Reklama

Reklama

O živé vodě

(TV film)
  • Německo Das Wasser des Lebens (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Aby zachránili svého nemocného otce, krále Ansgara, musí jeho synové najít živou vodu. Komu se to podaří, stane se jeho následníkem. Mladší Lennard je chytrý a má dobré srdce, starší Falk je záludný a touží po moci. Lennard se chce vypravit pro živou vodu, ale Falk je přesvědčený, že ho otec učiní králem, tak se vydává na cestu první. Zabloudí a v lese potká tajemnou Salwu, která zná cestu ke studni s živou vodou. Falk se k ní chová povýšeně, a tak mu nejen nepomůže, ale nechá ho spadnout do hluboké rokle. Když se dlouho nevrací, Lennard ho jde hledat. I on potká Salwu, je velice milý a ona mu za to ukáže cestu k zakletému zámku. Tam najde spící princeznu, kterou probudí polibkem. Po společném řešení několika hádanek se ve vyschlé studni objeví živá voda. Lennard nabere vodu a vydá se na cestu za otcem. V rokli najde a vzkřísí svého bratra. Falk mu ale vůbec není vděčný, sám předá králi živou vodu a přesvědčí ho, že Lennard je chtěl oba zabít... (TV Nova)

(více)

Recenze (9)

arcticsky 

všechny recenze uživatele

Pohodová pohádka se sympatickými herci (ano - i s tou příjemnou černoškou). Němci nám prostě v poslední době v kategorii hraných TV pohádek dávají tak trochu na zadek. Samozřejmě - mimo takřka geniálních Andělů Páně... ()

harycek 

všechny recenze uživatele

Pohádka pěkná až na " barevnou" čarodějku Němci už nevědí jak být rasově vyrovnaní asi si si tím kompenzují koncentrační tábory (můj děda by byl v Buchenwaldu)!!! ()

Reklama

honeysuckle 

všechny recenze uživatele

Rok se s rokem sešel a z nadílky premiérových pohádek roku 2017 vyšly (opět) nejlépe ty německé, které tímto hodnotím se zpožděním, zato po opětovném shlédnutí. Živá voda („Das Wasser des Lebens“) je půvabnou, nápaditě natočenou podívanou, která se poměrně věrně drží předlohy, ale neváhá přidat atraktivní moderní prvky. Tak se princ Lennard o živou vodu musí zasloužit (v původní pohádce přišel k hotovýmu) rozluštěním matematicko-logické úlohy, vyváznutím z pohádkové variace na únikové hry a překonáním sebe sama ve světě iluzí, kde mu jeho otec a bratr prokazují respekt a lásku, kterou od nich ve skutečném životě nepoznal. Líbí se mi i detaily, jako nutnost nakrmit kamenného lva, který hlídá zakletý hrad, nebo obyvatelé princezniny říše zakletí v obrazy a sochy. Dobrou volbou z hlediska uvěřitelnosti příběhu je i přidání prvku „temné síly“, která ovlivňuje jednání již tak prožluklého staršího bratra a následně i hodného krále, který pod jejím vlivem na mladšího syna zanevře (závěrečné smíření pak nepůsobí tak křečovitě). Sympatická ústřední dvojice (Marlene Tanczik jako princezna Friederike a Gustav Schmidt jako princ Lennard), krásná výprava a líbivé exteriéry jsou jen třešničkou na dortu dobře odvedené tvůrčí práce. Za mě plný počet *. PS: Jsem zvědavá, kolik lidí bude mít ve zdejších vodách problém s obsazením černé herečky Denise M'Baye do role záhadné čarodějky ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Ve srovnání s příběhy, v nichž postavy dělají to, co dělají, čistě proto, že je třeba je dostrkat ke šťastnému konci, tady konají proto, že chtějí dosáhnout nějakého cíle. Tedy jiného cíle, než dožít se závěrečných titulků. Postavy mezi sebou mají nějaké vztahy, interakce, vztah hlavního hrdiny s jeho budoucí partnerkou vznikne a je utužen společnými zážitky a prožitým nebezpečím. V narůstajícím množství současných pohádkových paskvilů tato pohadka působí jako živá voda. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Zatímco české pohádky jsou často pojímané jako komedie, ty německé jsou vážnější, strašidelnější a napínavější, což rozhodně nemusí být na škodu. ()

Galerie (31)

Reklama

Reklama