Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Předchůdce populárního westernu Butch Cassidy a Sundance Kid vypráví příběh o dvou nejsympatičtějších mužích divokého západu postavených mimo zákon a o období, kdy se setkali a začali tvořit nerozlučnou dvojici. (oficiální text distributora)

Recenze (30)

monolog 

všechny recenze uživatele

Je to vlastně jako klasický prequely o dětských letech a mládí oblíbených hlavních hrdinů. Trochu akčnější, trochu humornější, trochu dětinštější a trochu míň dospělý. Dalo by se to přirovnat třeba k nějaké trochu míň zábavné epizodě Brisco County Juniora. Herci byli už původně obsazení proto, že byli podobní Redfordovi a Newmanovi, aby to vypadalo autentičtěji. Jenže se to celkově nijak moc nepovedlo. Je to takový nedovařený, občas to člověka chytne a zabaví, ale většinou se tam nic moc neděje. Navíc dějový nedotaženosti ve vztahu k filmu s Redfordem a Newmanem to absolutně stahují na dno k ostatním rejžařským filmům (a není to od režisér, ale od rejžovat). Posledních třicet minut se sice snaží ukázat, že se něco děje, ale to tu první nudnou hodinu a půl prostě nezakryje. Nebýt staršího snímku, dávno by na tento film všichni zapomněli. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Mňa sa nemusíš báť.“ – „Tiež si si to všimol?“ Ako sa spoznali? Ako prepadli svoj prvý vlak? Kde preboha prišli k otrasným prezývkam a kde až pramení ich strach z vody? Nuž, nápad nakrútiť prequel k pravdepodobne jednému zo sto najlepších filmov kinematografie (bez nároku na žáner, rok, krajinu atď.) je rovnako dobrý ako zlý. Určitú poetickú atmosféru tomuto trúfalo zúfalému pokusu uprieť nemožno (minimálne William Katt alias Tommy Ross z CARRIE sa na Roberta Redforda diabolsky podobá, ale postráda jeho charizmu a zmysel pre humor), ale výsledok uspokojí skôr tých divákov, ktorým k westernovému šťastiu stačí tucet koní a zopár mlčanlivých chlapov v klobúkoch s mokvajúcimi ranami. Ten nápad je každopádne oveľa bizarnejší a horší, než samotný film. ()

Reklama

Historik 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem to horší. Musím říct, že to bylo docela sympatické, na rozdíl od původního filmu ale jen tak na jedno podívání. Hlavní hrdinové byli trochu podobní Newmanovi a Redfordovi a snažili se vystupovat jako oni. Akorát scénárista zapomněl, že svá skutečná jména řešili už v původním filmu, tedy až na konci své kariéry, a také, že Sundance tam byl levák. Tady jsme viděli, že začínal jako pravák. Musel to být opravdu excelentní střelec. Ale jak říkám, bylo to vtipné. Vyloupení vlaku na závěr bylo velmi povedené. Asi by to dopadlo lépe, kdyby to byl film stojící zcela samostatně, kdyby nebylo nutno ho srovnávat s tím dokonalým filmem z roku 1969. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Jakoby autoři už dopředu počítali s tím, že legendárnímu filmu z roku 1969 s Robertem Redfordem a Paulem Newmanem v hlavních rolích se mohou jen velmi těžko vyrovnat. A tak se rozhodli pro jinou cestu. Vede sice do určité míry ve stopách původního snímku, ale zároveň daleko zřetelněji uhýbá do odlehčených, osvobozujících končin parodie a bezstarostné nadsázky, které nabízejí bezpočet možností, jak obstát v každé situaci a neztratit přitom tvář. A tak vznikl po všech stránkách pozitivní, svěží snímek nezatížený nostalgií, který po svém vzdal poctu dvěma pozoruhodným chlápkům: Psancům, kterým sice nepatřil celý svět, ale měli k dispozici širé pláně Divokého západu, žili pro pocit svobody - rychle a naplno … a měli to štěstí, že potkali jeden druhého. Pokud nebudete paličatě trvat na poměřování obou filmů, budete se docela dobře bavit … Slabší 4* ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Lehkovážně pojaté vyprávění o slavné dvojici psanců z divokého západu. Ačkoliv je to detailnější, co se týče reálných osudů Butche a Sundance, než byla známější filmová verze s Newmanem a Redfordem, tak je výsledek spíše o ničem. Těžko říct, jestli jsou na vině oba hlavní představitelé, kteří nepředvedli zrovna nic oslnivého nebo samotný příběh, který si z dané doby spíš utahoval než aby ji vykreslil v temnějších, tedy přirozenějších barvách .. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (1)

  • Sundance (William Katt) ve filmu říká Butchovi (Tom Berenger), že se jemenuje Longbow. Stejnou informaci obdrží Butch i ve filmu Butch Cassidy a Sundance Kid (1969), avšak je z ní překvapený. (JohnSmith)

Reklama

Reklama