Reklama

Reklama

Tenkrát na Západě

  • Itálie C'era una volta il West (více)
Trailer 1

V legendárním westernu Sergia Leoneho, který se částečně natáčel v Monument Valley, se z příběhu pomsty stává epické rozjímání o minulosti Divokého Západu. Aby získal půdu, na níž má vést hlavní tah, najme si chromý železniční baron Morton (Gabriele Ferzetti) zabijáky v čele se sadistickým Frankem s pomněnkovýma očima (Henry Fonda), který zavraždí majitele pozemku Bretta McBaina (Frank Wolff) i s celou jeho rodinou. Chvíli poté však nečekaně dorazí McBainova novomanželka Jill (Claudia Cardinaleová), která půdu zdědí. Desperát Čejen (Jason Robards) i tajemný psanec Harmonika (Charles Bronson) se rozhodnou vzít Jill pod svá ochranná křídla a zmařit tak Frankovy plány na získání jejího dědictví. Postupem času však vyjde najevo, že Harmonika chce Franka dostat z jiného důvodu... který má co dělat se smrtí. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (1 763)

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 největších filmů všech dob časopisu Entertainment Weekly (doplněk). Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Celosvětově divácky úspěšný film. Špičkový klenot nejen westernové tvorby, ale celého světového filmu. Sergio a Ennio, díky. Trailer: http://www.csfd.cz/film/5911-tenkrat-na-zapade-cera-una-volta-il-west/videa/. A Morriconeho Muž s harmonikou - Man With A Harmonica: http://www.youtube.com/watch?v=hL-X53ze5O0&feature=related ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Quentin Tarantino onehdy v dokumentu o filmové muzice řekl, že tenhle film - byť geniální- o několik úrovní ještě povýšila hudba, jak ho od prvního kon-taktu vzala za srdce a jak napříště ovlivnila jeho ostražitost vůči filmové hudbě a nakládání s hudbou ve filmech vlastních. To nelze než podepsat - geniální film s nejlepší hudbou. ()

Reklama

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

[ THE BEST OF SERGIO LEONE ]. Kultovní western. Sergio Leone je bůh westernu a jeho režie je brilantní pastva pro oči. Skladatel Ennio Morricone dodal hudební zvuk jako by se k Zemi blížil zlatý déšť' (životní forma - geniální hudební doprovod, který očistí i tu nejšpinavější duši pod sluncem). 175 minutový skvost TENKRÁT NA ZÁPADĚ přepsal historii westernu. Nezapomenutelná filmová krása. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Pekelne pomalej film, kdy postavy na sebe nejdriv deset minut cumi, nez neco udelaj a samotnej pribeh nic extra originalniho taky neni, ale v Sergiovo rukou se promenil v jeden z nej westernu vsech dob. Sice mam radsi dolarovou trilogii, ale tohle je rozhodne extra trida. A dostat to do rukou jinej reziser, tak je vse v hazlu. K tomu tu jsou jeste slusny herci, Bronson mi vyjimecne nevadil, Robards ma zajimave napsanou postavu, Claudia je uz tradicne krasna a tady taky hlavne ze zacatku nasrana a Henry Fonda jako zaporak je naprosta chutovka. K tomu tu mame jeste, jak je u Morriconeho zvykem, naprosto bombastickou hudbu, takze vubec nevadi, ze se neustale opakuje. A i pres dylku a dost solidni pomalost je film neustale zajimavej a napinavej. Proste klasika, ktera si tak vysoke hodnoceni zaslouzi. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Už jako malej kluk jsem při prvním shlédnutí zíral s otevřenými ústy nad dechberoucím příběhem okořeněným geniální hudbou Ennia Morriconeho s těmi nejtypověji obsazenými herci, kteří šli vybrat. Všichni zde podali nejlepší výkony svých kariér a ukazují nám snad to nejbravurnější herectví, jaké může být na filmovém plátně předvedeno. Claudia Cardinalová v roli bývalé prostitutky Jill je krásná, silná a odvážná, dokáže překlenout všechny kopance, které jí život uštědří. Frank Henryho Fondy je lotr k pohledání, Cheyenne Jasona Robardse má skvělé hlášky a Charles Bronson alias Harmonika je jednou z nejtajemnějších postav filmové historie. Sergio Leone stvořil více než western. Stvořil nejnádhernější memento na zašlou slávu divokého amerického západu a příběh hluboký a do slova a do písmene skvostný. P.S.: "Tenkrát na Západě" bude navždycky mým nejmilejším filmem. 101%. ()

Galerie (157)

Zajímavosti (98)

  • Spoluautor scénáře Bernardo Bertolucci řekl, že když oznámil Sergiu Leonemu, že hlavní postavou filmu bude žena, režisér váhal. Později souhlasil pod podmínkou, že první záběr na Jill bude zespod vlakového nástupiště, aby diváci viděli, že Jill nemá žádné spodní prádlo. Claudia Cardinale, která Jill hrála, se k tomu vyjádřila tak, že o tomto nápadu nikdy neslyšela, a pokud by na něm režisér trval, asi bychom ji ve filmu neviděli. (Karlos80)
  • Do konečné verze filmu se nedostala scéna, kdy se po úvodní přestřelce na nádraží Harmonika (Charles Bronson) odebere do hotelu, aby se zotavil ze zranění. Tam jej vyhledají šerifovi muži a zmlátí ho. Stopy po této události ve filmu připomíná několik jizev na Harmonikově tváři. (/Pablo)
  • Když Frank (Henry Fonda) vkládá maldému Harmonikovi (Dino Mele) foukací harmoniku do úst, harmonika má prohnutý krycí plech. V dalším záběru je prohnutá na jiné straně a v dalších záběrech se to několikrát opakuje. S rukama za zády přitom harmoniku otočit nemohl. (Elis55)

Související novinky

Zemřel Ennio Morricone

Zemřel Ennio Morricone

06.07.2020

Z Říma dnes dorazila velice smutná zpráva pro svět filmu a hudby. Ve věku 91 let nás opustil legendární hudební skladatel Ennio Morricone. Zemřel v římské klinice v noci z neděle na pondělí na… (více)

Tarantino konečně ulovil Morriconeho

Tarantino konečně ulovil Morriconeho

13.07.2015

Quentin Tarantino miluje hudbu Ennia Morriconeho a mnoho let usiluje to, aby slavný italský skladatel ozvučil jeho film. Především westernová legenda, jejíž tvorbu jste slyšeli třeba v Tenkrát na… (více)

Reklama

Reklama