Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Warren Beatty v titulní úloze romantického gangstera, který založil Las Vegas. Hrdinou amerického retrosnímku Bugsy (1991) je známý americký gangster Benjamin Siegel (1902–1947), přezdívaný pro svoji prchlivou povahu Bugsy (něco jako magor). Díky svému dlouholetému přátelství s Meyerem Lanskym, s nímž vyrůstal v židovské části Brooklynu, se vypracoval na jednoho z pohlavárů v organizaci Charlieho „Lucky“ Luciana a byl poslán do Hollywoodu, aby tam dohlédl na obchody. Díky dalšímu příteli z dětství, známému herci Georgi Raftovi, se v Hollywoodu rychle etabloval a stal se součástí bohatého společenského života filmových hvězd, producentů a dalších členů různorodé filmové komunity. Měl vztahy s řadou hereček, ale jeho osudem se stala začínající hvězdička Virginia Hillová, která ho jako jediná dokázala k sobě připoutat. Elegantnímu a poněkud romanticky založenému gangsterovi, který dokonce snil o tom, že by se mohl stát hercem, nakonec zlomil vaz jeho celoživotní sen – vybudovat v nevadské poušti zářivé centrum hazardu Las Vegas. Značně znepokojeni Siegelovým velikášstvím a rozhazovačností se jeho newyorští bossové nakonec rozhodli ho zlikvidovat. Las Vegas jim ovšem vložené investice mnohonásobně vrátilo.
Tvůrci snímku v čele s režisérem Barrym Levinsonem (držitel Oscara za Rain Mana) se soustředili na barvité vykreslení hollywoodské komunity na začátku 40. let. Iniciátorem projektu byl Warren Beatty, který také s gustem vytvořil titulní postavu uhlazeného ale nebezpečného zabijáka. Více než rovnocennou partnerkou v úloze Virginie Hillové je mu Annette Beningová, která se touto rolí nejen definitivně prosadila, ale našla současně i muže svého života (s proslulým bývalým sukničkářem Beattym žije dodnes a mají spolu čtyři děti). Za zmínku stojí i další vynikající herecké výkony, mj. Harveyho Keitela (Siegelova pravá ruka Mickey Cohen), Bena Kingsleyho (Lansky) a Joea Mantegny (George Raft). Film získal dva Oscary (nejlepší výprava a kostýmy) a v dalších sedmi kategoriích byl nominován (nejlepší film, režie, původní scénář, kamera, hudba a mužské herecké výkony v hlavní i vedlejší roli – Beatty, Keitel). Z řady dalších ocenění se sluší připomenout ještě Zlatý glóbus za nejlepší film-drama a Ceny losangeleských filmových kritiků za nejlepší scénář, režii i film. (Česká televize)

(více)

Recenze (120)

monolog 

všechny recenze uživatele

Docela zvláštní gangsterka. Ona to vlastně ani pravá gangsterka není, protože i přes určité Bugsyho neobvyklejší metody a některé kriminálněji orientované partnery, se tu jedná spíš o to popsat posledních pár let jednoho vizionáře, kterej v tom uměl chodit, jen se mu nepovedlo na ostří břitvy udržet rovnováhu. Přemýšlel jsem, ale nemám tomuhle filmu co vytknout. Líbil se mi opravdu hodně. Herci, děj, výprava, podle mě bezchybné. Warren má charisma jako bůh. A je i Bugsymu (znamená šílený) dost podobnej. Jen jednu drobnou výtku mám vůči autorům. Jestli to bylo podle pravdy stejně jako poslední psané věty, co se s hrdiny stalo dál na konci filmu, pak nevím nevím. Virginie Hillová (původně prostitutka) sice opravdu umřela za podivných okolností, ale stalo se to o dvacet let později v rodinném domu v Rakousku, kde bydlela se svým synem z manželství s lyžařským instruktorem Hansem Hauserem. Říká se, že se pravděpodobně (a ne poprvé) snažila vydírat mafii. Tomu i nasvědčovalo to, že její bývalý milenec Joe Adonis (ten, kterýmu ji Bugsy přebral), ji dva dny před smrtí navštívil. Ten film mě prostě zaujal tak, že jsem si o nich chtěl zjistit něco víc a tak jsem použil wikipedii. A ještě zajímavůstka. V tomhle filmu hrál Bugsy Siegela Harvey Keitel. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Filmy o vzostupe a páde slávnych gangstrov nie sú ani tak o nich, o tom, akí boli vlastne zlí ľudia, respektíve až tak niekedy úplne neboli, ale o tom, ako by sme sa chovali aj my, ak by sme mali takú moc a peniaze v rukách. Čiže čo robí moc s ľuďmi. Medzi Bugsym, ostatnými gangstermi a nami je rozdiel iba v cieli našej ctižiadosti. Levinson príbeh zakladateľa Las Vegas obliekol do obrazovo mierne štylizovaného, až komiksového hávu. Ukazuje jeho záporné, ale aj kladné stránky a nezabudne pripomenúť, že v tejto branži z vrcholu nasleduje vždy iba pád a to bez výnimky. To pokiaľ by vás náhodou napadlo založiť nejaké mesto na poli a zaplietli by ste do toho naše podsvetie. ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Film se sice radi pouze mezi hodne nadprumerny mafianky, ne mezi ty nejlepsi, ale Bugsy Siegel se rozhodne u me radi mezi jednoho z nejlepsich filmovejch mafianu. Tenhle film sice uplne typickej mafianskej film neni, ten to pripomina hlavne v prvni hodine, ale rozhodne se jedna o perfektni film. Skvele natocenej, se zajimavym pribehem, kde nejde jen o nejaky gangy a prestrelky (ktery tu skoro nejsou), ale je tu i romanticka linie a linie se stavbou casina a to vse podle pravdivejch udalosti. A navic tu jsou spickovy herci. Warren Beatty je fakt naprosto uzasnej, obzvlast v momentech, kdy se nasere a ze se to deje casto. Ale Annette Bening za nim nijak nezaostava, vetsinu casu se spolu jen hadaj, ale tak nak to nezacne pusobit otravne. Z ostatnich stoji jeste za zminku perfektni Keitel s vyholenou pleskou. Takze celkove skvele natocenej a zahranej mafianskej film se zajimavym pribehem, ale tempo v druhy polovine je precejen drobet rozvlacnejsi, takze to nakonec na tech 5* nebude. ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Horká atmosféra Kalifornie 40tých let utopené ve slunci a pozérském luxusu, nablýskaný svět filmu kontra bahýnko mafiánských kšeftů, výtečná Morriconeho hudba, břitké dialogy a poutavý děj. Budu asi za kreténa, ale bohužel mi lezly na nervy herecké výkony ústřední dvojice - afektované Annette Beningové a toporného Beattyho. Nevím, zda to byl Levinsonův záměr, ale Beatty se zde stává karikaturou sebe sama - panákem zoufale vstřebávajícím poslední záblesky reflektorů, voskovou figurínou dávno zašlé hvězdy, filmového milovníka. Smutné. ()

danecek24 

všechny recenze uživatele

49. Zlatý Glóbus za rok 1991 - cena (1) - *Nejlepší film (drama) + nominace (7) - Nejlepší herečka (drama) - Annette Bening, Nejlepší herec (drama) - Warren Beatty, Nejlepší herec ve vedlejší roli - Harvey Keitel, Nejlepší herec ve vedlejší roli - Ben Kingsley, Nejlepší režie - Barry Levinson, Nejlepší scénář - James Toback, Nejlepší hudba -Ennio Morricone ()

Galerie (49)

Zajímavosti (7)

  • Keď Bugsy (Warren Beatty) odváža Harryho Greenberga (Elliott Gould), v čase 1:22:50 auto parkuje pred mostom. V čase 1:23:14 to auto v zábere chýba, objaví sa znovu v 1:23:22. (GabrielGabko)
  • Celosvětová premiéra filmu proběhla 10. prosince 1991 v New Yorku. (ČSFD)

Související novinky

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

17.04.2020

Filmový svět se v rozpětí několika hodin musel rozloučit rovnou se dvěma významnými filmovými tvůrci. Ve věku 77 let zemřel kameraman Allen Daviau, jehož budou diváci znát nejlépe díky skvělé práci… (více)

Reklama

Reklama