Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Osud jedné z prvních filmových hvězd nebyl jen příznivý. Zapomenuté i nezapomenutelné role a život oblíbené herečky v ukázkách a vzpomínkách N. Urbánkové, L. Kostelky, L. Soboty, K. Štědrého a dalších. Věra Ferbasová nebyla zdaleka jen kominda s vykulenýma očima! Její bleskový start u Vlasty Buriana byl vlastně náhodný, následující filmová kariéra oslnivá. U diváků si získala popularitu především v úlohách neposedných žabců, nezbedných dcerušek a klaunů, a to svou bezprostředností, smyslem pro humor, rozverností a zálibou v převlecích. Hrála však i v kvalitnějších filmech. Za války přerušila kariéru a po ní následovala trpké osudy svého pronásledovaného manžela. Své herectví uplatnila i na sklonku života ve Skřiváncích na niti, Pensionu pro svobodné pány nebo v komedii Jáchyme, hoď ho do stroje. A její předčasný konec měl rovněž trpkou příchuť osamění. (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

Marthos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Blábolivá vyprávěnka prošpikovaná nejrůznějšími legendami, vzpomínkami a domněnkami, namnoze ryze subjektivními a bezcennými. Opakovaného je tu přespříliš, nového nebo zajímavého naopak minimum. Ovšem jak se zdá, pořad, kterému dominuje Jirasův slovní průjem, zřejmě lahodí nenáročné mentalitě (pod)průměrného českého diváka. ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velké množství filmových a divadelních záběrů je proloženo slovy především Pavla Jirase a Pavla Taussiga a také televizním rozhovorem Ferbasové s kolegou. Dokument je plný informací o životě této herečky, která skončila podobně jako její velké filmové kolegyně, ačkoli se v době německé vlády nad filmovými studii zřekla herectví a de fakto si tím ukončila kariéru. Po válce místo aby její loajalitu českému filmu někdo ocenil, byla i díky vykonstruovanému případu na svého manžela poslána na nucené práce a byl jim zabaven majetek. Konec jejího života v paneláku je smutným příkladem, jak může skončit slavná herečka. Hudební režie: Jiří Bura ()

sator 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ti jeji žabci žádná sláva... Úroveň dětského herectví, předvádění se...Gollová byla proti ní extratřída... Ale hluboké koření zvládnout takový sešup a řekl bych že s grácií... ()

Yarwen 

všechny recenze uživatele

Krásný příklad toho, jak čestný člověk svým zásadovým přístupem zároveň nastavuje zrcadlo ostatním, z nichž někteří, než aby sklopili studem zrak, se snaží takového člověka pomluvit či zdiskreditovat a rozbít tak zrcadlo, do kterého se nechtějí dívat (narážím na odmítnutí Ferbasové hrát za války ve filmech, které točili nacisté a do kterých hledali české herce, z nichž mnozí ochotně souhlasili). Válka však není nic proti tomu, jak se po ní na Ferbasové podepsali komunisté - vykonstruované procesy, vystěhování, sledování, nepřiznání důchodu... Z mého pohledu hloubavé zamyšlení nad charaktery lidí a také zajímavé podání jednoho z pohnutých osudů našich hereček. ()

Reklama

Reklama