Reklama

Reklama

Most přes řeku Kwai

  • Velká Británie The Bridge on the River Kwai (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Dokázali obrátit porážku ve vítězství. Ale bylo to skutečně vítězství? ... Říkalo se jí železnice smrti. Té trati, která měla v roce 1943 spojit Bangkok s Rangúnem a umožnit tak Japoncům dokonalé propojení a ovládnutí celého toho obrovského území od Singapuru až po Barmu. Pracovaly a umíraly na ní desetitisíce zajatců i domorodců. Vyčerpávající dřina, podvýživa, tropické klima, malárie, úplavice, beri beri – to vše si vybíralo svou krutou daň… Po celé její délce byly desítky zajateckých táborů. Ten, jemuž velí plukovník Saito, je však ze všech nejdůležitější. Neboť tady má vzniknout most, bez něhož železnice nemůže fungovat. Most, který mu postaví nový kontingent britských zajatců. Saito ovšem netuší, že jejich velitelem, jediným, jehož Angličané jako svého velitele uznávají, je plukovník Nicholson. A plukovník Nicholson má o existenci svých mužů v táboře velmi jasnou představu, která se ovšem značně liší od toho, co od nich očekává Saito… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (464)

lesumir 

všechny recenze uživatele

Jeden z největších válečných klenotů, který se nezaměřuje ani tolik na utržené ruce nebo nohy či střílení do hlav, ale zůstává na psychologické rovině. David Lean se rád pouštěl do velkých a dlouhých projektů, na LAwrence to sice epicky nestačí, ale všude jinde to jde dál a předhání jej. Dokonalý výkon Aleca Guinnesse! Willliam "ironie" Holden je vynikajicí v jakékoliv roli, ale zažil jsem s ním i o dost lepší. 160 minut uteklo jako voda a já jsem rád, že jsem to viděl. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Společně s Memphis Belle a Oddíl 10 z Nevarone nejlepší válečný film všech dob, tenhle je navíc hodně drsný. Horko, není kam utéct a drsný šéf kempu. Nečekejte přestřelky tohle je pravé peklo války. Hereci jsou neuvěřitelně parádní a hrají naprosto dokonale. Hudba se dnes prakticky stala klasickou hlavně pískací pochod. Co více říci parádní a nezapomenutelný filmový zážitek. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

David Lean bol megaloman, takže bez problémov ukočíroval aj natáčanie vojnového veľkofilmu. Ako jeden z prvých neriešil hrdinstvo a nekonečne oddané vlastenectvo. Zameral sa na ukážku chovania postáv vo vojnových konfliktoch a ich premenu z racionálne uvažujúcich ľudí na zaťatých psychopatov. Lean točí vojnový žáner ako psychologický film. Aj keď vediete vo vojne racionálnu akciu, umierajú pri tom nevinní ľudia a preto je vojna šialenstvo. Málokedy sa stane, že takto dlhý film dokáže udržať divákovu pozornosť bez čo i len jedného menšieho sa zaobšívania. Na rozdiel napríklad od Živaga, alebo Lawrenca. ()

MM11 

všechny recenze uživatele

Eliminovat dopady v zákeřně změněném konci (v knize má závěr originální nesnadno uchopitelnou pointu) a přežít fakt, že tvůrci jednání některých postav nedokázali vysvětlit tak elegantně jako v předloze. Pak si lze vychutnat převedení jednoho z největších bestsellerů do nepochybně velkolepého zpracování. David Lean byl persona na náměty se značkou "nesfilmovatelné" a nechal ožít bouřlivou atmosféru i tragickou osobnost plukovníka Nicholsona. Závěr (jediná věc kazící jinak dokonalý zážitek) mi přijde jako jakési zbytečné zavděčení se. Jinak film ve všech směrech legendární - od výpravy až po hudbu. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Další důkaz naprostého perfekcionalismu odborníka na nákladné, výpravné megaprodukce Davida Leana. Lean není troškař. Jeho Lawrence z Arábie se točil ve výhni africké pouště, kdy herci byli na pokraji svých sil a filmová technika dostávala zabrat. Toto dílo vzniklo uprostřed džungle na Srí Lance. Herci a filmový štáb si opět užili, majíc na svědomí i speciálně pro potřeby filmu vytvořený zcela funkční mohutný most. Přese všechnu mohutnou výpravu je však příběh veden především v psychologické rovině, kde si divák musí sám zodpovědět otázku, zdali čestné slovo a důstojnická čest je výše, nežli válečný strategický záměr armády jeho země. Zasloužených sedm Oscarů. ()

Galerie (112)

Zajímavosti (46)

  • Za představitele plukovníka Nicholsona byl krátce zvažován Cary Grant, ale po neúspěchu filmu Crisis (1950) byla role nabídnuta Laurenci Olivierovi. Ten ji však odmítl, proto konečně přišel na řadu Alec Guinness. Ovšem ani v jeho případě nemuselo jít o definitivní řešení: herec odmítal Nicholsona ztvárnit s tím, že nezná nikoho, kdo by se dvě a půl hodiny bavil sledováním ztvrdlého horního rtu britského plukovníka. Navíc měli s režisérem Davidem Leanem při natáčení filmu Oliver Twist (1948) určité neshody. (Kulmon)
  • Ide o najlepšie zarábajúci film v USA a Kanade v roku 1957. (westerns)

Související novinky

Gallery Spectrum – zábavná i poučná

Gallery Spectrum – zábavná i poučná

02.03.2016

Do prvního roku své činnosti vstoupila jedinečná galerie v centru Prahy. Ta své návštěvníky z domova i zahraničí láká na expozice, které nemají ve střední Evropě obdoby. Lepší místo si nemohla vybrat… (více)

„Koktavý král“ válčí v džungli

„Koktavý král“ válčí v džungli

13.09.2011

Po zaslouženém oscarovém triumfu si Colin Firth může vybírat jen ty nejzajímavější role. A opět se podívá do časů 2. světové války, tentokrát ale ne v týlu, nýbrž v první linii. Zahraje si totiž… (více)

Reklama

Reklama