Reklama

Reklama

Modrá krev - Série 1 (2017) (série)


Sternbergové (S01E04)

(epizoda)

Obsahy(1)

Jeden ze tří biblických králů, kteří se přišli klanět novorozenému Ježíšovi v Betlémě, se jmenoval Kašpar. A podle rodinné legendy to byl právě on, kdo založil významný český rod. Hvězda v erbu Sternbergů je tedy hvězdou betlémskou. A jméno Kašpar se u Sternbergů předává po generace. Sternbergové skutečně patří mezi nejstarší české šlechtické rody a dokonce jsou spřízněni přímo s britskou královnou Alžbětou. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

subic 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hrabě Zdeněk Sternberg se narodil 15.8.1923, což je ve stejný den jak já, ale já až mnohem později. Je mu vlastně věnována podstatná část tohoto dílu, což je dobře, protože to byl velmi velmi velmi noblesní pán, dožil se krásných 97 let. Přitom ho známe snad všichni už dlouho, byť tak trochu nepřímo, z Černých baronů (hrál ho Václav Vydra nejml.). V rodovém erbu Sternbergů je osmicípá betlémská hvězda v modrém poli, rodové heslo přeložené z latinsky znamená nezná západu, takže nikdy nezapadá. ()

Brtniik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jednou jsme se s mojí nejmilejší zastavili na Štenbergu a trochu ho zvenku prošmejďovávali. Když jsme od vysunuté věže zízali na nádvoří, hověli si tam dvě osoby. Pán domácí, včera zesnulý Zdeněk Šternberg, zbystřil a koukal, kdo mu to obléhá zámek. Jelikož jsme nedělali nic zavržení hodného, přestal si nás všímat. Když jsme se pak vraceli k autu, proti nám jel vůz a vněm mladí Šternbergové. Mají báječnou dcerušku. Paní (díky dokumentu vím, že je velmi sympatická dáma z lidu) se na moji nejmilejší mile usmála – moje měla slamáček a vypadala roztomile. ___ Jsou to borci, klobouk dolů. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama