Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Uznávaný režisér Ang Lee (podepsaný pod filmy Svatební hostina, Rozum a cit, Jízda s ďáblem, Tygr a drak, Zažít Woodstock) se v tomto příběhu - tak jako již několikrát - zaměřil na rodinné a generační vztahy. V psychologicky laděném snímku, natočeném podle románu Ricka Moodyho Ledová bouře, se vrací do roku 1973, do předměstí connecticatského New Canaanu. Vyprávění se přitom soustřeďuje na členy sousedících rodin Hoodových a Carverových, kteří k sobě pocitují přátelské, milostné vztahy i nenávist. Jakýmsi katalyzátorem drobných a všedních událostí i vztahů je ledová kalamita, jež nastane v noci po neustávajícím mrznoucím dešti... Americký film oceněný na MFF v Cannes (cenou za scénář pro Jamese Schamuse) se vymyká z běžné hollywoodské produkce a spíše připomíná klasická díla filmařů Ingmara Bergmana a Michelangela Antonioniho. Hlavní úlohy ztělesnily známé herecké hvězdy Sigourney Weaverová (Vetřelec, Gorily v mlze, Krotitelé duchů, Smrt a dívka) a Kevin Kline (Ryba zvaná Vanda, Francouzský polibek, Dave). V dalších rolích hrají Joan Allenová (Šílená láska, Tváří v tvář), Tobey Maguire, Christina Ricciová (Casper, Malí válečníci), Jamey Sheridan, Elijah Wood (Všude dobře, doma nejlíp, Drtivý dopad). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (241)

seale 

všechny recenze uživatele

Aha, Ang Lee. Tato informace mi unikla, nedívala jsem se předem na čsfd a koukala jsem tedy na film bez znalosti jakékoliv souvislosti. Hned po skončení jsem měla jasný pocit - kvalitní rodinné drama, které je tvořené spoustou zajímavých momentů a krásných detailů. Když jsem se podívala na čsfd a uviděla, kdo snímek režíroval, zapadlo to do sebe, protože Ang Leeho považuji za velmi talentovaného tvůrce. ()

Khalesi 

všechny recenze uživatele

Nemôžem sa zbaviť dojmu, že mám v ústach Allenovskú pachuť-možno v ňom Ang Lee videl i čerpal inšpiráciu, pretože pokiaľ ide o drámy založené na konverzácii a riešení ľudských pováh a príčin jednania, je Woody Allen majstrom v obore. Nemenej dobrú prácu však odviedol aj Lee. Zaujímavý príbeh, disponujúci výbornou charakteristikou postáv a ich vzájomne prepojenými osudmi, bol lahodnou potravou pre moju filmovú dušu. Nemenej skvelé bolo aj obsadenie. U mňa spokojnosť. ()

Reklama

Madison 

všechny recenze uživatele

Vo filme - prelievajúcom trpké osudy, sexuálne vášne a dejové línie viacerých postáv, no všetky cezo mňa prejdú bez hlbšieho zaujatia a najmä bez emócií - je niečo veľmi zle. Autor predlohy sa zrejme snažil navodiť dospelácky útrpný výzor a nepôsobiť ako patetický románopisec, ale zastávam názor, že by sa tvorcovia mali naučiť, že aj v chladnom deji, do ktorého si divák ťažko dobýja cestičku, je potrebný aspoň minimálny emocionálny náznak. Anga Leeho mám v rebríčku obľúbených tvorcov dosť vysoko vďaka mojim milovaným dielam Tiger a drak alebo Rozum a cit, ale toto je menší prešlap. 3 neisté hviezdy za herecké výkony a sexuálnu odviazanosť Christiny Ricci, ktorá bola skutočne na zahryznutie. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Proč Dannovi někdo nevysvětlil, že neskládá hudbu pro film čínský, historický, nýbrž americký, psychologický? Tedy, psychologický vlastně moc ne... a už vůbec ne tak mrazivý jako metafory, jichž užívá (členové rodiny jsou oddělenými kostkami ledu a jejich vztahy se pomalu blíží bodu mrazu). Jestli život občas dává zabrat, sledování Ledové bouře ani trochu. Naoko řeší velké otázky, přitom je banální a trpí doslovností (jak nazvat pro vyprávění klíčovou párty? Key party!). Lee si dává záležet, abychom z každého záběru poznali, že je příběh zasazen do doby, kdy Spojené státy definitivně ztratily svou nevinnost, ale až na zmínku o Hlubokém hrdle a bizarní scénu „Fuck Nixon" (nebo jak ji nazvat) jsem neviděl důvod, proč by se celé to vztahové divadlo nemohlo odehrát o desetiletí dříve nebo později. Herci hrají dle očekávání, ale chování jejich postav příliš smyslu nedává a docela chybí nějaká autentická, nepropočítaná emoce. Teď abych si napravil chuť něčím altmanovsky sžíravým (že by Prostřihy?). 60% Zajímavé komentáře: honajz, milancecil ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Platí to isté, čo som písal o Malých deťoch, tak iba zhrniem, že niektoré filmy ako Americká krása zarobia obrovskú sumu peňazí a rovnako kvalitné snímky ako napríklad Ice storm aj s hviezdnym obsadením tento status z nejakého dôvodu nedosiahnu. Záverečná ľadová búrka je tak mrazivá ako rodinné a susedské vzťahy a tak silná, ako jej nešťastné následky a jej dopad na rodinu a priateľov. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (14)

  • Celosvětová premiéra proběhla 12. května 1997 na filmovém festivalu v Cannes. (BMW12)
  • Zahrnuté medzi „1001 filmov, ktoré musíte vidieť pred smrťou“, autor Steven Schneider. (Pat.Ko)

Reklama

Reklama