Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Uznávaný režisér Ang Lee (podepsaný pod filmy Svatební hostina, Rozum a cit, Jízda s ďáblem, Tygr a drak, Zažít Woodstock) se v tomto příběhu - tak jako již několikrát - zaměřil na rodinné a generační vztahy. V psychologicky laděném snímku, natočeném podle románu Ricka Moodyho Ledová bouře, se vrací do roku 1973, do předměstí connecticatského New Canaanu. Vyprávění se přitom soustřeďuje na členy sousedících rodin Hoodových a Carverových, kteří k sobě pocitují přátelské, milostné vztahy i nenávist. Jakýmsi katalyzátorem drobných a všedních událostí i vztahů je ledová kalamita, jež nastane v noci po neustávajícím mrznoucím dešti... Americký film oceněný na MFF v Cannes (cenou za scénář pro Jamese Schamuse) se vymyká z běžné hollywoodské produkce a spíše připomíná klasická díla filmařů Ingmara Bergmana a Michelangela Antonioniho. Hlavní úlohy ztělesnily známé herecké hvězdy Sigourney Weaverová (Vetřelec, Gorily v mlze, Krotitelé duchů, Smrt a dívka) a Kevin Kline (Ryba zvaná Vanda, Francouzský polibek, Dave). V dalších rolích hrají Joan Allenová (Šílená láska, Tváří v tvář), Tobey Maguire, Christina Ricciová (Casper, Malí válečníci), Jamey Sheridan, Elijah Wood (Všude dobře, doma nejlíp, Drtivý dopad). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (241)

kinej 

všechny recenze uživatele

Po všech stránkách dobře zvládnutý filmařský kousek, po jehož shlédnutí mi však chybělo nějaké „secvaknutí“ nebo „zapadnutí“ zkrátka nějaká katarze, která by definitvně navodila nějaký jednoznačný závěr a uzavřela osudy zůčastněných postav. Ne snad, že bych neměl rád nejednoznačné filmy, ale v případě tohoto, jako by cosi chybělo. Ve formě, v jaké je film nyní, působí režisér pouze jako nic nevysvětlující pozorovatel čehosi, co zničehonic skončí. Ale to je víceméně subjektivní pocit a je možné, že to co se mi nepozdává je režisérský záměr. Každopádně co se týče ostatního, není moc co vytýkat. Ang Lee umí zachytit všechny možné emoce a pocity. Mimochodem asi nejvíc se mi líbíl dům uprostřed lesa v němž žijí Carverovi. po všech stránkách architektonický skvost. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Ang Lee je expert na nataceni nadhernych filmu o nicem. Tohle je dalsi ukazkovy priklad, v podstate to byla nuda, obsah na nule, ale natocene to bylo typicky Leeovsky s citem a tak hezky, ze vam to nedovoli nejak vyrazne kritizovat. V hlavni roli nadherna ledova boure a mrazivy feeling posledni tretiny. K tomu velmi prijemna hudba a na zaver David Bowie. 6/10 ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Nesnesitelná lehkost licoměrnosti. Podobné Americké kráse tím jak jsou postavy uvízlé v chladu (tady i meteorologického původu) a zvolenými způsoby eskapismu směřují jen k další destrukci. Nedostatek emocí bych nevyčítal, vždyť k motivu vyprahlosti v dysfunkčních rodinách, co se kinematografií táhne bez ohledu na historické období a politickou situaci, patří už svou podstatou. Vadil ten balast strojenosti, nevhodný „asijský“ hudební motiv a potíže s převedením knižní řeči. Generál Lee nabídl dlouhou dělostřeleckou přípravu, ale frontální útok nepřišel.. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Tři roky před tím než Ang Lee dobyl Ameriku svým oskarovým Tygrem a drakem natočil toto výborné drama s plejádou vynikajících herců. I když se film tváří jako jakékoliv jiné drama o nevěře najdete v něm mnohem více a hlavně je to film, který stále něčím převapuje. Herci zde předvádějí výborné výkony a nemá cenu komentovat kdo je lepší a kdo horší důležité je to, že všem uvěříte jejich postavy a možná se s nimi dokážete i ztotožnit. Kdyby film plynul rychlejším tempem uvažoval bych o absolutním hodnocení. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Ľadová búrka” predsa dorazí, až konkrétne vo svojej 2/2 stopáže, keď už veľmi dobre poznám všetky postavy, t. j. dve rodiny, ktoré žijú neďaleko od seba, čiže na jednej strane prichádzajú do úvahy Hoodovci, no Robin tu asi nie je, a zase na druhej tu máme Carverovcov, ináč treba taktiež určite spomenúť aj to, že si medzi sebou celkom dobre rozumejú, aspoň zatiaľ, pokým sa dané rozpoloženia okolo nich trochu viacej nevyostria, kedy mám zrovna na mysli najmä to, ako si každý z nich prechádza akýmsi zložitejším obdobím životného cyklusu, a to počas víkendu, ktorému akurát predchádza → tradičný severoamerický sviatokDeň vďakyvzdania” , keď počasie býva všelijaké, a tak ho netreba tým pádom príliš podceňovať, aby náhodou nedošlo k tragickej situácii, že už bude totálne neskoro → plakať nad rozliatým mliekom, no zároveň ešte podotýkam, že ľubovoľný z nich, skrýva nejedno to tajomstvo, a v podstate na tom, je mimochodom postavený celý Angov film s prislúchajúcim retro nádychom, a to ani nehovoriac o tom, ako je vlastne celkovo nastavený → adaptovaný scenár Jima Schamusa, ktorý si priam koleduje o to, aby prevládala taká depresívnejšia atmosféra, a vedzte, že je tomu tak, čo podtrhuje i kvalitné obsadenie, na čele s mladým "Petrom Parkerom", a ešte mladším "Frodom Bublíkom", alebo povedzme aj "Wednesday Addamsová", ktorá bola obzvlášť odvážna, a tiež z nej vyrástla neuveriteľná samica ! Samozrejme, že ma potešila účasť → Sigourney Weaverovej a Joan Allenovej, čo nám starším divákom skrátka niečo hovorí, no i napriek tomu sa nepovažujem za pamätníka ! A nakoniec si myslím, že Kevina Klinea, by mohol nahradiť úplne hociktorý herec, ale v tomto prípade podal naprosto fascinujúci, herecký výkon. V malej úlohe sa objaví i Katie Holmesová. Ak sa napríklad vyznáte vo filmografii → »Pochmúrneho Švéda« , tak si asi ihneď spomeniete na jednú z jeho nadštandardných, filmových drám, pritom teraz ale neviem, či sa jej práve recenzovaný počin → trochu vyrovná ? ()

Galerie (21)

Zajímavosti (14)

  • Film vyhrál cenu za nejlepší scénář na filmovém festivalu v Cannes. (ČSFD)
  • V románe "Ľadová búrka" Rick Moody píše: „A niekedy bol sám Paul Ben Grimm a inokedy Peter Parker, alias Spider-Man,“ zhodou okolností Tobey Maguire vo filmových verziách stvárnil Paula aj Petra Parkera. (Pat.Ko)
  • Tento film byl úplně premiérou pro Katie Holmes. Na tento film ji poslal manažer talentů Al Onorato. (ČSFD)

Reklama

Reklama