Cestou na fórum se stala divná věc

• CZ název

V Římě na place byla legrace

• Velká Británie

Funny Thing Happened on the Way to the Forum, A

Komedie / Muzikál

Velká Británie / USA, 1966, 99 min

Richard Lester

• Houdini

Oscar 1 : Hudba - A(26.4.2004)

Oh, her bridal bower becomes a burial bier of bitter bereavement!.....Very good! Can you say "Titus the tailor told ten tall tales to Titania the titmouse"? Komická nádhera, kde cítiť humor Montyho Pytona a jeho Life of Brian v kombinácií s ešte vycibrenejšími dialógmi ako vo Woodyho Love and Death. Konečné rozuzlenie akoby vypadlo s Brooksovho History of the World: Part I s pridaním melodického muzikálu. Preto sa raz bavíte na dialógoch, inokedy na situačnom humore, alebo nad mimikou Zera Mostela, od ktorého som akoby cítil Bennyho Hilla. Navyše film dobovo predbehol všetky spomínané filmy, takže mu právom patrí absolutórium. Sami posúďte, či okrem toľkokrát spomínaného (a pitého) konskéhého potu, budete cítiť niečo podobné, lebo ešte aj v revanom SILENCE som si predstavil Achmeda, mŕtveho teroristu. Zrejme dosť zabudnutá komédia na ktorej vyrastali komediálne esá až do súčasnosti. Klobúk dole.(11.5.2010)

Lester bude pravděpodobně blázen, ale já ho za to žeru.(20.1.2010)

• danecek24

24. Zlatý Glóbus za rok 1966 - nominace (1) - Nejlepší film (komedie / muzikál)(10.1.2009)

• agathon

Fakt podivná záležitost, která místo skutečného situačně slovního humoru nabízí jen zvláštně křečovitou nápodobu situačně slovního humoru. Dějově se snímek rozpadá do volných epizod, ale ne proto, že by to měl být záměr - naopak příběh má vemi jasně definvoanou zápletku i konflikt - nýbrž proto, že nemístnou pozornost na sebe strhává naprosto nesnesitelný Zero Mostel, jehož rádobygagem končí skoro každá rozehraná situace. Každá scéna proto není v prvé řadě článkem děje, ale dalším příhodně inscenovaným jevištěm, na němž může ústřední postava realizovat svoje "šprýmy". Vážně podivnost!(15.12.2006)

"Neříkej mi eunuchu!" "O co ti jde? Ty víš, že nejsi eunuch, já vím, že nejsi eunuch, tak co nám je po tom, co si myslí ostatní?":)(3.12.2006)

Skvělý muzikál. Bezvadná hudba, úžasný Zero Mostel, vtipný scénář, perfektní minirole Bustera Keatona a výborný Michael Crawford (ze tří filmů Richarda Lestera ve kterých hrál je nejlepší právě v tomhle snímku). Ma MGM vysíláno pod názvem "V Římě na place byla legrace".(17.10.2009)

Tak jsem si nějak bezděky vzpomněl na tenkrát mírně záhadovitou maturitní otázku z češtiny s názvem "Antické základy kultury a vzdělanosti a navazování na ně v 19. a 20. století v literatuře a umění" a došel k závěru, že bez antiky bychom .. a tak vůbec.(27.9.2010)

• pepino

No nic moc. Odešel jsem ještě před koncem z kina. Možná na to měl vliv i velice nekvalitní simutální překlad. Určitě bude mít tento velice barvitý muzikál svoje kvality ale mě neoslnil. Škoda.(3.12.2006)

• everlong

V tomto tirkovém filmu z antického Říma hraje Keaton Erronia, muže hledajícího své děti, které odvlekli piráti.(17.9.2009)

Zábavnější muzikál jsem neviděl. No a že muzikály vůbec nemusím (mnoho jsem jich také neviděl) - tento se mi vyplatil. Vtípků není zase tak moc, spíše celý film zkouknete s mírným úsměvem na tváři, protože je velmi mile natočen. Ale když už se nějaký ten žertík objeví, stojí za to. Jednu samostatnou hvězdu za honičku na konci - byla úžasná.(4.2.2010)

Perfektní. Zero Mostel naprosto ovládá celý prostor. Je jako divoká voda. Nezastavitelný a je všude. Fórky z něho lítají jeden za druhým a neustále se něco děje. Každou chvíli se někdo vydává za někoho jiného a přesto vtípky nejsou křečovité. Hudba je děsně chytlavá a perfektně doplňující tuhle muzikálovou taškařici.(1.9.2008)