Reklama

Reklama

Až přijde válka

  • Slovensko Až přijde válka (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Petr vede život na první pohled spořádaného evropského teenagera - žije s rodiči, má hezkou dívku, dostal se na vysokou. Jeho skutečný život je ale jinde - v čele domobrany Slovenskí Branci, čítající dvě stě mladých lidí, s oddíly po celém Slovensku. V horských lesích je nechává podřizovat drsným pravidlům, jež spíše než vojenský výcvik připomínají hru na diktaturu. Šéf domobrany věří, že jeho modelová organizace má budoucnost. Je odhodlaný uniformu jednou odložit a se svou vizí oslovit celou společnost - a stát se velkým politikem. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (53)

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Na moje prekvapenie, je to dobrý dokument. Ako, ukáže všetky tváre SB a ich predstaviteľov. Na strane druhej, natáčať tri roky a spraviť z toho biednych sedemdesiat minút príde nepochopiteľné. Proste Gebert je v tomto génius, iba žeby ne. Malo to všetky črty štandartného dokumentu, od ilustračných záberov, divoký strih, cez nevysvetlené udalosti až po podprahovky, ktoré divák musí sám dešifrovať a zaradiť do konceptu. Celkovo je to tak natočené, že to neponúka odpovede ani vysvetlenia a všetko je na divákovi, čo si SB po projekcií bude myslieť, a ktoré pasáže si vyberie a osvojí. Rozhodne by som si vedel predstaviť plnohodnotný dvojhodinový film, s rozprávačom, konfontáciami a viacerými ukážkami tréningov. Nie len príjimačom. 4 z 5 ( Podduklianske osvetové stredisko, Svidník ) ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Na to, abych zaujal názor na tohle dílo, potřeboval znát Jana Geberta, do té doby nic. U takových dokumentů se vždy ptám, do jaký míry ty debilové, co v dokumentu vystupují jsou zmanipolování tvůrci, do jaké míry je to všechno nahrané pro diváka a proto se odmítám na tomto bez znalosti režiséra a ideálně i těch co v tom působí vyhraňovat. Moc mě to nebavilo, pár komiků si tady hraje na vojáčky, jiný maj hubu plnou vlasti, ale do regulérni armády nejdou. Musel jsem se smát jak ten jejich kápo žil v domění jaký nejsou Slovenskí Branci hvězdy, ale je mě líto ja o nich slyšel teď poprvé a asi i naposledy a politický ambice to dorazily, ale jo lidi jsou schopný dát hlas každýmu, třeba i Mitchovi z Pobřežní hlídky, protože má červený trenýnky a zachranuje tounoucí. ()

Reklama

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Po zhlédnutí mám víc jak otázek, jak odpovědí, ale jako zrychlená poznávačka vzestupu mladého fašounka velmi poučné. Citelně mi tam chybí myšlenkové hnací motory a motivace k buzeraci desítek podobně naladěných kluků, ale ohlédnutí do historie nabízí paralely, které mnohé mezery vyplní samo. Tuším v tom škodolibý režijní záměr, ale závěrečná návštěva kadeřníka a proslov na náměstí už jsou jak z jiného světa. Uznání potvrzuje sedm zdvižených pravaček z desíti. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Vzhľadom na to, že už som videl krátkometrážny dokument o slovenských brancoch Toto nie je hra, téma nie je pre mňa nová a ani tak šokantná, ako keď som o tomto združení netušil. Ale rozhodne je Až přijde válka plnohodnotnejší a informačne bohatší film a nie je to dané iba dĺžkou. Gebertovi sa podarilo do snímky vtesnať celkom jasný naratív (od pobehovania po lese po jasne stanovené politické ambície) a tým, že postavy neprehovárajú na kameru, pôsobí v istom zmysle až hraným dojmom. Tento kinematografický smer je v súčasnosti veľmi populárny a je fajn, ako ho na profesionálnej úrovni zlvádne aj český, resp. slovenský tvorca. Body nayvše rozhodne aj za to, že divák je nútený si urobiť názor sám a nie je mu prvoplánovo podsúvaný. 70% ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Božínku, to je ale banda teploušů.... V jedné scéně hromadně přísahají, že budou držet na uzdě alkohol a cigarety (a drogy jsou tabu) a hned v další scéně (a je úplně jedno jestli se v reálu odehrála třeba půl roku poté) si hromadně připíjí šampusem a o pár hodin později už úplně nachcaní žvatlají pičoviny (ikdyž oni melou hovna i za střízliva) a dělají ostudu sobě i celému tomu národu na kterej -se vší tou vážností v xichtech- přísahali... z těchhle diletantů bez sebereflexe mě neobchází hrůza, ale jen a pouze pocit trapnosti. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (3)

  • Bývalý člen Slovenských brancov Martin Keprta bojuje v proruských oddieloch v Donecku a Luhansku na Ukrajine. (swn)
  • Minister obrany SR Peter Gajdoš priznal, že medzi brancami pôsobia aj profesionálni vojaci, ktorí im odovzdávajú skúsenosti z ozbrojených síl. (swn)
  • Celosvětová premiéra proběhla 16. února 2018 na Mezinárodním filmovém festivalu v Berlíně. (ČSFD)

Související novinky

Slovenský Iron Sky Film Festival v Holandsku

Slovenský Iron Sky Film Festival v Holandsku

14.11.2019

16. – 17. listopadu proběhne v Humanity House v Haagu již druhý ročník česko-slovenského festivalu Iron Sky Film Festival. Letošní ročník se bude zaměřovat na pravicový extrémismus v České republice… (více)

Nominace na Ceny české filmové kritiky 2018

Nominace na Ceny české filmové kritiky 2018

03.01.2019

Rok se s rokem sešel a přichází na řadu rozhodování o nejlepších filmech roku. Tentokrát je řeč o ryze domácích filmech a ke slovu se dostanou pro změnu kritici, dnes byly totiž čerstvě oznámeny… (více)

Finále Plzeň - Grande finále domácí tvorby

Finále Plzeň - Grande finále domácí tvorby

12.04.2018

Zpráva všem, kdo mají rádi český a slovenský film! V Plzni koncem dubna proběhne už 31. ročník filmového festivalu Finále Plzeň, který nabídne to nejlepší z česko-slovenské filmové, televizní i… (více)

Reklama

Reklama