ani on však nebude úplně bezbranný... Podle povídky Mob Rule Normana Krasny. (Pohrobek)

Videa (1)

Trailer

Recenze (86)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Zakladatelský film žánru angažovaného hraného filmu, zhruba tak lze charakterizovat toto pozoruhodné dílo exilového německého režiséra Langa. Pohled na mladého Spencera Tracyho zaujme nejen překvapivostí jeho vzhledu, ale ještě více kvalitou Tracyho uměleckého výkonu. Výpověď o americké demokracii soudce Lynche rozhodně není Langovým výmyslem; v rooseveltovských USA šlo stále o součást všedního dne, který se protáhl až do přelomu druhé a třetí čtvrtiny minulého století. Zvraty díla, dnes působící buď jako překvapivé nebo nelogické či přímo vykonstruované, jsou pro svou dobu příznačné i sentimentalitou, kterou zčásti také vyzařují. A nejsou nevěrny skutečné tváři doby svého vzniku (jedná se o film ne historický, ale dobově současný). Buďjakbuď film jednoznačně převyšuje průměrné standardy své doby a na jasně položenou otázku po jeho kvalitě a nadčasovosti - v tom se shoduji s většinou svých spolukomentátorů - je odpověď jasná. Ano, je kvalitní, ano je současně i nadčasový. Právem. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Skoro jsem si říkal, že ke konci už Langovi došel dech a finále není až taky silné, jak bych si přál, ale zase tolik to nevadí, protože to, co sledujete do té doby, je silné hodně. Lidstvo se zde krásně prezentuje jako lživé, násilné a neschopné přijmout odpovědnost za svoje činy. Tahle společnost je divná a je smutné, že za 80 let se nic nezměnilo. ()

Reklama

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Bol som lynčovaný je obraz spoločnosti v ktorej žijeme. Keď sa jedná o jedného či troch ľudí tak sa nič nemusí stáť, ale akonáhle sa začnú pridávať ďalší, tak ostatných to posmeluje k činom, ktoré by za iných okolností nikdy nespravili. Či to robia kvôli začleneniu sa do davu alebo kvôli ješitnosti je celkom jedno, ale sfanatizovaný dav vie narobiť veľké problémy i nevinnému človeku. Fritz Lang to bravúrne zachytil a určite chcel aby sám divák cítil tu neskutočnú nespravodlivosť a nielenže s hlavnou postavou súcitil, ale i trpel s ním a aj žiadal pre účastníkov najprísnejší trest. A naozaj som pri tomto filme pocitoval znepokojenie i hnev a presne to si určite režisér aj prial, aby u diváka tento príbeh nezostal chladný a u mňa sa to podarilo na výbornú. Spencer Tracy bol bravúrny a jeho zmena z príjemného chlapíka na muža, ktorý túži len po pomste bola uveriteľné zahraná a naozaj podal ohromujúci výkon. Ale celá tá zostava bola skvelo vybraná a či sa jednalo o sfanatizovaný dav alebo v súdnej sieni, tak všetci herci sa toho chopili ukážkovo. Remeselné je to úžasné dielko a scéna, ako boli usvedčení obžalovaní bola krásne znázornená a jej výpovedná hodnota bola dokonalá. Tak tento film mi sadol perfektne, čo som mal cítiť pri tomto filme, to som aj skutočne cítil a  to bol určite zámer tvorcov. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Krásna ukážka ľudskej stádovitosti a tuposti. Úvod bol perfektný, to ako sa tá fáma o zatknutí medzi ľudmi šírila a ako sa pravda prekrúcala od jedného tupoňa k druhému, to je presný príklad toho, ako to celé v nejakej uzavretejšej komunite po psychologickej stránke funguje. Z tohto pohľadu sa dá snímok považovať za náučný, pričom sa nedajte pomýliť jeho starším dátum vzniku - všetko to funguje dodnes, človek sa v tomto smere nemení. Následná pomsta ma už oslovila menej, je tu pár nelogických lapsusov, ktoré trocha naštrbili inak výborný dojem zo snímku. Našťastie trocha to dorovnal výborný a uhrančivý výkon S. Tracyho. Slušný nadpriemer. 80/100 ()

sud 

všechny recenze uživatele

Strhující kriminální drama se silným morálním apelem. Nezabývá se jen a pouze žalobou lynčování a braní "spravedlnosti" do vlastních rukou, ale rovněž motivu a účelu pomsty. Spencer Tracy podal jeden z nejlepších výkonů své bohaté kariéry. Jeho hodný hoch se mění v tvrdého mstitele, aby v sobě dal skutečný průchod svému srdci a svědomí. Fritz Lang nedokázal natočit špatný film. Ale tohle, i po tolika letech svěží dílo patří k jeho vůbec nejlepším. P.S.: Závěr, který zde někteří zatracují, se mi líbil. 85%. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (7)

  • Pôvodne sa film končil detailným záberom na uplakanú tvár Sylvie Sidneyovej. MGM však prinútilo Fritza Langa natočiť koniec, v ktorom sa Spencer Tracy a Sylvia Sidney bozkávajú v súdnej sieni, čo režiséra nahnevalo. (Bilkiz)
  • Autorem námětu byl Norman Krasna, jehož k napsání příběhu inspiroval článek o lynčování, který si přečetl v magazínu The Nation. Krasna následně předložil nápad studiu MGM, kde zaujal Samuela MarxeJosepha L. Mankiewicze. Krasna prohlásil, že ve skutečnosti příběh nikdy nesepsal, pouze ho ústně převyprávěl Mankiewiczovi, který ho potom nadiktoval. Ve finálním scénáři se nakonec objevilo několik změn oproti původnímu námětu. (Zdroj: ČSFD)

Reklama

Reklama