Reklama

Reklama

Nepříčetná

  • USA Unsane (více)
Trailer 1

Po traumatickém zážitku se stalkerem, ze kterého se ještě úplně nevzpamatovala, se Sawyer Valentini (Claire Foy – TV seriál The Crown) ocitá v psychiatrické léčebně. Jen chvíli po nástupu do přísně střeženého ústavu zachytí pohled místního zaměstnance, o kterém je přesvědčená, že patří muži, jenž ji pronásledoval. Ale byla to skutečnost, nebo pouhá iluze? (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (200)

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Solidní žánrovka opět soderberghovsky netradičně okořeněná. Jediné rozpaky při rozhodování o hodnocení jsou z toho, jak film vypadá mdle a nezáživně (protože je to experiment natočený celý na iPhone 7+), a z absence hudby, která by ten film pozvedla. Rozhodně by bylo naprosto zbytečné jít na to do kina, ale jako thriller o cvokárně na doma je to oukej. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Na to, že je film natočený cez iPhone, tak na to jebal pes. Diváka predsa nikdy nezaujímalo a ani zaujímať nebude, akú značku kamery použili. Úprimne, mne osobne je u prdele aj meno kameramana, pretože mi bez tak nič nepovie. Takže nad iPhone historkou nech onanujú v reklamnou oddelení. Nepríčetná dokázala v sebe spojiť stalker námet spolu s nedobrovoľným pobytom v liečebni. Výborne fungujúca kombinácia, ktorá poskytla veľmi nepríjemný životný priestor pre Sawyer Valentini. Ona vo Vás dokáže vyvolať sympatie, súcit, obavy a predovšetkým záujem. Dôvodom je skvelá Claire Foy. Musím oceniť predovšetkým, ako sa tu stupňuje pocit nespravodlivosti, ktorý je postupne premení v boj o život. Jeden z najlepších filmov roka 2018. ()

Reklama

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Film děsivější než 99% všelijakých prvoplánových horrorů, protože dostat se do spárů fašisticko-psychiatrické mašinérie je noční můra horší, než frontální útok stáda hladových zombií. Film Soderberghovsky minimalistický a strohý, postavený výhradně na dialozích a hereckých výkonech a připomínající tak divadelní hru. Film natočený na kvalitní mobil se stabilizátorem obrazu, kterážto kamera je ve výsledku nesrovnatelně lepší, než 99% naschvál skákajících ruček v ručkách všelijakých kvazikameramanských hovad. Film nízkorozpočtový, ale vysokozáživný. Film svou formou naoko amatérský, ale profesionálně zrejžovaný i zahraný. Zkrátka po nějakém čase zase film, který mě zaujal svým netradičním zjevem a kvůli kterému jsem vyžahnul přes dva litry coly, abych ho mohl dorazit vcelku a neusnout. Claire Foy z hlavní role je nejenom hodně pěkná baba, ale i výrazná a zajímavá herečka, budu si ji muset podrobněji proklepnout. Pátá hvězda po delším váhání za nevšední, alternativní a zapamatováníhodný filmový zážitek. (pozn.: Abych nebyl příliš obézní, piju zásadně colu bez cukru. A prohlašuju, že nejlepší cola bez cukru, která má zároveň dost kofeinu a stojí nejmíň merglí, je Freeway Cola z Lídlu. Takže pokud to čte někdo z firmy pana Lídla, tak ať mě laskavě ihned zkontaktuje skrze naší zdejší poštu a domluvíme se, kolik mi vysolí éček za tuhle parádní reklamu. Jinak to do roka a do dne přepíšu a budu tvrdit, že chlastám Pepsi.) ()

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Soderbergh chcel vytrieť zrak začínajúcim / nezávisláckym filmárom tým, že natočí svoj film na iPhone7? Neviem, samozrejme, či to bol jeho úmysel, alebo si chcel len sám vyskúšať niečo (zatiaľ) neobvyklé, ale myslím, že mu to vyšlo vcelku dobre. Horory z prostredia nemocnice či sanatória mám rád, takže obsahovo ma to podľa očakávania bavilo, hoci dej nie je nijak veľkolepý a logika, resp. reálnosť miestami výrazne kolísa. Vizuálne to nie je nič extra, „ozajstným“ filmom sa to vyrovná asi tak ako Found Footage počiny, ale pozerať sa to dá v pohode a oči nebolia. Hlavná herečka bola výborná a oceňujem tiež, že film vyložil karty na stôl vcelku rýchlo a nesnažil sa až do poslednej chvíle robiť z diváka debila, aby ho naťahoval s tým čo je reálne a čo nie. Byť to o niečo kratšie alebo svižnejšie, dal by som aj vyššie hodnotenie, takto aspoň silné 3*. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Opakuje, že si chtěla jen s někým promluvit, a že tam jednoduše nepatří. Jenže oni mají volné postele, pojišťovna cvaká, a tak se Claire Foy ocitá v psychiatrické léčebně, kde nepolyká jen pilulky, ale jde jí také o život. Protože ústav střeží i jedna nevyrovnaná troska, která byla zřejmě mnohokrát odmítnutá a která si nepřeje, aby se jeho oběť vrátila ke svému starému životu. Experimentátor Steven Soderbergh mezinárodně proslul jako jeden z vůdčích talentů nezávislého filmu 90. let, znovu využívá minimum prostředků a znovu vyvolává debatu o tom, kam kinematografii posouvá digitální éra. Neznamená to ovšem, že by ztratil něco ze svého filmařského instinktu, kdy rád redefinuje hranice. Navíc Foy hraje výborně. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (3)

  • Celosvětová premiéra proběhla 21. února 2018 na filmovém festivalu v Berlíně. (ČSFD)
  • Steven Soderbergh natočil celý film za 10 dní na svůj iPhone 7 Plus, a to v rozlišení 4K. Stal se tak prvním známým režisérem, který se k podobnému kroku odhodlal. (boni)

Související novinky

Soderbergh se vrací do akce

Soderbergh se vrací do akce

05.02.2018

Začnou se hollywoodské filmy točit na iPhone? V nejbližší době to samozřejmě nehrozí, Steven Soderbergh si ale myslí, že pomalu míříme právě tímhle směrem. Co udělal proto, aby tenhle trend nastolil?… (více)

Reklama

Reklama