• Houdini

Zlatý Medvěd - výběr(20.1.2006)

Rozpočet $10miliónovTržby USA $2,274,979Tržby Celosvetovo $2,463,650(3.12.2008)

• mandes

rozpočet : ? tržby celosvetovo : $2,463,650(12.1.2007)

Always keep them laughing Nádherný film venujúci sa rase. Film sa zamýšľa nad otázkou, do akej miery dokáže klesnúť ľudská dôstojnosť? Myslel som si, že pôjde o ďalšie excelovanie exota (podobne ako v Mjr. Payne) Damona Wayansa, no hlboko som sa mýlil. Aj keď začiatok je zábavný, postupne smeruje k dramatickému drastickému koncu. O čo ide? Damon, je seriálový producent, čiernej pleti, ktorý za vidinou peňazí urobí všetko. Natočí kontoroverzný televízny seriál, ktorý zosmiešňuje afroameričanov, kde hlavnými hviezdami sú dvaja chlapci z ulice. Neikto sa na ňom smeje, niekto protestuje. Podarí sa mu udržať tento seriál aj pri nezhodách z hlavnými aktérmi? Čo je horšie vstupuje do deja aj krvilačná radikálna banda.... Spike Lee vie sa v tomto filme hrá z vašími emóciami ako mačka s myšou. Od smiechu, cez zhrozenie, rozhorčenie až po zamyslenie. Podáva fakty z rôzných hľadísk pohľadu, zamýšľa sa nad mentalitou rasy a vy si jednoducho musíte vybrať svojho obľúbenca. Strháva povrchnú masku showbiznisu a ukazuje prstom práve na vás divákov? Úprimne, videli ste nejaký černošksý seriál, kde čierny zo seba nerobili cvičené opice a šaškou? Ukazuje aj krásnu symboliku v hračke-pokladničke černoška, ktorý hltá mince a pri závere vás silná gradácia filmu môže aj dojať. Jediná nevýhoda filmu, je jeho dĺžka (cez 2 hodiny), ale na koniec sa veru oplatí počkať, aj keď má plno hluchých miest. Film je natočený netradičným spôsobom, nezvyčajnou kamerou a je veľká škoda, že sa mu nedostavil zaslúžený divácky ohlas.(10.1.2009)

Hudba : Terence Blanchard. Kamera : Ellen KuraS. Scénář a režie - Spike Lee. Je to hodně černé drama, spíš než komedie.(1.6.2011)

Je velice smutné, když člověk zjistí, že se v lidských "zvyklostech" za několik století nic moc nezměnilo. Ještě více smutnější ale je, pokud je někdo ochoten pro úspěch ztratit tvář a zapomenout na to, kdo ve skutečnosti je. Bamboozled je tradičně velice silný snímek od geniálního Spike Leeho. Řekl bych, že ani trochu nezvyklý styl, jakým je film natočen není špatný. Jen je nutné s tím počítat a film kvůli tomu neodsoudit, jak to může mít někdo ve zvyku. Kdo bamboozled pochopí, musí být nadšen. 4* - 80%(11.12.2006)

• jarvis

tohle se až tak nepovedlo. chápu, že se téma bez symbolismu zpracovat nedalo, ale toho přehrávání bylo přece jen zbytečně moc.(20.1.2009)