Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Warren Beatty v titulní úloze romantického gangstera, který založil Las Vegas. Hrdinou amerického retrosnímku Bugsy (1991) je známý americký gangster Benjamin Siegel (1902–1947), přezdívaný pro svoji prchlivou povahu Bugsy (něco jako magor). Díky svému dlouholetému přátelství s Meyerem Lanskym, s nímž vyrůstal v židovské části Brooklynu, se vypracoval na jednoho z pohlavárů v organizaci Charlieho „Lucky“ Luciana a byl poslán do Hollywoodu, aby tam dohlédl na obchody. Díky dalšímu příteli z dětství, známému herci Georgi Raftovi, se v Hollywoodu rychle etabloval a stal se součástí bohatého společenského života filmových hvězd, producentů a dalších členů různorodé filmové komunity. Měl vztahy s řadou hereček, ale jeho osudem se stala začínající hvězdička Virginia Hillová, která ho jako jediná dokázala k sobě připoutat. Elegantnímu a poněkud romanticky založenému gangsterovi, který dokonce snil o tom, že by se mohl stát hercem, nakonec zlomil vaz jeho celoživotní sen – vybudovat v nevadské poušti zářivé centrum hazardu Las Vegas. Značně znepokojeni Siegelovým velikášstvím a rozhazovačností se jeho newyorští bossové nakonec rozhodli ho zlikvidovat. Las Vegas jim ovšem vložené investice mnohonásobně vrátilo.
Tvůrci snímku v čele s režisérem Barrym Levinsonem (držitel Oscara za Rain Mana) se soustředili na barvité vykreslení hollywoodské komunity na začátku 40. let. Iniciátorem projektu byl Warren Beatty, který také s gustem vytvořil titulní postavu uhlazeného ale nebezpečného zabijáka. Více než rovnocennou partnerkou v úloze Virginie Hillové je mu Annette Beningová, která se touto rolí nejen definitivně prosadila, ale našla současně i muže svého života (s proslulým bývalým sukničkářem Beattym žije dodnes a mají spolu čtyři děti). Za zmínku stojí i další vynikající herecké výkony, mj. Harveyho Keitela (Siegelova pravá ruka Mickey Cohen), Bena Kingsleyho (Lansky) a Joea Mantegny (George Raft). Film získal dva Oscary (nejlepší výprava a kostýmy) a v dalších sedmi kategoriích byl nominován (nejlepší film, režie, původní scénář, kamera, hudba a mužské herecké výkony v hlavní i vedlejší roli – Beatty, Keitel). Z řady dalších ocenění se sluší připomenout ještě Zlatý glóbus za nejlepší film-drama a Ceny losangeleských filmových kritiků za nejlepší scénář, režii i film. (Česká televize)

(více)

Recenze (120)

Santino7 

všechny recenze uživatele

Snímka z mafiánskeho prostredia, ktorá sa dá vzhľadom na jej celkové poňatie oprávnene radiť do starej filmárskej školy. Má to šmrnc, vyniká hlavne skvelou dobovou atmosférou, ktorú sa filmárom podarilo zachytiť naozaj výborne a taktiež aj kvalitnými dialógmi, bez akých by sa žiadna pravá gangsterka nezaobišla. "Twenty dwarves took turns doing handstands on the carpet." S tvrdením, že dĺžka filmu je prepísknutá v žiadnom prípade nesúhlasím, absencia akýchkoľvek prestreliek len kvôli efektu mi absolútne neprekáža, tak či tak by tu boli zbytočné a tiež kontraproduktívne. Každý jeden záber pôsobí honosne, priam z toho vyžaruje luxus a megalomanstvo, čo nás neustále utvrdzuje v tom, že Siegel na takýchto veciach doslova lipel (za akúkoľvek cenu) a priam ho očarila kalifornská "vyššia" spoločnosť, v ktorej sa cítil ako doma. Pokiaľ prehliadneme isté dejové nepresnosti na úkor atraktivity filmu (v žiadnom prípade nemyslím vsunutú dejovú linku ohľadom Mussoliniho, ktorá ma vcelku pobavila), príbeh je vystavaný vcelku fajn, až na zopár menších chybičiek. Tým mám na mysli hlavne niektoré konkrétne scény, ktoré mi svojou naivitou chvíľkami vyčarili úsmev na tvári - priznajme si, Bugsyho občasné výlevy zúrivosti či najmä jedna romantická scéna vyznievajú fakt hlúpo a komicky, sú proste natočené mierne amatérsky (môj názor). Čo mi svojím spôsobom trošku prekážalo prakticky po celý čas, bolo obsadenie Warrena Beattyho (vlastne mi vadil herecký výber u celého tria Luciano - Lansky - Siegel, zvyšní dvaja však toľko priestoru na pľaci nemajú). Samozrejme, ukázal sa tu nepochybne vo vynikajúcom svetle a z plejády hercov na plnej čiare vyčnieval (skvelý bol tiež Keitel), lenže priznajme si, v čase natáčania bol na túto rolu už trošku pristarý, ak zoberieme do úvahy, že spomínaný gangster mal vo filmom mapovaných rokoch 30 až 40. To už ale z mojej strany vyznieva viacmenej iba ako také puntičkárstvo, takýmto pomerne nepodstatným maličkostiam zas až takú váhu prikladať nemožno. Dôležité je, že Barry Levinson nám doručil poctivú svojráznu životopisnú gangsterku v tom pravom zmysle slova so všetkým, čo k tomu treba (jednu z posledných svojho druhu), aká je dnes už raritou. 80% ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Originální, zajímavé a nápadité nejen díky skvělé režii, ale i hercům (Warren Beatty, Annette Bening) a hudbě, která je sama o sobě těžko poslouchatelná, ale ve filmu působí výtečně a příjemně podbarvuje už tak skvělou atmosféru 40. let. Akční scény jsou bravurně zvládnuté a k celkové dokonalosti moc nechybí. Snad jen občas trochu rozvláčnosti mi kazí celkový velice kladný dojem. ()

Reklama

MJMilan 

všechny recenze uživatele

Téměř autobiografický snímek jednoho z Amerických gangsterů třicátých let Benjamina "Bugsy" Siegela. Doporučuji před shlédnutím tohoto snímku prostudovat Wikipedii, kdo to vůbec Bugsy byl, protože spousta souvislostí není ve filmu uvedena. Málokdo ví, že Las Vegas je tedy "potomkem" mafiánů. Samotný film byl trochu táhlý, ale dívat se na něj dalo. Fanoušky si najde především u milovníků mafiánských filmů, i když nějaké zázračně propracované vraždy tu nehledejte. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Výborně natočený film, v němž se podařilo jedinečným způsobem zachytit atmosféru tehdejších časů. Benjamin Siegel, který nesnášel přezdívku Bugsy, měl sen a ten se zdál být příliš nereálným. On mu ale věřil, a tak dnes máme v poušti město Las Vegas. Herci hrají uměřeně a přesvědčivě, přičemž Levinsonova režie patří k tomu nejlepšímu v jeho filmografii. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Levison už zašťuchol asi do každého žánru a dokazuje, že ani gangsterky mu nerobia žiadny problém. Nejde však o typický film z tohto žánru, čo potvrdzuje aj účasť Warrena Beattyho. Beatty je kapitola sama o sebe a osobitý výber jeho filmov by som v súčasnosti prirovnal k Day-Lewisovi. Veľmi zaujímavý námet, od začiatku by ma ani nenapadlo, že pôjde o budovanie a premieňanie ľudských snov. Prekvapujúco málo premenených nominácií len potvrdzujú jeho kontroverznosť v súvislosti so všetkými súvislosťami. Tunajší divák ako ja tiež ani nie veľmi dobre vie ako reagovať na spojenia (mafia-Las Vegas-Mussolini). Ale je to zaujímavé a pekne sa na to pozerá. 80%. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (7)

  • Keď Bugsy (Warren Beatty) odváža Harryho Greenberga (Elliott Gould), v čase 1:22:50 auto parkuje pred mostom. V čase 1:23:14 to auto v zábere chýba, objaví sa znovu v 1:23:22. (GabrielGabko)
  • Po natáčení filmu se Warren Beatty a Annette Bening vzali. (Xixao)

Související novinky

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

17.04.2020

Filmový svět se v rozpětí několika hodin musel rozloučit rovnou se dvěma významnými filmovými tvůrci. Ve věku 77 let zemřel kameraman Allen Daviau, jehož budou diváci znát nejlépe díky skvělé práci… (více)

Reklama

Reklama