Tajnosti a lži

Tajnosti a lži

Drama / Komedie

Velká Británie / Francie, 1996, 142 min

Mike Leigh

Brenda Blethyn - asi nejznámější jako Bílá voda - předvádí se svou postavou to, co se jen tak nevidí. Hraje odzbrojujícím způsobem obyčejnou jednoduchou ženskou, která dá svoje dítě, aniž se na něj po porodu podívá, k adopci a ono - urostlá vzdělaná černoška - se po letech ozve. Jejich "našlapování" kolem sebe, poznávání a přibližování je komplikováno nejednou zkouškou. Okouzlující, nádherný film. A to jsem k němu přistupovala velmi ostentativně, jako nakonec ke všemu, co je vynášeno, nominováno a opěvováno do aleluja. V tomto případě oslavováno plným právem!!!!(5.7.2005)

Oscar 5 nominací: Nejlepší film, Režie, Herečka HR - Brenda Blethyn, Herečka VR - Marianne Jean-Baptiste, Scénář. . . . Zlatá Palma(23.3.2004)

Vynikající film s excelentní Brendou Blethyn v hlavní roli!! Pro mě naprosto nečekaný zážitek, kdy jsem k filmu neznámého názvu usedl jen z dlouhé chvíle a odcházel jsem od obrazovky nadšen! Skvěle napsaný, natočený i zahraný příběh především pro diváky, jimž ještě nezakrněl mozek ze sledování telenovel. Doporučuji všemi deseti!(28.5.2003)

Výborný psychologický film,kde se po mnoha letech setkají matka s dcerou(17.3.2003)

Film, ktery oceni spise mensinove “narocnejsi” publikum se vyznacuje opravdu brilantne proklesenou charakteristikou dvou hlavnich zenskych postav.(27.7.2002)

Neskutečně intensivní filmový zážitek. Naplněno autentickými citovými zmatky nejsilnějšího charakteru. Sociální ambivalence i propletené osudy "podivných", přesto zcela skutečných, lidí podávané klidným vyprávěcím postupem. Příjemný, i když naprosto potlačený jemný humor.(18.8.2005)

Rozpočet $4,5miliónaTržby USA $13,417,292Tržby Celosvetovo $53,500,000(2.3.2010)

Psychologická komorná dráma, v ktorej sa plano nemoralizuje. Prostredníctvom plnokrvného príbehu ľudí, ktorí sú z rôznych príčin smutní a niečo im chýba ukazuje, že nádej snáď existuje. Zmena k lepšiemu spolužitiu blízkych vedie zrejme cez katarziu, v podobe odkrytia dlho utajovaných tajomstiev a lží medzi najbližšími, tými, ktorí by sa mohli mať veľmi radi a predsa je medzi nimi veľká vzdialenosť.(29.6.2004)

• RHK

Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire.(28.11.2009)

Ani jeden dialog z tohoto dvou a půl hodinového filmu mi nepřišel zbytečný. Jedním slovem - krása, nejvíc se o to zasadil až neuvěřitelný výkon Brendy Blethyn.(9.10.2006)

• Revanx

Jeden z 1001 filmů, které musíte vidět, než umřete.(22.2.2009)

• danecek24

54. Zlatý Glóbus za rok 1996 - cena (1) - *Nejlepší herečka (drama) - Brenda Blethyn + nominace (2) - Nejlepší film (drama), Nejlepší herečka ve vedlejší roli - Marianne Jean-Baptiste(12.12.2008)

njn, na tohle nebudu mít nikdy odvahu....(3.1.2010)

Brilantní, malý, herecký film s neuvěřitelnou Brendou Blethyn-podává fantastický herecký výkon. Mike Leigh velmi pokorně uchopil scénář a natočil ho tak jemným způsobem, že nepotlačoval, ani nevyhrocoval silně emotivní příběh dvou žen a jejich rodin. Opravdová filmová událost roku 1996.(3.4.2009)

Dobre si pamätám, ako boli za socializmu politicky žiaduce filmy o robotníkoch, družstevníkoch, priateľoch Sovietskeho zväzu a pod. Dnes sú asi spoločensky žiaduce filmy o prisťahovalcoch, deviantoch, homosexuáloch a pod. Aj tento film s nepochopiteľne vysokým ohodnotením ponúka pohľad na mladú černošku hľadajúcu svoje korene a neskôr aj pohľad na ich odpudzujúcu podobu. Nemám výhrady voči filmom bez kladných postáv, ale voči filmom bez posolstva áno. Niekto sa čudoval žánrovému zaradeniu filmu aj medzi komédie. Ja som ako komickú vnímal scénu s kolektívnym plačom, priznaním a odpustením v záverečnom happy ende. Táto scéna a príšerný dabing zrážajú tento film ešte nižšie, než je moje hodnotenie.(15.2.2012)

konečně psychologický film, kde se jen akademicky nežvaní, postavám v tomhle filmu se dá věřit !(27.2.2004)

Geniální - režie, herecké výkony, příběh. Celý film jsem sledoval jedním dechem.(8.2.2007)

Jako vždy skvělá Brenda Blethynová v rodinném smíření, ze kterého díkybohu nekapou sladké růžové slzy.(25.11.2009)

hodne stara a pravdiva zalezitost .) film jsem videla uz nekolikrat, ale az letos jsem zjistila, jak se vlastne jmenuje. to ujde, po 10i letech...dusinko, i to se muze stat!(6.2.2006)

Mohl by mi prosím někdo vysvětlit, jak se do informací o filmu dostalo slovo "komedie"? A kde byly k vidění nějaké vykreslené postavy? Pro mě afektovaná a hysterická ženština v hlavní roli nutně neznamená propracovanou psychologii... Ovšem uznávám, že možná jsem to prostě jen nepochopila. (S tím už ale dovedu žít. :-)) Takže poslední hvězda patří výhradně podmanivému hudebnímu doprovodu a scéně, v níž se - SPOILER! - Maurice vykašle na ohledy a konečně vypění.(5.10.2011)