Reklama

Reklama

Tygr a drak

  • Tchaj-wan Wo hu cang long (více)
Trailer

Obsahy(1)

Válečníci, kteří se naučí zacházet se zbraněmi od mnichů z Vudanovy hory, jsou prakticky neporazitelní; jejich podivuhodných schopností si široko daleko všichni váží a mají z nich strach. Ale Li už by chtěl s věčným válčením přestat, a proto svůj slavný meč, Zelený osud, někomu daruje. Meč je ovšem uloupen a Li je přesvědčen, že je jeho svatou povinností zabránit tomu, aby proslulá zbraň padla do nepovolaných rukou. Nezbývá tedy, než aby se v doprovodu své společnice, tělesné strážkyně Shu Lien, vydal po stopách lupiče... (Film+)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (534)

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Tam kde mystika snoubí se s realitou a síla tradice přebíjí sílu reality, tak tam začíná boj o legendární meč. Ovšem nejen bojem silovým, ale i duchovním. TYGR A DRAK je filmem v poetickém hávu, v takovém zvláštně nadduchovním pojetí, kteréžto neosloví každého úplně stejně. Trošku zvláštní styl filmování v některých momentech vypadá spíše jako typicky hollywoodské představení, avšak záhy se zase vrací do lůna orientu. Pocta nejen klasickému čínskému, hongkongskému a orientálnímu bojovému filmu vůbec dostala zvláštní ráz. Nejde o nějakou řadovou mlátičku. Spíš o příběh, příběh jako z nějaké staré knížky co se dlouho válela v prachu regálů. Příběh starý jako tradice samy, který byl uložen pro pozdější generace aby jim ukázal čistou a nezkaženou duši člověka, člověka žijícího v souladu s morálkou. Nevím proč, ale ony souboje mi přišly trošku komické, létání ve vzduchu je trochu nepřehledné, což ovšem vynahrazují souboje ne zemi. Zvláště ty šermířské. Zhang Ziyi je roztomilá už od prvního okamžiku a její křehké já je ve zvláštním kontrastu k tvrdým soubojům, které předvádí. Michelle Yeoh je naproti tomu chladná, uzavřená, duše co cítí velkou lásku, ale slova ji nedokážou přetvořit v realitu. Chow Yun-Fat není takovým drsňákem a v jeho pohledu je znát jistá odevzdanost. Ovšem právě ta dokazuje jak se se svou rolí ztotožnil. Protože muž, v jehož duši je zmatek a srdce tajně bije pro srdce někoho jiného by asi nepřítomný pohled mít měl. Ang Lee prostě natočil svůj film, svou vizi a natočil to dobře. Příběh, který svou fantazií prezentuje ovšem s tou mojí řádně zamával. Trochu jí usměrnil až úplný závěr, který krom fantazie zasáhl i moji duši. Nevím co dát, 5 za tu nadfilmovou poetiku, nebo 4 za reálný pohled na věc? Proč jen to nemůže být normální film u kterého bych řek to a to se mi líbilo a tak dávám tolik a tolik? Dobře, v hodnocení dám 5ku, protože nemůžu najít jednoznačně určující slova pro to co sem viděl, ale představte si pod tím 4ku, protože když to vezmu z hlediska prostě reálného, tak jde o dobrý, nikoliv však o naprosto dokonalý film. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Neskutečná síla bojových scén, parádní herecké výkony, působivý příběh a dojemný závěr. Při dalších zhlédnutích je ale první polovina až brutálně zdlouhavá, dialogy nemají takovou sílu a k akci, na kterou díky vzpomínkám tak nadšeně čekáte, ne a ne dojít. Ale o to víc je pak překvapivé zjištění, že půlka druhá, kde se to mele v baletním stylu, je napodruhé ještě působivější a závěr fatálnější se silnějším osudovým nádechem. Pro mě ale bude navždy vrcholem vzpomínka na přepadení v poušti a následná upřímná romantika. Jeden z filmů, který by měl vidět každý. ()

Reklama

Shakers 

všechny recenze uživatele

Tak toto mi nesadlo. Oceňujem hercov, príbeh a prostredie, ale to lietanie po celý čas bolo ako päsť na oko. Či už to ma v žánre fantasy alebo nie, cez toto som sa nedokázal preniesť a silno sa to podpísalo pod moje hodnotenie. A tu akože hlbku, ktorá sa tu spomína som tam nejako nenašiel. Ale inak uznávam, pekný film, no. 65% - 3* ()

classic 

všechny recenze uživatele

Krčiaci sa tiger, skrytý drak” , keď prvá časť wuxia filmu, najprv označuje profesionálneho šermiara a potom i niekdajšieho špičkového bojovníka Wudangu, ktorý, zdá sa, že už plánuje svoju kariéru definitívne zavesiť na klinec, keďže svoj 400-ročný »meč Zelený osud«, tým pádom odovzdáva do vraj bezpečnej úschovy pánovi Te, pričom veľký sympaťák Li Mu Bai, či chce alebo nechce, ešte bude musieť naposledy vyraziť do akcie, pretože sa akurát presúvam do druhej časti vysvetlenia tohto mimoriadne-umeleckého, kinematografického diela z roku 2000, pod taktovkou tchajwansko-amerického scenáristu a režiséra → Anga Leeho, že zase pod týmto ďalším pojmom si mám predstaviť → žiačku nenávidenej »Nefritovej líšky«, a to asi v takom zmysle, ako žiak postupne prekonáva svojho učiteľa, čo si pôvabná, guvernérova dcéra, Jen Yuová, aj náležite uvedomuje. Ak by som sa mohol ešte o pár riadkov v « recenzii » vrátiť, tak čosi to prezradím o parametroch → ručnej zbrani, ktorá môže byť bodná i sečná súčasne, že taktiež má rovnú čepeľ s ostrým hrotom. Nech sa páči, tu sú ako na dlani: „Takmer meter dlhý a tri centi široký. Rukoväť má hĺbku 2,5 cm a je 6,6 cm široká. Hrubá je 1,75 cm, každá strana má 3,8 cm. Na rúčke chýba sedem rubínov. Vznik sa datuje do doby pred dynastiou Chin. A technika tohto typu rytiny vymizla ešte pred dynastiou Han” . Teraz si následne predstavte, čo v takom prípade, ak sa nedajbože dostane do rúk → absolútne nepovolaným osobám, vtedy by mohlo dôjsť ku priam katastrofálnym následkom, však ? Jen Yuová sa má mimochodom čochvíľa vydávať, no v skutočnosti miluje Loa, alias „Temného oblaka” , ku ktorému sa viaže vskutku zábavná príhoda s hrebeňom, a to vo fascinujúcom a obzvlášť vyčerpávajúcom flashbacku. A aby som zrovna nezabudol ani na Shu Lienovú, ktorá má tiež k danej veci určite čo povedať... Čiže všetky karty sú rozdané, a tak teda neostáva nič iné, než sústredene sledovať, ako sa táto „hra” vlastne skončí ? / Som presvedčený, že minimálne 60 % celkového úspechu filmu → tvorí vynikajúca choreografia bojových scén od ikony čínskej kinematografie Yuen Woo-pinga, ktorý sa podieľal i na predchádzajúcom Matrixe, z ktorého sa hneď stal právoplatný kult. Zvyšných štyridsať percent by som rozdelil medzi → a). fantastickú hudbu, b). excelentú kameru, c). perfektné, ázijské obsadenie, d). a nakoniec niečo ostane aj pre režiséra. V zobrazení 4K ULTRA HD, ide v podstate o úplne »identický« zážitok, ako by som zrovna sedel v nablýskanej kinosále, a tak zrejme ani nemusím zvlášť ľutovať, že som pri tom nebol počas premiéry v kinách. PS: Neviem, či by som vtedy dokázal snímok oceniť tak, ako práve dnes, keďže ani pred desiatimi rokmi som to nedokázal. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

[6/10] (Asia Union, China Film, Columbia, EDKO, Good Machine, Sony, United China, Zoom Hunt) (Technicolor /// Produkce: Li-Kong Hsu, William Kong, Ang Lee /// Scénář: Hui-Ling Wang, James Schamus, Kuo Jung Tsai podle knihy Du Lu Wanga /// Kamera: Peter Pau /// Hudba: Jorge Calandrelli, Yong King, Tan Dun /// Oscar: Taiwan (nejlepší cizojazyčný film), Timmy Yip (výprava), Peter Pau (kamera), Tan Dun (hudba) /// Nominace na Oscara: William Kong, Li-Kong Hsu, Ang Lee (nejlepší cizojazyčný film), Ang Lee (režie), Hui-Ling Wang, James Schamus, Kuo Jung Tsai (scénář), Timmy Yip (kostýmy), Tim Squyres (střih), Jorge Calandrelli, Tan Dun, James Schamus (píseň)) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

Galerie (76)

Zajímavosti (26)

  • Yun-Fat Chow (Li Mu Bai) má jako rodnou řeč kantonštinu, ale Tygr a drak je v mandarínštíně. První den natáčení musel proto opakovat některé záběry až třicetkrát, než vše dokázal vyslovit správně. (Zagros)
  • Tan Dun měl na složení a nahrání hudby jen dva měsíce. (Morien)
  • Kovář, který vyrobil zbraně pro tento film, byl na Tchaj-wanu soused režiséra Anga Leeho. (Morien)

Související novinky

Letní filmovou školu odstartuje Bod obnovy

Letní filmovou školu odstartuje Bod obnovy

17.07.2023

Letní filmovou školu slavnostně zahájí v sobotu 29. července na české poměry nadstandardní žánrový snímek Bod obnovy. „Přesně po 60 letech (!!!) od premiéry legendární Ikarie XB1 se česká… (více)

Donnie Yen v pokračování Tygra a draka

Donnie Yen v pokračování Tygra a draka

18.05.2013

Weinsteini to myslí vážně, ačkoli jejich plány se trochu změnily. Natáčení dvojky oscarového hitu, kterým Ang Lee redefinoval pohled na kung-fu filmy, mělo původně startovat právě v těchto dnech.… (více)

Tygr a drak pokračuje

Tygr a drak pokračuje

27.01.2013

Film, který definitivně proslavil Anga Lee, získal čtyři Oscary (nejlepší cizojazyční film, výprava, kamera a hudba) a stal se (podle znalců žánru neprávem) prvním kung-fu filmem s duší a mozkem, se… (více)

Ang Lee převezme Fincherovu Kleopatru

Ang Lee převezme Fincherovu Kleopatru

26.08.2012

Možná. Projekt Cleopatra, ve kterém by si Angelina Jolie měla zahrát výrazně realističtější pojetí legendární egyptské vládkyně (spíš než jako svůdkyně bude vykreslena jako šikovná politička a… (více)

Reklama

Reklama