Reklama

Reklama

Metropolis

  • Německá říše Metropolis
Trailer 2

Obsahy(1)

Píše se rok 2026...vítejte v Metropolis. Vítejte ve studeném a přetechnizovaném městě budocnosti, ve světě vynálezů a prosperity, ale také sociálního útisku... Masy dělníků totiž žijí pod zemí a obsluhují stroje,aby smetánka na povrchu mohla bezstarostně žít...FREDER FREDERSEN (GUSTAV FRÖHLICH), syn vládce Metropolis, si užívá bezstarostně života v zahradách rozkoše, až do té doby, než se setká s MARIÍ (BRIGITTE HELM), kázající v podzemí dělníkům o lepším světě a interpretující jim starou biblickou pověst, zaměřenou na konflikt mezi vládnoucí a pracující třídou a vyzývá je ke vzpouře... (caligari)

(více)

Diskuze

konvicce

konvicce (hodnocení, recenze)

Jinak naprosto geniální film, naprosto mě to odrovnalo, myslel jsem že to bude retro nudná exkurze a ono velké H. Naprosto úchvatné, strhující.

orkadimenza

orkadimenza (hodnocení, recenze)

Tak už "jen" 10 let. Co myslíte, mám si to pro lepší zážitek pustit poprvé až v roce 2026? :-D

LeoH

LeoH (hodnocení, recenze)

Jinak ten dokument je ohromný, mimo jiné tam mluví o tom, že Lang točil některé záběry různými kamerami nebo i na několik „dobrých“ po sobě, aby se pojistil, a v německé a americké verzi byly následně použité různé kamerové negativy - pouštějí tam obě verze vedle sebe a opravdu - různé úhly pohledu, místy i drobné odlišnosti v herecké akci. Takže jediný opravdový originál vlastně ani neexistuje.

na příspěvěk reagoval konvicce

LeoH

LeoH (hodnocení, recenze)

Včera jsem seděl u tohohle – mluví tam jak ta paní, tak lidi, co to rekonstruovali, tak sám Lang. Kdyby ta verze z německé premiéry, o které se tam všichni baví, byla jiná verze než ta, do které momentálně chybí jedna scéna s mnichem a jedna rvačka Fredersena s Rotwangem, rozhodně by se o tom někdo z nich aspoň zmínil, takže ano, bude to jenom rozdíl ve snímkové frekvenci.

berg.12

berg.12 (hodnocení, recenze)

Tvrdí to IMDb, ale i při nalezení chybějící části filmu v Argentině bylo vodítko, že film měl při promítání délku okolo tří hodin. ten rozhovor s objevitelkou filmu z Die Zeit, které tomu věnovalo celou přílohu, už ale bohužel nemám. Určitě to bude tím FPS, nehledě na to, že nějaké 3 minuty s mnichem se už restaurovat nepodařilo. Je fakt, že ten zavádějící údaj tu opravdu být nemusí.

LeoH

LeoH (hodnocení, recenze)

Aha, a ještě na IMDB, ale bez bližšího vysvětlení. Je-li tomu, jak píšeš (vychází mi to na nějakých 17 snímků za sekundu, což by konci němé éry odpovídalo), nemate to trochu, ale hodně - stačí se podívat do komentářů, kolik lidí pláče po té bájné o hodinu delší verzi.

LeoH

LeoH (hodnocení, recenze)

berg.12: Zdroj? Nikde jinde než tady jsem na takový údaj nenarazil, a že jsem o Metropolis četl hodně.

berg.12

berg.12 (hodnocení, recenze)

Není to nesmyslný údaj, vztahuje se ale pouze k německé premiéře a s pomalejším FPS a nějakou intermission to tak mohlo i být. Ale zavádějící to trochu je.

LeoH

LeoH (hodnocení, recenze)

Délka verze promítané při premiéře byla 153 minut (viz Wikipedie: At the time of its German premiere, Metropolis had a length of 4189 meters (approximately 153 mins at 24 fps), ozdrojováno třemi nezávislými zdroji) a všechny další verze už byly jenom kratší. 210 minut je nesmyslný údaj. Kolik let už to tady visí, aniž by to někdo opravil? :-D

berg.12

berg.12 (hodnocení, recenze)

Mystery13: Director's cut verze neexistuje, to je jen verze promítaná při premiéře. Vedle té edice z r. 2001, co máš ty, vyšla v r. 2010 rozšířená o nově nalezené scény, s délkou 145min. Nevím, jestli už vyšla i u nás, to se zeptej v DVD sekci, ale je bez problémů k sehnání, nejčastěji jako "The Complete Metropolis".

L_O_U_S

L_O_U_S (hodnocení, recenze)

Ta nová verze je (nebo byla) k viděni na YouTube. Zamrzí, že kvalita objevených scén je oproti dříve vyčištěnému pásku o dost horší.

berg.12

berg.12 (hodnocení, recenze)

Doufám, že Berlinále nebylo výjimkou a bude se to dávat ještě někde s živou hudbou.

anal_storm

anal_storm (hodnocení, recenze)

skvely film jeden z mojich oblubenych...jeden s filmov ktory predstihol celu dobu az do dnes...myslim ze tento film je nieco ako dvere do nasej buducnosti co sa tyka myslienky a deja...len pevne dufam ze sa nespravi na to nejaky remake lebo toho rezisera odstrelim...tym mam na mysli ze vobec ten animovany film z 2001 nesiaha ani na pety k menu remake je to len animovany film z rovnakym nazvom Metropolis :)...

chernobyl

chernobyl (hodnocení, recenze)

Další 9,5mm verze nalezena v říjnu 2008 v Chile. Zdá se, že film je teď naprosto kompletní, včetně oněch 5ti minut, které v argentinské verzi nejsou.

sahe

sahe (hodnocení, recenze)

Aha... ty jo, takže to může být ještě zajímavější než-li to už i teď je... a myslíš, že to DVD bude k dostání i u nás v Čechách hned? Asi ne co? Mam doma tu zkrácenou verzi jen, ráda bych měla i tu plnohodnotnou...

berg.12

berg.12 (hodnocení, recenze)

DVD a Blue-ray by mělo vyjít už v r. 2009, film by měl být delší o 25 minut. Ca 5 minut do původní délky ještě chybí, mezi jinými zejm. postava mnicha, majícího podle všeho ve filmu velkou symbolickou úlohu. Nové scény osvětlují zejm. motivaci a smysl některých postav, daleko dramatičtější by měla být pasáž zatopení města a filmu zřejmě dodají špetku melodramatičnosti navíc. (zdroj: Welt Online). Mě hlavně zajímá propojení nových scén s originální Huppertzovou hudbou.

sahe

sahe (hodnocení, recenze)

Jak to vypadá s tou najitou celkovou délkou? Už jí nějak rekonstruují? Nějaké novinky nevíte???

berg.12

berg.12 (hodnocení, recenze)

Tsunami_X: Ne. Pokud, tak má spíš blíže k magazínu Hospodářek (snad jediné přílohy, která se dá ještě číst). Ale těžko srovnávat, když samotný Die Zeit má 84 stran a váží skoro půl kila. 10 stránek je věnováno jen filmovým pásům a obrazům z nových scén, čistého textu je ca 6-7 stran, ale i ostatní doprovodný obrazový materiál je zajímavý. Když člověk vidí ten polorozpadlý sklad s opřenou cedulí "Museo del Cine", kde se ta kopie našla, tak to ten pocit malého zázraku jen umocní.

Tsunami_X

Tsunami_X (hodnocení, recenze)

Neznam nemecky tisk, ale trochu me prekvapil ten rozsah (23 je pekne cislo). Kdyz reknu, ze magazin Die Zeit je neco jako magazin MF Dnes budu mit pravdu?

berg.12

berg.12 (hodnocení, recenze)

Já hlavně doufám v obnovené kinopremiéry.

Pokud by to někoho zajímalo, tak magazín týdeníku "Die Zeit" č. 28 věnuje triadvacet stránek rozboru a ukázkám nových scén, stejně tak jako samotnému filmu, jeho historii, kontextu a okolnostem nálezu.

]V[()Rt

]V[()Rt (hodnocení, recenze)

Filmový Bůh existuje !!! Nikdy by se mi asi ani ve snu nezdálo, že někdy uvidím svůj milovaný Metropolis komletní. A kdy že to KURVA vychází u nás??!!:-)

Související novinky

Francis F. Coppola připravuje vysněný projekt

Francis F. Coppola připravuje vysněný projekt

07.04.2019

Legendární režisér Francis Ford Coppola (Kmotr, Apokalypsa) dnes slaví osmdesáté narozeniny, na důchod ale rozhodně nepomýšlí. Místo toho totiž oživuje svůj vysněný sci-fi projekt Megalopolis, který… (více)

DAS FILMFEST nabídne filmové hody

DAS FILMFEST nabídne filmové hody

16.10.2017

Bláznivá špiónská komedie, thriller o pomstě a spravedlnosti, ponurá dystopie nabízející neutěšený obraz naší budoucnosti, film o slavném spisovateli Stefanu Zweigovi nebo fascinující příběh dvou… (více)

Festival Das Filmfest chystá filmové hody

Festival Das Filmfest chystá filmové hody

19.10.2015

Historicky první zpracování Stokerova Draculy, jeden z nejstarších evropských zvukových filmů, snímek oscarového Michaela Hanekeho, nejnovější film z dílny kultovního Fatiha Akina Šrám či vizuálně… (více)

Metropolis konečně kompletní

Metropolis konečně kompletní

07.07.2008

Tady na CSFD je určitě zbytečné vysvětlovat, jakou je dystopická sci-fi Fritze Langa z roku 1927 klasikou, jak změnila kinematografii a jak moc ovlivnila jiné tvůrce a díla (za všechny jmenujme… (více)

Reklama

Reklama