Reklama

Reklama

Hodný, zlý a ošklivý

  • Itálie Il buono, il brutto, il cattivo (více)
Trailer

Obsahy(1)

Hodný, zlý a ošklivý je klasickým westernovým příběhem o chamtivosti a pomstě uprostřed běsnění občanské války Severu proti Jihu. Podvodník, desperát a ošklivec Tuco (Eli Wallach) je hledaný ve čtrnácti okresech a na jeho hlavu je vypsaná odměna dvou tisíc dolarů. Má ale parťáka, hezouna Joea, zvaného Blonďák (Clint Eastwood), který vždy včas přestřelí provaz, na němž se ho chystá šerif pověsit a při společném útěku si rozdělí odměnu. Ovšem jen do dne, kdy jejich habaďůra přestane Blonďáka bavit a nechá Tuca uprostřed rozpálené pouště sedmdesát mil od nejbližšího města. Vzájemná pomsta je společným jmenovatelem jejich vztahu, ať jsou od sebe bývalí partneři jakkoliv daleko. Cesty osudu je však nakonec zase svedou dohromady v podobě nečekané zprávy o zakopaném pokladu. Každý z nich však zná jen polovinu tajemství, a tak chtě nechtě musí cestovat spolu. Stejnou stopu však sleduje i třetí muž, zlý Setenza, zvaný Krásnoočko (Lee Van Cleef), jemuž se té zajímavé informace dostalo také a on ji rozhodně hodlá prověřit. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 441)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Rozhodně jedna z nejpikantnějších pochoutek, co se nám pro čistý filmový požitek nabízejí. S westernem to má společného máloco. S realitou už vůbec nic. Ale o to tady ani omylem nejde, neboť epické obrazy Tonina Delli Colliho a samozřejmě monumentálně-sentimentální hudba Ennia Morriconeho (pouze ta zůstává nezasažena humorem, jenž tak citlivě prokvétá celým filmem) jsou potravou, jež konzumací nabývá na chuti. A znovu - ten neuvěřitelný, a přitom tak harmonický humor. Já osobně jsem si málem natrhl rty - především při oprašování seveřanské uniformy. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Nejlepší western všech dob! Zajímavosti: Prvních deset a půl minuty ve filmu nepadne jediné slovo. *** Zlato v roce 1862, kdy se příběh odehrává, mělo hodnotu 20.672 dolarů za unci, 4. září 2006 to bylo 628.10 dolarů za unci. 200000 dolarů, které měli tři bandité z názvu filmu, by 4. září 2006 mělo hodnotu 6076867.50. *** Když přišel při natáčení čas vyhodit most do vzduchu, Sergio Leone se na této práci domlouval se španělským kapitánem armády. Domluvili se, že vyhodí most do vzduchu, až Leone dá přenosnou vysílačkou signál „Vai“ (Jdi). Naneštěstí, jiný člen výpravy říkal na stejném kanálu jinému členovi „vai vai“, což znamenalo „vše je v pořádku pokračuj“. Kapitán slyšel příkaz a vyhodil most do vzduchu bez účasti kamer. Leone byl tak rozrušený, že toho dotyčného okamžitě propustil, a ten mu pohotově ujel jeho vlastním automobilem. Kapitán z toho byl velmi nešťastný a domluvil se s Leonem, že vystaví nový most s podmínkou, že onen vyhozený bude znovu zaměstnán. Leone s tím souhlasil, a poté se vše již podařilo. *** Protože Sergio Leone mluvil špatně anglicky a Eli Wallach špatně italsky, domlouvali se ve francouzštině. *** Al Mulock, který hrál gangstera, který se snaží zabít Tuca, když se koupal, si nikdy nemohl zapamatovat těch pár vět, které měl pronést. Leonemu již došla trpělivost, řekl mu, aby počítal italsky od jedné do deseti a jeho text byl do filmu přidán v postprodukci. *** Charles Bronson dostal nabídku hrát Tuca i Angel Eyes. Nakonec však nehrál ani jednoho. *** Rozpočet byl na tehdejší dobu vysoký 1600000 $. *** V záběru ve španělské poušti je 1500 komparsistů – španělských vojáků. *** Tři hlavní herci Clint Eastwood, Lee Van Cleef, Eli Wallach a Al Mulock s Johnem Barthou, který hrál šerifa, jsou jediní herci, kteří ve filmu skutečně mluví anglicky. Ostatní mluví italsky či španělsky, podle jejich rodné řeči, pak byli předabováni. *** Během scény před konečným soubojem, kde Tuco běží přes hřbitov, můžeme vidět na plátně psa. Sergio Leone se obával, že scéna skončí melodramaticky, psa na projekci pustil, ale Wallachovi nic neřekl. Jeho údiv je tak opravdový. *** Eli Wallach mohl být bez hlavy, kdyby ji během vlakové scény zvedl. V širokém záběru můžete vidět schod, který by mu srazil hlavu. *** Sergio Leone si vybral Eli Wallacha ne kvůli jeho roli Calvery v Sedmi statečných, ale kvůli jeho výkonu ve filmu Jak byl dobyt Západ (1962). ()

Reklama

Marigold 

všechny recenze uživatele

Typicky bezbřehá Leoneho westernová genialita prodchnutá jedinečnou kompozicí záběrů, fenomenálním soundtrackem a naprosto filigránskou prací s dynamikou a napětí, která vrcholí závěrečným troj-duelem. Hodný zlý a ošklivý má všechny podstatné rysy spaghetti westernu, včetně občasné táhlosti a epické šíře, která hraničí s šílenstvím. Jenže ona tahle zlatokopecká road movie okouzluje i tím, v jak pomalém tempu se nese, s jakou labužnickou pečlivostí lpí na detailu a jemné mozaice. Podle mého jeden z nejlépe zrežírovaných a zhudebněných filmů všech dob. Kouzelná záležitost. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

A další klasika, která mě minula... Kamerově neuvěřitelné, hudba fantastická, jenže příběh (v rozšířené verzi) roztahaný, plný zbytečných odboček, zbytečných vedlejších postav, s absolutně nevyužitým záporákem. Až v poslední části, počínaje absurdní bitvou o most začíná být Hodný, zlý a ošklivý opravdu precizní... Do té doby až příliš rozhárané, nekonzistentní a bohužel také nudné... ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Kto raz zradí Tuca, ten vôbec nevie, čo Tuco dokáže". A dokázal toho dosť,pretože v mojich očiach zatienil aj C.Eastwooda. Ale to, čo dokázal S.Leone s westernom ako žánrom, ktorý bol takmer mŕtvy, mu právom zaistilo pevné miesto v histórii kinematografie. Príbeh troch postáv s tromi rôznymi charaktermi, ktorých spojí túžba po poklade. Dobrý/Blonďák/, vie v ktorom hrobe. Škaredý/Tuco/, vie na ktorom cintoríne. A zlý/Krásnoočko/, ich má oboch v hrsti. Celý film je kto z koho, nikdy neviete kto si o chvíľu strčí hlavu do oprátky a kto z nej vyviazne. Prcek by vedel rozprávať...Zaujalo ma,že Krásnoočka mal hrať pôvodne Ch.Bronson,ale nevyšlo to. Jeden z najlepších filmov, aké kedy vznikli /podľa Tarantina najlepší/, sa mi pod ruky dostal ako 14-násť ročnému a úplne ma pohltil. Morriconeho dokonalá hudba vo mne vzbudila obrovský záujem o maestra, ale aj soundtracky všeobecne. Trojhodinovú stopáž neznesie hocikto, podľa niektorých je zbytočne naťahovaný /odtiaľ názov spagety western/, ale vtedy by som ďakoval za každú ďalšiu minútu navyše. Zberateľská DVD edícia s 18 min. navyše je splnený sen. Krásny rozkladací booklet, nádherne remastrovaný obraz aj zvuk, kopec bonusov... . Takýto film si to naozaj zaslúžil. Jednoznačne najkrajšie zabalené a vydané DVD/spolu s Vtedy na západe/, ktoré mám.Na svete sú dva druhy ľudí,tí ktorí toto dvd už majú, a tí, ktorí ho ešte len chcú mať...100% film,gringo! ()

Galerie (177)

Zajímavosti (108)

  • Během scény před konečným soubojem, když Tuco (Eli Wallach) běží přes hřbitov, můžeme vidět na plátně psa. Sergio Leone se obával, že scéna by mohla vyznít melodramaticky, proto psa na natáčení pustil, ale Wallachovi nic neřekl. Jeho údiv je tak opravdový. (Kulmon)

Související novinky

Ennio Morricone - The Official Concert Celebration

Ennio Morricone - The Official Concert Celebration

23.11.2023

Ennio Morricone - The Official Concert Celebration bude unikátní hudební událost s velkolepou produkcí, jejímž kurátorem je samotný Ennio Morricone. Pražský koncert se bude konat 6. dubna 2024 v O2… (více)

Zdigitalizovaní drsňáci se vrací na plátna kin!

Zdigitalizovaní drsňáci se vrací na plátna kin!

27.05.2012

V červnu se diváci mohou těšit na tři klasické perly stříbrného plátna s tématem „drsní muži“ – Rocky, Zjizvená tvář a Hodný, zlý a ošklivý. Všechny tři uvedené filmy bude možné vidět pouze během… (více)

Další Bruckheimerova akční pecka?

Další Bruckheimerova akční pecka?

16.02.2009

Není to vyloučeno. Obzvlášť když režisérem by měl být flexibilní Curtin Hanson, který před dvanácti lety oslnil stylovou kriminálkou L. A. – Přísně tajné. Zhruba stejně dlouho si Jerry Bruckheimer… (více)

Reklama

Reklama