Royal Flash

Komedie

Velká Británie / USA, 1975, 102 min

Richard Lester

Ken Thorne

Chytré i zábavné zároveň. S velkou nadsázkou lze Royal Flash přirovnat k Tomu Jonesovi bez vypravěče a s trochou té naivní práce ve stylu Růžového pantera. Všemu však vládnou dva muži a to Richard Lester z postu režiséra, který tomu dává styl, obal i dobrý vkus, a Malcolm McDowell, který i díky svému jedinečnému vzhledu je prostě vtipný. Za krásnou Florindou Bolkan by šel nejeden muž, i kdyby těch Oliverů Reedů bylo deset... Ten jako železný kancléř Otto von Bismarck nemá chybu. Celý Royal Flash je vtipný anglický náhled do minulosti s nadhledem a bez zbytečného balastu a špatného vkusu. V souboji s kdejakou komedií odchází se vztyčenou hlavou a klidem, přestože nepřetéká vtipem, ale má svůj styl. Jako vážený Sir na procházce... Lepší 3*.(3.9.2009)

Ze začátku se tato bláznivá komedie pěkně táhne a na jednu vtipnou scénu připadne dvacet nevtipných. Naštěstí se film ke konci přehoupne do opravdové komediální roviny a tím si u mě zvedl kredit o celou hvězdu. Navíc Malcolm McDowell byl frajer!(26.8.2009)

Dobrá komedie se "zatajenými skutečnostmi", které se skutečně nestaly... milé a povedené, Oliver Reed v roli obávaného nastrojence hraběte Bismarcka, naproti tomu hrdý kapitán britské armády a nesmyslné eskapády politikaření a různých pletich..(25.8.2009)

Podle mne, opravdu povedená komedie u které se snad každý zasměje(26.6.2005)

Nenásilná a nijak nevulgární komedie, já jsem se tedy bavila.(26.8.2009)

Velmi slusna britska komedie s prekvapivym Malcolmem McDowellem, ktery ztelesnuje neschopneho kapitana Harryho Flashmana. Jak je videt tak i herec, ktery hraje predevsim zaporne postavy si umi zahrat i v komedii. Scena, kdy se Malcolm snazi uprchnout Oliveru Reedovi (Bismarckovi) na umelem koni, byl duvod k tomu, ze jsem se nemohl prestat smat...:D Film ma samozrejme nekolik dalsich vynikajicich scen (krteni lokomotivy, jednotlive souboje, "hrdinsky" zacatek atd.) Tezko vysvetlit, jak to Malcolm takto dokazal zahrat, ale urcite se mu to podarilo. Komedie kterou vsem vrele doporucuji.(30.5.2009)

Vtipný, vtipný, hahahahiiii, fakt jo! a Mcdowell je machr!(28.8.2009)

Herce Malcolm McDowell mám ráda, ale zde nějak není zas tak excelentní jako v jiných filmech... ale výkon slušný.... a Španělka Lola jako "partnerka"... zajímavá dvojice....(13.3.2010)

Výborná komedie, pobaví, má dobré obsazení a svižné tempo.(25.8.2009)

Jak by se mi mohl nelíbit film, jehož zásadním morálním poučením je "Nikdy neuhoď ležícího muže. Mohl by se zvednout."(25.8.2009)

Do povedomia väčšiny divákov sa dostal charizmatický Malcom McDowell postavou Alexa v Kubrickovom „Mechanickom pomaranči“. Len málokto si ho po zhliadnutí tohto klenotu svetovej kinematografie vie predstaviť v nejakej komediálnej úlohe. Napriek tomu, že asi nikdy nezabudnem na Alexov zlomyseľný až satanský úškľabok, McDowellovi komická póza prekvapivo sedí. Malcolm si vo filme „Royal Flash“ strihol postavu anglického vojnového veterána a „akože“ hrdinu, so slabosťou pre ženy a chľast, ktorý sa stane bábkou v rukách ambiciózneho nemeckého politika. Filmu nechýba akcia ani dobrodružstvo a je prešpikovaný výborným anglickým humorom..(18.9.2004)

• pakobylka

Řada komických situací a scének, které fungují docela dobře samostatně, ale jako celek ve mně vzbuzují spíš rozpaky a mírnou nechuť.(25.8.2009)

Chvílema celkem zábavná komedie, na které se ovšem podepsal zub času.(26.8.2009)

Jedna z mých oblíbených chytrých záležitostí, v níž americké jsou tak maximálně prachy vydané na výpravu a kostýmy. Žádné veledílo, ale McDowell a Oliver Reed jsou fakt kouzelní. O Florindě Bolkan ani nemá cenu mluvit, to je baba, o které se muselo hromadě chlapů před čtyřiceti léty celé noci zdát.(1.4.2010)

• krvavamera

Divácký požitek mi bohužel dosti kazil tentokrát nevydařený český dabing. Pokud bych měla hodnotit druhou polovinu filmu zvlášť, přihodila bych k dobru několik hvězdiček, protože tenhle film dostává grády až ke konci. Ze začátku jsem fakt měla problém se u některých gagů smát. Malclom McDowell byl každopádně výbroný.(27.8.2009)

Adéla ještě nevečeřela po anglicku.(25.8.2009)

• mi-ib

"Nikdy nemlaťte ležícího muže, mohl by vstát." Anglický humor mám rád, i když mě už tolikrát zklamal. A to platí i v tomto případě. Zápletka mi přišla až moc zapletená na to, že jsem čekal oddychovku. Nadruhou stranu na ní zas tolik nezáleželo, hlavně jsem čekal bezvadné anglické gegy. Jenže ty, nad kterými jsem se opravdu zasmál, bych spočítal na prstech jedné ruky.(26.8.2009)

Dlouho jsem se tak nepobavil. Malcolm McDowell je naprosto boží.(25.8.2009)

• dogma97

Výpravná kostýmní veselohra, jejíž hlavní zápletkou (nijak originální) je dvojník hlavy panovnického rodu (Malcolm McDowell) coby loutka v rukou intrikářské partičky. Pár dobrých nápadů, pár záblesků invence, ale celkově velké zklamání a nuda (zmátlo mě nasazení na ČT2 v hlavním vysílacím čase).(25.8.2009)

Celkem dobrá komedie, ale stále jsem měl pocit, že by se to mohlo trochu bláznivěji rozjet. Pobavil jsem se, ale něco málo tomu chybělo. 70%.(26.8.2009)