Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Uznávaný režisér Ang Lee (podepsaný pod filmy Svatební hostina, Rozum a cit, Jízda s ďáblem, Tygr a drak, Zažít Woodstock) se v tomto příběhu - tak jako již několikrát - zaměřil na rodinné a generační vztahy. V psychologicky laděném snímku, natočeném podle románu Ricka Moodyho Ledová bouře, se vrací do roku 1973, do předměstí connecticatského New Canaanu. Vyprávění se přitom soustřeďuje na členy sousedících rodin Hoodových a Carverových, kteří k sobě pocitují přátelské, milostné vztahy i nenávist. Jakýmsi katalyzátorem drobných a všedních událostí i vztahů je ledová kalamita, jež nastane v noci po neustávajícím mrznoucím dešti... Americký film oceněný na MFF v Cannes (cenou za scénář pro Jamese Schamuse) se vymyká z běžné hollywoodské produkce a spíše připomíná klasická díla filmařů Ingmara Bergmana a Michelangela Antonioniho. Hlavní úlohy ztělesnily známé herecké hvězdy Sigourney Weaverová (Vetřelec, Gorily v mlze, Krotitelé duchů, Smrt a dívka) a Kevin Kline (Ryba zvaná Vanda, Francouzský polibek, Dave). V dalších rolích hrají Joan Allenová (Šílená láska, Tváří v tvář), Tobey Maguire, Christina Ricciová (Casper, Malí válečníci), Jamey Sheridan, Elijah Wood (Všude dobře, doma nejlíp, Drtivý dopad). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (241)

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Herecky je The Ice Storm na úrovni, obzvláště co se týče zkoumání sexuality mezi mladistvými. V rodičovské sféře už to však drhne a některé postavy nemají dostatečně využitý potenciál. Ang Lee chtěl patrně stvořit jakousi krizi morálních hodnot na pozadí sexuálních dilemat, kdy vše vyvrcholí jedné pochmurné noci za asistence mrznoucího deště. A tady se dostavil kámen úrazu, neboť z mého pohledu se zkrátka žádný posun/vývoj prakticky nekonal. Jistě, že tu zdaleka nejde o to, co se tu odehrává, ale jak se to odehrává, ale já jsem chtěl víc. Viděl jsem jen kostrbaté propletené osudy pubescentů a jejich rodičů, kteří řeší všední trable života a tím to končí. To mi zkrátka ke spokojenosti nestačí. Chtělo to silnější zápletku a emočně vypjatější závěr, aby z toho mohlo být emotivní, nervydrásající drama, na kterém si nejvíce pochutnám za deštivého nedělního odpoledne... ()

dr.Orlok 

všechny recenze uživatele

Málokdy se povede že se podle vynikající knížky natočí také vynikající film. Toto je jeden z důkazů že to jde. Hereckému obsazení nelze nic vytknout, všichni herci jsou typově přesní- od koketní S.Weaverové a její protějšek usedlá J.Allenová přes dospívajícího Tobey Maguira až k Christině Ricci , jíž jakoby role byla psána přímo "na tělo". Přidané scény oproti knize do příběhu skvěle zapadají. ()

Reklama

seale 

všechny recenze uživatele

Aha, Ang Lee. Tato informace mi unikla, nedívala jsem se předem na čsfd a koukala jsem tedy na film bez znalosti jakékoliv souvislosti. Hned po skončení jsem měla jasný pocit - kvalitní rodinné drama, které je tvořené spoustou zajímavých momentů a krásných detailů. Když jsem se podívala na čsfd a uviděla, kdo snímek režíroval, zapadlo to do sebe, protože Ang Leeho považuji za velmi talentovaného tvůrce. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Mistr David Fincher jednou prohlásil, že „co je to režie poznáte, až když zapadá slunce, vy musíte natočit pět záběrů a víte, že stihnete jenom dva.“ Takový Ang Lee zvládne stylově, tematicky i žánrově odlišné tituly, jeho pohled je vesměs vždy neotřelý. K tomu nabídne komplexní charaktery a netriviální pojetí konfliktů mezi hrdiny. Když vsadí na postavy, má často vyhráno. Ostatně jako tady. Intimní Lee. Režijně znovu velmi silný. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Pokud chcete natočit film o bourání sexuálních tabu ve zmrzlém Connecticutu, vezměte na to chlápka z Tchajwanu... Literární kritik Dale Peck označil autora předlohy Ledové bouře za nejhoršího spisovatele této generace, navíc domýšlivého, zvráceného a zmateného. Přesto podle jeho knih vznikly dva filmy. Ledovou bouři natočil narcistní manýrista z Tchajwanu Ang Lee. U Tygra a draka podobné režisérovy atributy nevadí, film je spíše mystickou pohádkou. Ale u zobrazení reálného světa jde o tragédii. Najdeme zde vše - sraz americké rodiny na Den díkůvzdání, zmíněnou sexuální revoluci v Connecticutu, a to navíc na pozadí Nixonova skandálu, aby se tomu dodalo zvnějšku reálných prvků. Problém je, že zvnějšku. Samotné postavy trpí klasickým voděním za ručičku od autora, který jim říká, co mají dělat, než aby šlo o skutečné charaktery. Vnějškovým ozvláštněním jsou i zajímavé obrazy kamery, ale ani ty nás nenechají otevřít nitra hrdinů. Naopak - někdy si říkáte, proč se v těch intimních dialozích ty postavy chovají tak neskutečně pitomě? Snímek tak drží nad hladinou skutečně jen herecké výkony. Pro povrchní vnímatele kultury, umění a života, tuším se jim říkalo snobové, jde však o ideální snímek, který by si z tohoto úhlu pohledu rozhodně zasloužil Oscara. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (14)

  • Film vyhrál cenu za nejlepší scénář na filmovém festivalu v Cannes. (ČSFD)
  • Píseň, kterou Paul (Tobey Maguire) a Wendy (Christina Ricci) poslouchají ve své ložnici „ „Mám jméno“ od Jim Croce – byla vydána 20. září 1973, právě v den, kdy byl Jim Croce zabit při havárii malého letadla v Louisianě. (aporve)

Reklama

Reklama