Reklama

Reklama

Vědec Bruce Banner se při nehodě promění v obrovskou a silnou stvůru, která bude bojovat nejen se zlem, ale i sama se sebou. Skvělé efekty a akční scény podtrhují tento dobrodružný příběh. Vědec Bruce Banner se právě rozešel s kolegyní Betty Rossovou, podařilo se jim však zůstat přáteli. Společně pracují na vývoji vzorce, který za použití paprsku gama umožní lidské tkáni autokorekci. Bruce vyrůstal v dětském domově, zemřela mu matka a otce Davida zavřeli do vězení. Teď se David vrací do života syna, který o něm neměl tušení. Jednoho dne ochromí Bruce nehoda v laboratoři, díky níž je vystaven silné radiaci mající za následek velmi zvláštní jev – učiní ho silnějším a mocnějším. Setkání s Davidem vzbudí v synovi dávné vzpomínky a uvolní vztek a dávné napětí. Díky gama radiaci se změní v obrovskou zelenou svalnatou příšeru - HULKA - výplod čistého hněvu... (Cinemax)

(více)

Zajímavosti (54)

  • Náklady na výrobu byly zhruba 137 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • Severoamerické tržby dosáhly 132,2 milionu amerických dolarů, celosvětové pak činily 245,3 mil. (NIRO)
  • Komiksový i filmový Hulk (v tomto případě Eric Bana) je typický svou zelenou barvou. Málokdo však ví, že zeleným se stal jen kvůli chybě v tiskárně, která se však jeho spolutvůrci Stanu Leeovi líbila natolik, že mu barvu ponechal. Původní šedá měla znázorňovat to, že nepatří do žádné etnické skupiny. (Duoscop)
  • Při své první proměně v Hulka zničí Bruce Banner (Eric Bana) laboratoř, ve které pracuje. V momentě, kdy zvedne zařízení gama na svá ramena, připomíná postavu Atlase z řecké mytologie, který na svých ramenou držel Zemi. Jedná se o odkaz na skutečné zařízení – spektometr, který vyzařuje gama paprsky, je používaný při studiu vzácných a neobvyklých jevů probíhajících při vzájemném působení protonů a neutronů. Tento přístroj s názvem ATLAS se nachází v Národní laboratoři ve městě Argonne v americkém státě Illinois. (HellFire)
  • Většinu textů z oblasti mikrobiologie má reálný základ. Pro film je napsala manželka režiséra Anga Leeho. (HellFire)
  • Čím rozzuřenější Hulk (Eric Bana) je, tím je vyšší. Po první proměně měří necelé tři metry, po druhé tři a půl metru a po třetí čtyři a půl metru. V každé proměně má také mírně odlišný odstín zelené kůže. Animátoři z ILM tak chtěli vytvořit tři odlišné Hulky. (HellFire)
  • Hulk se ve své době stal smutným držitelem rekordu největšího propadu návštěvnosti v kinech. První týden otevíral jako číslo jedna, načež se druhý týden propadl o 69,7 %. (HellFire)
  • Nick Nolte (David Banner) ve filmu nenosí paruku, nechal si vlasy doopravdy narůst. Díky tomu vznikla slavná fotka herce s rozcuchanými vlasy, kterou pořídila policie po jeho zatčení pro řízení pod vlivem alkoholu. (HellFire)
  • Vrtulníky, které Hulka (Eric Bana) napadnou v poušti, jsou typu RAH-66 Comanche. Stíhací letouny, se kterými bojuje u mostu Golden Gate, jsou pak typu F/A-22 Raptor. V době vydání filmu nebyl ani jeden z letounů v aktivní službě Armády Spojených států. Program RAH-66 byl dokonce úplně zrušen (23. února 2004) s tím, že ani jedna z helikoptér nebyla nasazena do aktivní služby. (3DD!3)
  • Podle animátorů z Industrial Light & Magic váží Hulk (Eric Bana) jednu a půl tuny a do úderu může vložit sílu téměř dvě tuny na centimetr čtvereční. Jeho kůže je 10krát silnější než Kevlar. Přes hrudník má něco přes pět metrů, přes pas asi metry tři, přes nohu metr a kolem krku metry dva. Kdyby nosil boty, musely by být o velikosti 87. Může se pohybovat maximální rychlostí 135 km/h a překonat 5-6 kilometrů jediným skokem. (3DD!3)
  • Slovo "Hulk" je během celého filmu vyřčeno jen jednou. (Wenca888)
  • V logu Marvel Enterprises na začátku filmu se objeví i stránky s Hulkem z komiksu "Dogs of War". (fannah)
  • Ang Lee si přál, aby se ve scénáři odrazily i příběhy o King Kongovi či Frankensteinovi. (fannah)

Související novinky

Proč Hulk nejede sólo?

Proč Hulk nejede sólo?

22.06.2015

Filmy se zeleným marveláckým bijcem nikdy nebyly velkými hity. Hulk vydělal 243 milionů dolarů a Neuvěřitelný Hulk jen o 18 milionů víc, což jsou vzhledem k miliardovým tržbám žánrové konkurence… (více)

Dar z nebes nebo další z mnoha?

Dar z nebes nebo další z mnoha?

30.11.2006

X-Men, Spider-Man, Superman se vrací, Batman začíná, Hellboy, Hulk, Fantastická čtyřka, Sin City - město hříchu, Constantine, Garfield... Komiksové adaptace mají v Hollywoodu očividně zelenou.… (více)

Reklama

Reklama