Reklama

Reklama

Na cestě - Série 19 (2017) (série)


Na cestě po severní Patagonii (S19E14)

(epizoda)
Česko, 2018, 26 min

Režie:

Jaroslav Jindra

Scénář:

Jaroslav Jindra

Kamera:

Jaroslav Jindra

Hrají:

Jiří Bartoška (vypravěč), Miroslav Donutil (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

S Jiřím BartoškouMiroslavem Donutilem po nejbohatším nalezišti zkamenělin světa, pohádkových horských jezerech, latinskoamerickém „Silicon Valley“ i za největší čokoládou na světě. Jméno Patagonie v jazyce indiánů Mapuche znamená cosi jako „mluvící kámen“. Do kamene je zde vepsána historie nejen kraje, ale v podstatě celé planety. Patagonie totiž patří mezi nejbohatší naleziště zkamenělin, a tak asi nepřekvapí, že právě zde byly nalezeny i největší exempláře dinosaurů. Navštívíme paleontologické muzeum Trelew nebo důl, ve kterém se těží křemelina, pórovitá hornina ze zkamenělých řas, která plave na vodě. Na atlantském pobřeží u poloostrova Valdes přivádějí mohutné velryby jižní na svět svá mláďata. Uvidíme i nevydařený útok kosatek na mladé rypouše. Do doby patagonských pionýrů nás zaveze romantická parní úzkokolejka La Trochita (tzn. Lokýtek), tažená německou lokomotivou z roku 1920. Se železnicí je úzce spojené osídlování a ekonomický rozvoj Patagonie. Krajina kolem San Carlos de Bariloche je podobná Švýcarsku – jezera, hory, sjezdovky, dřevěné domy v německém stylu. Najdete zde i nejvíce továren na čokoládu na světě. Podíváme se na výrobu nejznámější značky Mamushka i na to, jak se vyrábí největší čokoládová tyčinka světa, dlouhá 200 metrů a vážící dvě tuny.
Prvním neindiánským obyvatelem Bariloche byl jistý Josef Toušek, který sem přišel s rodinou v roce 1892 z Chile. Ovšem jméno San Carlos nese město na počest jiného přistěhovalce – nějakého Carlose Pivoňky, který zde založil první obchodní stanici a zasloužil se tak významně o rychlý rozvoj a osídlení oblasti. San Carlos de Bariloche, známý jednoduše jako Bariloche, je dnes nejnavštěvovanější destinací v Patagonii a jedním z nejnavštěvovanějších míst v Argentině. Zdejší národní park Nahuel Huapi zahrnuje jezera, lesy, hory a vynikající lyžařské střediska. V jezeru Nahuel Huapi údajně žije obdoba lochnessky, Nahuelito, prý poslední žijící dinosaurus. Na okraji Bariloche navštívíme latinskoamerické „Silicon walley“, místo s největším počtem vědců na kilometr čtvereční na celé jižní polokouli. Společnost INVAP zde navrhuje a staví jaderné reaktory, radiolokátory, vojenské bezpilotní letouny, ale nejznámější je zdejší vesmírný program, zejména meteorologické a komunikační satelity. Podíváme se tedy i do vesmíru. (Česká televize)

(více)

Recenze (1)

subic 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zvláštní, jak některá místa v San Carlos de Bariloche vypadají dost evropsky, některá jak příbřežní město u nějakého švýcarského jezera, některá jak někdo ve Francii či v Itálii anebo Německu. A ještě tu má historii výroba čokolády. Tam bych se i nechal nalákat na dovču. ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama