Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Šialený rímsky cisár Caligula (Charles Borromel) vedie nezmyselné boje v Británii.  Podarí sa mu zajať kmeňového hrdinu Glauca (Richard Harrison) a uvrhne ho do otroctva. Glaucus sa ako gladiátor vracia do Ríma, kde získa slávu, hoci jeho jediným cieľom je zachrániť svoju lásku Enu (Marilù Tolo), ktorú Rimania tiež uväznili. Keď sa pokúsi zavraždiť šialeného vládcu, uvrhnú ho do väzenia, kde čaká na popravu. Ľstivá Messalina (Lisa Gastoni), nádherná, no zákerná manželka následníka Claudia (Philippe Hersent), vycíti príležitosť na získanie trónu. Caligula je čoskoro naozaj zavraždený a Messalina je odhodlaná nahradiť na tróne svojho manžela Claudia svojím milencom Siliom (Jean Claudio). Jej podlý plán nemá šancu na úspech bez Glaucovej pomoci, a preto ho pod hrozbou zabitia Eny prinúti spolupracovať. (Incantator)

(více)

Recenze (2)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Film líčí dobrodružství Glaucuse, syna boha Hercula, který se snaží zastavit římské řádění, vymanit se z otroctví, a později Messalininých intrik, film je dějově zasazen do období konce Caligulovy a začátku Claudiovy vlády, tedy v době velkých výstředností, intrik a represí především mezi palácovou elitou. Film je takovou směsí mýtů a historie, kdy samotné historie se drží jen minimálně, ale o to tady asi vůbec nešlo. Přesto tu ale narazíme na jméno Cassius Chaerea, což byla skutečná historická postava - velitel Pretoriánské gardy v té době, jehož si historie pamatuje jako vraha Caliguly, samotný vražedný akt je tady ale úplně nesmyslný, on byl ve skutečnosti zabit úplně na jiném místě a pak s manželkou i dítětem (tehdy ještě novorozenětem), dále tu máme možnost vidět Caligulova koně (Incitatus) který se stal senátorem, Messalina ale skutečně neměla nic s Calugulou (za to Caligula udržoval incestní vztah se všemi svými 3 sestrami), byla ale jeho sestřenicí a nicméně velmi vlivná a bohatá osoba na jeho dvoře s jistými rozhodovacími pravomocemi, dále třeba Claudia schovaného za závěsem, než ho prohlásili novým císařem, jak praví legenda, a v neposlední řadě vláda a výstřední eskapády intrikánky Messaliny, která se svým milencem připravovala v době Claudiova "nevládí" státní převrat, kdy císař tou dobou byl na vojenském tažení někde po Británii a ona se mezitím v Římě oddávala orgiím). "Messalina Against The Son Of Hercules" je celkem úhledné, poctivé natočené a zábavné peplum (Lenziho první práce v tomto subžánru), s nějakými pěknými akčními scénami (bitvy), krvavými gladiátorskými souboji v aréně (zmenšené Colloseum, které v té době oficiálně ještě nestálo), nějakým menším mučením atd. Výsledek nebyl nejhorší, přesto že film byl poznamenaný malým rozpočtem a trpěl tak trochu i unaveným tempem, anglický dabing byl ale bídný, raději bych originál znění a anglické titulky. Největší přednosti tohoto filmu byly ale jinde, a sice ve vynikajícím obsazení, statečného a Glaucuse si zahrál známý peplum svalovec Richard Harrison (nejspíš na vrcholu svých fyzických sil, jako herec ale hrůza, dřevěnej a nevýraznej, pořád stejný výraz v obličeji), ambiciozní, mocichtivou, ale jinak neuvěřitelně smyslnou Messalinu, hvězdná Lisa Gastoni (z celého filmu jednoznačně nejlepší a nejpřesvědčivější!), snoubenku Glaucuse Enu, pohledná blondýnka Marilù Tolo, v menších rolích se zde objevili i další zajímavá jména, jako Paul Naschy, Nello Pazzafini, Emilio Messina nebo bratři Arenovi, některé z nich jsem zde ale vůbec nezaregistroval a jejich role IMDb ani neuvádí. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Snahu z keltského zajatca vytvoriť gladiátora, ktorý sa následne snaží s tohoto zajatia utiecť nemožno. Námetu preto nemožno veľa čo vyčítať, snáď len to, že s historiými reáliami nemá okrem miesn veľa spoločného. To ale asi nebol zámer tvorcov. Akurát celý film je o tom, ako sa odvážnemu Keltovi nedarí utiecť. A že to skúša veľa veľa krát. Buď je vždy chytený, alebo mu otrokári dávajú falošný pocit slobody. Po čase prestávať byť zaujímavé, či sa mu v nasledujúcich pokusoch podarí utiecť, či podľahne nástrahám intríg, či premohne tucet alebo dva tucty vojakov, kým ho opäť chytia. A tak musia postačiť početné súboje, ktoré sú na prvý pohľad fajn, bližší pohľad ale radšej neodporúčam. Čo ma prekvapilo, bolo obsadenie herca Livia Lorenzona do nezápornej role, v ktorých je on perfektný. ()

Reklama

Reklama