Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Warren Beatty v titulní úloze romantického gangstera, který založil Las Vegas. Hrdinou amerického retrosnímku Bugsy (1991) je známý americký gangster Benjamin Siegel (1902–1947), přezdívaný pro svoji prchlivou povahu Bugsy (něco jako magor). Díky svému dlouholetému přátelství s Meyerem Lanskym, s nímž vyrůstal v židovské části Brooklynu, se vypracoval na jednoho z pohlavárů v organizaci Charlieho „Lucky“ Luciana a byl poslán do Hollywoodu, aby tam dohlédl na obchody. Díky dalšímu příteli z dětství, známému herci Georgi Raftovi, se v Hollywoodu rychle etabloval a stal se součástí bohatého společenského života filmových hvězd, producentů a dalších členů různorodé filmové komunity. Měl vztahy s řadou hereček, ale jeho osudem se stala začínající hvězdička Virginia Hillová, která ho jako jediná dokázala k sobě připoutat. Elegantnímu a poněkud romanticky založenému gangsterovi, který dokonce snil o tom, že by se mohl stát hercem, nakonec zlomil vaz jeho celoživotní sen – vybudovat v nevadské poušti zářivé centrum hazardu Las Vegas. Značně znepokojeni Siegelovým velikášstvím a rozhazovačností se jeho newyorští bossové nakonec rozhodli ho zlikvidovat. Las Vegas jim ovšem vložené investice mnohonásobně vrátilo.
Tvůrci snímku v čele s režisérem Barrym Levinsonem (držitel Oscara za Rain Mana) se soustředili na barvité vykreslení hollywoodské komunity na začátku 40. let. Iniciátorem projektu byl Warren Beatty, který také s gustem vytvořil titulní postavu uhlazeného ale nebezpečného zabijáka. Více než rovnocennou partnerkou v úloze Virginie Hillové je mu Annette Beningová, která se touto rolí nejen definitivně prosadila, ale našla současně i muže svého života (s proslulým bývalým sukničkářem Beattym žije dodnes a mají spolu čtyři děti). Za zmínku stojí i další vynikající herecké výkony, mj. Harveyho Keitela (Siegelova pravá ruka Mickey Cohen), Bena Kingsleyho (Lansky) a Joea Mantegny (George Raft). Film získal dva Oscary (nejlepší výprava a kostýmy) a v dalších sedmi kategoriích byl nominován (nejlepší film, režie, původní scénář, kamera, hudba a mužské herecké výkony v hlavní i vedlejší roli – Beatty, Keitel). Z řady dalších ocenění se sluší připomenout ještě Zlatý glóbus za nejlepší film-drama a Ceny losangeleských filmových kritiků za nejlepší scénář, režii i film. (Česká televize)

(více)

Recenze (120)

golfista 

všechny recenze uživatele

Výborný film o Bugsy Sieglovi -zakladateli Las Vegas. Skvělé výkony Warrena Beatty, Annette Bening a také Harveye Kaitela a dalších. Stojí za to vidět pravdivý příběh, jak se může na první pohled chybně investovaných 6 milionů proměnit v nejvýnosnější investici vydělávající 100 miliard. ()

Houdini 

všechny recenze uživatele

Oscar 2 : Výprava, Kostýmy + 8 nominací: Nejlepší film, Režie, Herec HR - Warren Beatty, Herec VR - Harvey Keitel, Herec VR - Ben Kingsley, Kamera, Hudba, Scénář . . . . . . . Zlatý Medvěd - výběr ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Skvělý životopisný snímek s bravurním Warrenem Beattym v hlavní roli Bena Siegela, jemuž nikdo neřekl jinak, než Bugsy. Dobře mu sekunduje jeho nynější manželka Annette Bening, ale také Harvey Keitel a Ben Kingsley ukazují své herectví naplno. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $40miliónovTržby USA $49,114,016Tržby Celosvetovo $52,100,000║ Namyslený Warren Beatty ma odpudzoval už od začiatku, jeho prílišne ego ma nebralo. Barry Levinson a pútavosť alebo prevedenie jeho filmov je ako na hojdačke, niekedy to vyjde niekedy nie. /40%/ ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Film se sice radi pouze mezi hodne nadprumerny mafianky, ne mezi ty nejlepsi, ale Bugsy Siegel se rozhodne u me radi mezi jednoho z nejlepsich filmovejch mafianu. Tenhle film sice uplne typickej mafianskej film neni, ten to pripomina hlavne v prvni hodine, ale rozhodne se jedna o perfektni film. Skvele natocenej, se zajimavym pribehem, kde nejde jen o nejaky gangy a prestrelky (ktery tu skoro nejsou), ale je tu i romanticka linie a linie se stavbou casina a to vse podle pravdivejch udalosti. A navic tu jsou spickovy herci. Warren Beatty je fakt naprosto uzasnej, obzvlast v momentech, kdy se nasere a ze se to deje casto. Ale Annette Bening za nim nijak nezaostava, vetsinu casu se spolu jen hadaj, ale tak nak to nezacne pusobit otravne. Z ostatnich stoji jeste za zminku perfektni Keitel s vyholenou pleskou. Takze celkove skvele natocenej a zahranej mafianskej film se zajimavym pribehem, ale tempo v druhy polovine je precejen drobet rozvlacnejsi, takze to nakonec na tech 5* nebude. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Ta trojka je za to, že jsem se tím prokousávala, jak když provádím transplantaci srdce....přinejmenším. Je to škoda a nebo jsem neměla na Bugsyho to správné rozpoložení. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Docela zvláštní gangsterka. Ona to vlastně ani pravá gangsterka není, protože i přes určité Bugsyho neobvyklejší metody a některé kriminálněji orientované partnery, se tu jedná spíš o to popsat posledních pár let jednoho vizionáře, kterej v tom uměl chodit, jen se mu nepovedlo na ostří břitvy udržet rovnováhu. Přemýšlel jsem, ale nemám tomuhle filmu co vytknout. Líbil se mi opravdu hodně. Herci, děj, výprava, podle mě bezchybné. Warren má charisma jako bůh. A je i Bugsymu (znamená šílený) dost podobnej. Jen jednu drobnou výtku mám vůči autorům. Jestli to bylo podle pravdy stejně jako poslední psané věty, co se s hrdiny stalo dál na konci filmu, pak nevím nevím. Virginie Hillová (původně prostitutka) sice opravdu umřela za podivných okolností, ale stalo se to o dvacet let později v rodinném domu v Rakousku, kde bydlela se svým synem z manželství s lyžařským instruktorem Hansem Hauserem. Říká se, že se pravděpodobně (a ne poprvé) snažila vydírat mafii. Tomu i nasvědčovalo to, že její bývalý milenec Joe Adonis (ten, kterýmu ji Bugsy přebral), ji dva dny před smrtí navštívil. Ten film mě prostě zaujal tak, že jsem si o nich chtěl zjistit něco víc a tak jsem použil wikipedii. A ještě zajímavůstka. V tomhle filmu hrál Bugsy Siegela Harvey Keitel. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Mafiánské účetnictví na filmovém plátně mne nikdy nepřivádělo do extáze, takže s potěšením stříhám ušima při zjištění, že Bugsy se vydal jiným směrem. Občas sice proběhla povinná účetní uzávěrka něčího života, ale daleko zajímavější pro mne bylo zaměření na Bugsyho posedlou vizi a jeho žhavý vztah s Virginií, která mne vzrušovala snad v každém okamžiku, přestože plakát Annette Bening v civilní podobě bych si na dveře nenalepil ani v nadržených pubertálních letech. ()

choze 

všechny recenze uživatele

"Peníze ho vůbec nezajímají, zajímají ho jen nápady. Něco postavit. Je to snílek." Gangster. Donchuán. Snílek. A zakladatel Las Vegas. Smrtelně nebezpečný i komicky roztržitý, šarmantní svůdník i trapný žárlivec a mizerný manžel a otec, obratný obchodník i na peníze kašlající vizionář posedlý vybudováním něčeho velkolepého uprostřed ničeho. Kteroužto rozporuplnost symbolizuje název filmu - přezdívka, pod níž se titulní postava proslavila, ale přitom ji nenáviděla. Oproti realitě notně přikrášlená, ale filmařsky vymazlená hollywoodská pohádka-legenda, která s nadhledem hraničícím až s parodií (výbuchy žárlivosti) vypráví příběh o jedné velké temperamentní lásce a jednom velkém šíleném snu. Beatty a Benning (kteří se následně vzali) hrají karikaturně, ale suverénně, podporovaní skvělými herci ve výrazných vedlejších rolích, od ranařského Keitela (Mickey Cohen) přes charizmatického Kingsleyho (Lansky), až po dojemného Goulda. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Levison už zašťuchol asi do každého žánru a dokazuje, že ani gangsterky mu nerobia žiadny problém. Nejde však o typický film z tohto žánru, čo potvrdzuje aj účasť Warrena Beattyho. Beatty je kapitola sama o sebe a osobitý výber jeho filmov by som v súčasnosti prirovnal k Day-Lewisovi. Veľmi zaujímavý námet, od začiatku by ma ani nenapadlo, že pôjde o budovanie a premieňanie ľudských snov. Prekvapujúco málo premenených nominácií len potvrdzujú jeho kontroverznosť v súvislosti so všetkými súvislosťami. Tunajší divák ako ja tiež ani nie veľmi dobre vie ako reagovať na spojenia (mafia-Las Vegas-Mussolini). Ale je to zaujímavé a pekne sa na to pozerá. 80%. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Originální, zajímavé a nápadité nejen díky skvělé režii, ale i hercům (Warren Beatty, Annette Bening) a hudbě, která je sama o sobě těžko poslouchatelná, ale ve filmu působí výtečně a příjemně podbarvuje už tak skvělou atmosféru 40. let. Akční scény jsou bravurně zvládnuté a k celkové dokonalosti moc nechybí. Snad jen občas trochu rozvláčnosti mi kazí celkový velice kladný dojem. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Skvely film, ktory mi tak trosku pripominal Scorseseho LETCA (2004) o ropnom magnatovi, producentovi alebo leteckom priekopnikovi. Bugsy Siegel je ale o nieco drsnejsi gangster ale hlavne obchodnik, ktory si vysnival za nemale peniaze postavit na nevadskej pusti stredisko hazardnych hier - Las Vegas, avsak tento sen ho stal prilis vela. Skvele hviezdne herecke obsadenie a dobry scenar sa postarali o to, aby som bol s tymto filmom spokojny. Bugsy ziskal dvoch Oscarov za vypravu a kostymy a okrem toho mal este 8 nominacii vratane hlavnych kategorii najlepsi film a rezia Barryho Levinsona, avsak v tomto rocniku Oscarov bol favoritom thriller MLCENI JEHNATEK (1991) a tak v oboch kategoriach si tento film vybojoval Oscara, za reziu to bol Jonathan Demme. Warren Beatty bol za svoju rolu v hlavnej ulohe Bugsyho tiez nominovany, avsak Oscara mu suverenne vyfukol Anthony Hopkins za uz spominany Mlceni jehnatek, aj herci Harvey Keitel a Ben Kingsley boli nominovani za vedlajsie ulohy, avsak z Oscara sa tesil Jack Palance za dobrodruznu komediu DOBRODRUZI Z VELKOMESTA (1991)... 19.07.2010 _______ Warren Beatty - (Bugsy Siegel) +++ Annette Bening - (Virginia Hill) +++ Harvey Keitel - (Mickey Cohen) +++ Ben Kingsley - (Meyer Lansky) +++ Elliott Gould - (Harry Greenberg) +++ Joe Mantegna - (George) +++ Bill Graham - (Charlie Luciano) +++ Produkcia: Warren Beatty, Barry Levinson +++ Hudba: Ennio Morricone +++ ()

castor 

všechny recenze uživatele

Nepřátelé mu říkali Bugsy. I já mu tak budu říkat, protože víc jak dvouhodinovou společnost si dokážu představit i jinak. Miloval krásu, bohatství, měl velké sny a stejně velké plány. Okouzlující společník, milenec i vrah si zamiluje kus holé pouště v Nevadě, kde si jeden svůj sen pomalu posouvá do reálných obrysů. Atmosféru nebezpečné doby přetáhl na plátno renomovaný Barry Levinson (Rain Man, Vrtěti psem, Spáči), hnacím motorem projektu je však Warren Beatty. Už se asi nedozvíme, který z nich může za to (nebo je to mým ne právě vřelým vztahem ke gangsterkám?), že se příběh nehezky vleče a že se některé upovídané scény mohly klidně prostříhat. Můj obdiv si nicméně zaslouží, ale jako celek si ode mě víc jak tři hvězdy prostě neodnesou. Dlouhonohá osudová žena Virginie mě naopak v podání Annette Bening bavila!! ()

2Pac 

všechny recenze uživatele

Prijemna a pre mna velmi netradicna gangsterka o velmi zaujimavom gangstrovi-snilkovi. Chlapikovi, ktory mal svoju viziu, ktorej obetoval vsetko. Aj kvoli takym ludom je Amerika tam, kde je (myslim to pozitivne;) ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Bugsy strašne rád rozpráva, ale keď už rozpráva priveľa je s vami väčšinou amen. Dnes je Las Vegas pojmom, ale v čase Bugsyho tam chodili šťať iba túlavé psy. Nápad postaviť v Nevadskej púšti komplex kasín a hotelov a urobiť tak z neho centrum zábavy, vznikol v Bugsyho hlave úplne náhodou. Skvelý nápad si skomplikoval tým, že sa zahľadel do štetky a odistený granát si k hlave priložil v momente, keď jej zveril finančnú starostlivosť pri výstavbe kasína. Zo sračiek do akých sa nechal stiahnuť sa ťažko vymotáva...Podobnosť so Scorseseovym Casinom je očividná - gangstri, peniaze, štetka a problémy, ale kým Scorsese dotiahol svoj film k dokonalosti, Bugsymu k nej niečo chýba. 80%. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

nadpriemerná gangsterka s výborným beattym v hlavnej úlohe .benningová je ako jeho múza takisto super. ()

A_FISH 

všechny recenze uživatele

Barry Levison si respekt určitě zaslouží, ale Scorsese z něj už asi nebude. A ani Warren Beatty není Niro. Přehrává, repektive hraje stejně jako před čtvrtstoletím. Jenže Benjamin Siegel není Clyde Berrow. Levison natahuje a jinak nepochybně zajímavý příběh se zbytečně vleče. Přitom ještě o něco delší Spáči rozhodně neuspávali. Tak čim to sakra bude... zkrátka to nemá ●● Občas mě ale z letargie probral brutální dabing (Zabiju Mussoliniho až se z toho posere!) takže snad lepší 3. ()

Související novinky

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

17.04.2020

Filmový svět se v rozpětí několika hodin musel rozloučit rovnou se dvěma významnými filmovými tvůrci. Ve věku 77 let zemřel kameraman Allen Daviau, jehož budou diváci znát nejlépe díky skvělé práci… (více)

Reklama

Reklama