Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Uznávaný režisér Ang Lee (podepsaný pod filmy Svatební hostina, Rozum a cit, Jízda s ďáblem, Tygr a drak, Zažít Woodstock) se v tomto příběhu - tak jako již několikrát - zaměřil na rodinné a generační vztahy. V psychologicky laděném snímku, natočeném podle románu Ricka Moodyho Ledová bouře, se vrací do roku 1973, do předměstí connecticatského New Canaanu. Vyprávění se přitom soustřeďuje na členy sousedících rodin Hoodových a Carverových, kteří k sobě pocitují přátelské, milostné vztahy i nenávist. Jakýmsi katalyzátorem drobných a všedních událostí i vztahů je ledová kalamita, jež nastane v noci po neustávajícím mrznoucím dešti... Americký film oceněný na MFF v Cannes (cenou za scénář pro Jamese Schamuse) se vymyká z běžné hollywoodské produkce a spíše připomíná klasická díla filmařů Ingmara Bergmana a Michelangela Antonioniho. Hlavní úlohy ztělesnily známé herecké hvězdy Sigourney Weaverová (Vetřelec, Gorily v mlze, Krotitelé duchů, Smrt a dívka) a Kevin Kline (Ryba zvaná Vanda, Francouzský polibek, Dave). V dalších rolích hrají Joan Allenová (Šílená láska, Tváří v tvář), Tobey Maguire, Christina Ricciová (Casper, Malí válečníci), Jamey Sheridan, Elijah Wood (Všude dobře, doma nejlíp, Drtivý dopad). (Česká televize)

(více)

Recenze (241)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Po Tygru a drakovi jsem lačnila po dalším kousku Anga Leeho a i když je starší Ledová bouře něco úplně jiného, opět to bylo dokonalé. Film o pokrytectví a přetvářce, v nichž bloudí a svoje cestičky si hledá několik čistých duší a kde Christina Ricci hraje, až z toho běhá mráz po zádech. ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Brilantní rodinné drama Anga Leeho, skvěle vykreslené postavy, jejich pohnutky - zásluhou vynikajících herců mají všichni lidský rozměr. Těžko popsatelný zážitek. Nejlepší Ang Lee, na nějž přeceňovaný Tygr a drak nemá ani náhodou. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Proč Dannovi někdo nevysvětlil, že neskládá hudbu pro film čínský, historický, nýbrž americký, psychologický? Tedy, psychologický vlastně moc ne... a už vůbec ne tak mrazivý jako metafory, jichž užívá (členové rodiny jsou oddělenými kostkami ledu a jejich vztahy se pomalu blíží bodu mrazu). Jestli život občas dává zabrat, sledování Ledové bouře ani trochu. Naoko řeší velké otázky, přitom je banální a trpí doslovností (jak nazvat pro vyprávění klíčovou párty? Key party!). Lee si dává záležet, abychom z každého záběru poznali, že je příběh zasazen do doby, kdy Spojené státy definitivně ztratily svou nevinnost, ale až na zmínku o Hlubokém hrdle a bizarní scénu „Fuck Nixon" (nebo jak ji nazvat) jsem neviděl důvod, proč by se celé to vztahové divadlo nemohlo odehrát o desetiletí dříve nebo později. Herci hrají dle očekávání, ale chování jejich postav příliš smyslu nedává a docela chybí nějaká autentická, nepropočítaná emoce. Teď abych si napravil chuť něčím altmanovsky sžíravým (že by Prostřihy?). 60% Zajímavé komentáře: honajz, milancecil ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Tyhlety "vztahové" filmy mám prostě rád. Ledová bouře mi propomněla Déšť, snad proto, že i v ní je také hodně důležitá poslední scéna. Znáte to: děj se opírá o postavy, jejich bezchybné postupné vykreslování, dialogy a tušení, že na konci se nedočkáme poselství, ale smyslu toho všeho, co se na plátně (obrazovce, projektoru) děje. No jistě! Bez debat splněno! Podobné snímky mají občas nevýhodu jisté utahanosti. To je výsledek mého neabsolutního hodnocení Bouře i Deště. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Ang Lee dokázal tento příběh zpracovat skutečně velmi zajímavě a když se k tomu přidala i skvělá kamera, zajímavá hudba a výborní herci, vyšlo mi to na 5 hvězdiček. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $18miliónovTržby USA $8,038,061Tržby Celosvetovo $16,011,975║ len chladná dráma, ktorá chce šokovať svojou otvorenosťou ale márne tu človek môže hľadať nejaké živelnejšie jadro, hĺbku /40%/ ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Citlivě zrežírovaný nenápadný psychologický film o mezilidských vztazích se opírá hlavně o výborné obsazení: vedle problémů dospělých (Kline, Weaver, Allen) je velice dobře vykreslen i svět dospívajících (Maguire, Wood, Ricci, Hann-Byrd). Scénář (James Schamus) dostal cenu v Cannes, Sigourney Weaver pak cenu BAFTA a byla nominována na Zlatý glóbus. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Molekuly sa zastavili. Je čisto.“ Úžasná hudba, to hlavne. Potom sexuálne sa prebúdzajúca Christina Ricci (v prstových ponožkách, wtf???). Niečo ako predchodca SKVELÝCH CHLAPCOV, ale oveľa horšie a nudnejšie. Strašne ma to nudilo. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Úžasný snímek, který si mě získal především svojí skvělou atmosférou, nádhernou hudbou Mychaela Danny a skvělými hereckými výkony. Úvodní scén, rozjezd vlakové soupravy, je jedním z nejkouzelnějších filmových momentů, co jsem kdy viděl. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

S tímhle filmem mám neustálý problém , viděla jsem ho už několikrát a vždy mnou projde a nic nezanechá. Pravda je , že ani předloha mě nijak zvlášť nezaujala , asi to prostě není ten pravý příběh pro mne. Vlastně to jediné , co mě zaujalo je příběh Elijaha Wooda. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Už jen pohled na obsazení a režii dává tušit mimořádnost zážitku. A skutečně, Ang Lee umí jak čínskou legendu, tak Austenovou či třeba rodinné drama z Ameriky 70. let. Velice silný zážitek! Další skvělá románová adaptace! ()

charlosina 

všechny recenze uživatele

Mé první setkání s panem Ang Lee... a byl to silný zážitek. // Rodinné drama odhalující pokrytectví a nierní tabu jednotlivých postav. Pulzující tepnu rozličných vztahů, kde každý hledá zejména sám sebe, přetne jedna ledová bouře, která toho zmrazí mnohem víc než jen silnice. // Zajímavé drama se skvělým hereckým obsazením a skvělou atmosférou. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Celkem by mě zajímalo, jak je možné, že hudba Mychaela Danny k Ledové bouři je jedním z mých nejoblíbenějších soundtracků už celá léta, aniž bych ten film předtím viděla. Každopádně je tohle jedním z těch filmů, na které si pravděpodobně nejsem úplně schopna utvořit svůj vlastní osobní názor, protože si pamatuji, že to byl oblíbený film mojí mamky, a všechny oblíbené věci mojí mamky se stávají pomníčkem a svatostánkem vzpomínky na ni a jako takové je nemůžu a nejspíš vědomě ani podvědomě nejsem schopna zpochybňovat. Nicméně snad můžu napsat, že kromě nesmírně melancholické hudby mnou velmi rezonovala souhra toho, co se ve filmu odehrávalo, s prostředím, ve kterém se to odehrávalo: holé kmeny stromů, záplavy listí na zemi, vítr, chlad, ten odosobněný dům, a samozřejmě led. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Výkladní skříň tvorby režiséra Ang Lee. Ambiciózní psychologické drama, které se snaží zachytit krizi morálních hodnot na příkladu postupného rozkladu dvou manželství. Snímek má sice vytříbenou formu, za kterou ostatně naděluji 5*, ale po obsahové stránce přece jen pokulhává. Emocionální dopad několika silných scén, jako je např. výměna manželek pomocí losování klíčů, je sice větší než u všech sezón Californication dohromady a je sympatické, že se film nesnaží z toho marasmu těžit a dívá se na počínání filmových postav s kritickým odstupem, jenže řádění živlů a osudná nehoda měly být katalyzátorem konfliktu a hnát své hrdiny ke katarzi. Tady to působí spíš jako tlumicí prvek, který zakrývá, že nikdo z těch, co se rozešli do svých domovů, své povahové rysy a chování nezmění. Slaboch zůstane zbabělcem, sobec sobcema a pokrytec pokrytcem. Po stránce hereckého obsazení jde o luxusní záležitost. Už jen pro tohle stojí Ledová bouře za vidění. A ještě jednou věcí je Ledová bouře zajímavá. Jedná se o jeden z posledních hollywoodských filmů, kde je jako běžná součást životního stylu střední generace zobrazeno kouření tabáku. Americká kinematografie se kdysi v nemalé míře zasloužila o propagaci tabáku na plátně, ale v polovině 90. let šéfové studií zavětřili změnu společenského klimatu a s předstihem, než mohl přijít tlak ze strany aktivistických organizací, a s pokrytectvím sobě vlastním se zapříčinili o to, že cigarety během kratičké doby z filmů zmizely. Jak říká hrdina filmu Děkujeme, že kouříte, pokud se dnes objeví ve filmu kuřák, je to buď psychopat nebo Evropan. Celkový dojem: 90 %. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Poprvé jsem se od toho nedokázal odtrhnout, podruhé moc nechápu, co jsem na tom poprvé viděl. Atmosféra ticha před bouří by se sice (hlavně kvůli hudbě) dala krájet a má to skvělé herce a hudbu, ale o čem že to vlastně je? ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Nesnesitelná lehkost licoměrnosti. Podobné Americké kráse tím jak jsou postavy uvízlé v chladu (tady i meteorologického původu) a zvolenými způsoby eskapismu směřují jen k další destrukci. Nedostatek emocí bych nevyčítal, vždyť k motivu vyprahlosti v dysfunkčních rodinách, co se kinematografií táhne bez ohledu na historické období a politickou situaci, patří už svou podstatou. Vadil ten balast strojenosti, nevhodný „asijský“ hudební motiv a potíže s převedením knižní řeči. Generál Lee nabídl dlouhou dělostřeleckou přípravu, ale frontální útok nepřišel.. ()

TeeAge

všechny recenze uživatele

|| Scenár: James Schamus / Based on The Ice Storm by Rock Moody | Hudba: Mychael Danna | Produkcia: Ang Lee, James Schamus, Ted Hope | Distribúcia: Fox Searchlight Pictures | Rozpočet: 18 miliónov $ | Tržby: 8,038,061 $ || ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Po mé milované Zkrocené hoře je Ledová bouře druhým snímkem, který jsem od Anga Leeho zhlédla. Skvělé drama, zpracované civilně a bez jakýchkoliv zásahů klišé do příběhu. Bez snahy prvoplánově zapůsobit či snad ohromit publikum klasickým Hollywoodským formátem, vlastním spoustě snímků o rodinných vztazích. Excelentní herecké obsazení. Krásný a skvělý Tobey, který mě tím svým melancholickým, mlčenlivým výrazem naprosto dostal. V mnohých scénách jsem z něj doslova nemohla spustit oči. Parádní Sigourney Weaver, která zde vypadá křehce žensky a velmi přitažlivě:) Také mě velmi zaujal Adam Hann - Byrd coby Sandy a rovněž potěšil rozkošný malý Elijah Wood coby jeho bráška Mikey. A Christina Ricci má zkrátka talent. Thanks, Ang Lee. ()

Reklama

Reklama