Reklama

Reklama

Cesta do Indie

  • Velká Británie A Passage to India (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Angličanka pani Mooreová (Peggy Ashcroft) cestuje v dvadsiatych rokoch do britskej Indie, aby navštívila syna, ktorý tu pracuje ako úradník koloniálnej správy. Sprevádza ju synova snúbenica Adéla Questedová (Judy Davis). Odlišná kultúra ženy okúzluje, ale zároveň ich niečim aj odpudzuje. Desí ich povýšenosť, samoľúbosť a rasizmus, ktoré ich krajania uplatňujú voči miestnym obyvateľom - Indom. Adéla sa cestou na lodi zoznámi s indickým lekárom Dr. Azizom, ktorý sa snaží potlačiť svoje predsudky a pochopiť odlišný spôsob života. Adélu stretnutie citovo rozkolíše, ale nedokáže sa oprostiť od všeobecne uznávaných konvencií. Nutne dochádza k rozkolu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (65)

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

David Lean byl génius a jeho poslední film svědčí o velkém elánu, byť Lawrence z Arábie a Doktor Živago jsou někde jinde. Judy Davis je okouzlující, Aleca Guinnesse jsem nepoznal. Přestože Jarreova hudba tentokrát není příliš výrazná, je opět nádherná. (881., 2. I. 2014, 2. XI. 2014) ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Nemyslel jsem si, že mě další velkofilm Davida Leana tak zaujme, ale on je překvapivý v tom, že se o velkofilm jedná jen v určitých částech, jinak je to krásná ukázka toho, jak je možné nesvár zemí prezentovat na dvou lidech, kteří vlastně ani v nesváru být nechtěli, jen se tak nějak všechno špatně sešlo. David Lean skvěle ukazuje, jak nebezpečný je člověk člověku. ()

Reklama

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Nie som vyslovene sklamaný, hoci knižná predloha patrí k významným historickým románom, ktorá predostiera určité naratívne postupy a emocionálnu neobyčaj. Leanov rukopis je ale opäť zásadným. Stačí sledovať farbistú paletu ľudského správania, rozhodnutí a emócií a musíte evidovať, aký nadrozmerný konflikt ľudí odráža situáciu v koloniálnej spoločnosti. Páči sa mi, že tie najvyhrotenejšie roztržky ukazuje ako dôsledok sporu, nie ako nástroj na predkladanie senzácii. Možno dlhé a menej nápadité ako iné režisérové eposy, rozhodne však film má svoju hodnotu. Aj keď je otázkou, že ako veľkú? ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Snaha o to, zprostředkovat něco víc z Indie, vychází úplně naprázdno... a ztvárnění jedné z hlavních postav dr. Azíze jako indického blbečka, který nemá nic jiného na práci, než lézt bílým někam, je až urážející. Snad jen to, že se to celé odehrává v Indii, film zachraňuje od mnohem nižšího hodnocení. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Cakal som daleko viac od tohto filmu. Mozno nejake väcsie problemy nadradenych Anglicanov voci chudobnym Indom, co sa v tomto filme sice aj preukazalo, ale to naivne mile a prehnane spravanie Dr. Aziza k Anglicanom a neskor jeho nenavist k nim mi skor liezla na nervy. Najväcsi problem je podla mna az prilis zbytocne dlha minutaz. David Lean mohol pokojne tento film natocit aj tak, aby sa zmestil do 120-tich minut, ale on to bud nevie, alebo mu bolo luto vystrihnut viac scen. Atmosfera filmu posobi velkolepo, ale necakajte tam ziadne nejake obcianske vojny alebo nieco podobne, hudba z mojho pohladu bola priemerna, dialogov viac nez dost a herecke vykony samozrejme skvele. Vo filme si zahral aj Art Malik, ktoreho som si vsimol ako hlavneho teroristu v PRAVDIVYCH KLAMSTVACH (1994) s A. Schwarzeneggerom. Film mal az 11 nominacii na Oscara a z nich si nominacie premenili na Oscara iba hudba Mauricea Jarreho a herecka vo vedlajsej ulohe Peggy Ashcroft. Judy Davis bola nominovana za najlepsiu herecku v hlavnej ulohe, avsak väcsie stastie s Oscarom mala Sally Field za dramu MISTA V SRDCI (1984) od rezisera Roberta Bentona. Aj reziser David Lean bol nominovany za najlepsiu reziu, ale Milos Forman za dramu AMADEUSA (1984) sa mohol viac tesit a v rovnakom pripade to bolo aj v kategorii najlepsi film, kde vyhral opät AMADEUS... 22.04.2010 ________ Judy Davis - (Adela) +++ Victor Banerjee - (Dr. Aziz) +++ Peggy Ashcroft - (Pani Moorová) +++ James Fox - (Fielding) +++ Alec Guinness - (Godbole) +++ Art Malik - (Ali) +++ Hudba: Maurice Jarre +++ ()

Galerie (69)

Zajímavosti (4)

  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenného románu Edwarda Morgana Forstera. (Hans.)

Reklama

Reklama