Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý Roy Hobbs, jenž má nevšední baseballový talent, si ze dřeva stromu poraženého bleskem vyřeže vlastní pálku, kterou nazve Fenomén (Wonderboy), a vydává se z rodinné farmy do Chicaga, aby své vlohy zúročil. Setkání s pomatenou fanynkou, která ho těžce zraní, však jeho kariéru o šestnáct let opozdí. Na prahu středního věku přichází do newyorského klubu Knights (Rytíři), ale o své místo v týmu musí bojovat. Jeho Fenomén se prosadí, ale cena je příliš vysoká. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (124)

tron 

všechny recenze uživatele

Príjemný športový film, ktorý, ako každý správny športový film, vlastne skoro vôbec nie je o športe. Scén, odohrávajúcich sa na štadióne, je relatívne málo, no hoci sú slušne nakrútené, európsky divák asi bude zmätený z baseballu, ktorému, vraj, rozumejú iba Američania. Ja mu nerozumiem vôbec, ale vďaka výbornému hereckému obsadeniu mi to neprekážalo. Hlavným hromozvodom je samozrejme charizmatický tajomný Robert Redford, ktorý na svoj vek rozhodne nevyzerá (uveríte, že v čase nakrúcania mal už takmer 50 rokov? Lebo ja nie.). Ale určite je fajn aj zasa raz výborný Richard Farsworth (neskôr sa s Redfordom stretol bohužiaľ už len v HAVANE) a ostatní (Closeová, Basingerová, Joe Don Baker, Madsen, Starr, Brimley, Duvall) Viac na mojom ex-blogu: http://ivokucera.blog.sme.sk/c/163326/Prirodzeny-talent-80.html ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Fanusikom sportovych filmov som sa stal pozrenim si Rocky 1 so Stallonem. A odvtedy mam sportove filmy dost rad, a vobec tam nemusi byt box. Tu ani nebol, tu bol baseball. A aj ked osobne baseballu nerozumiem, pribeh slusne odsypal, Redford podal kvalitny herecky vykon a reziser Barry levinson odviedol slusnu rezisersku pracu. Kvalitna podivana : 81 % ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Na baseball mám averzi způsobenou v dětsví na sportovním táboře v Ledči, kde jsme měli v programu výuku baseballu. Se utvořili dvě party. Jedna si sedla do trávy a dostala čísla, já byl tuším 6 a druhá si stoupla na hřiště. Pak to začalo. Instruktor zařval jedna. Kluk slyšící na "jedna" se zvednul vzal dřevo třikrát se netrefil a šel si sednout. Pak instruktor zařval dvě, zvednul se kluk slyšící na "dvě". Mě zatím vesele štípali komáři. Dvojka vzal pálku třikrát se netrefil a šel si sednout. Najednou instruktor zařval čenč a ti co byli v poli si šli sednout a my sedící si šli stoupnout. Během přesunu mě štípli dokonce dva komáři najednou, asi zamilovanej páreček. Bohužel fáze stání byla ještě nudnější než fáze sezení, ale naštěstí ani jednička, ani dvojka ze soupeřovic týmu se tím klackem do míčku taky netrefili a tak byl zase čenč, jenže ten kretén instruktor najednou zase od začátku "jednička na pálku" s ohledem na to že jsem byl šestka a to už značně poštípaná šestka, shledal jsem svou účast v tomto "dechberoucím" klání za nepodstatnou a šel jsem si lehnout do stanu a zapomenout na tenhle typicky americkej sport. Tenhle sport musel vymyslet nějakej voják z kavalérie generála Custera, těsně po tom co mu dal indián tomahawkem po palici, protože jinak to není možný. Z tohoto důvodu se baseballovým filmům většinou vyhýbám, ale tady mě přemohla síla jména Robert Redford a udělala dobře. Příběh si jede svoji lajnu a rozhodně nepapouškuje typickou sportovní pointu typu : přijde nějakej chudák odněkud s bažiny a všechno vyhraje. Tady nic takovýho nehrozí, film působí civilně, uvěřitelně a reálně, navíc je podpořen dobrým hereckým výkonem Roberta Redforda a vynikajcí kamerou. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Sportovními výkony Roy Hobbse poněkud nadsazený příběh jednoho baseballového amatéra, který se díky svému talentu a cílevědomosti dostal mezi špičky tohoto sportu. Příjemné pokoukání, i když je z díla cítít trochu víc než je zdrávo, nábor mladých hochů k tomuto americkému národnímu sportu. Jde o takové malé neokázalé americké prefabrikované zrození národního hrdiny. ()

shyster 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem jako malý kluk viděl snad třikrát a vždycky se mi líbil. O to jsem byl nemile překvapen, když jsem ho viděl nedávno. To, že je to dobře zrežírovaný i zahraný, o tom se nemá cenu bavit. Na sportovní film zpracovává dobře i všemožné kliše. Co mě, ale nejvíc štvalo, je, jak se vypořádalo s postavou Michael Madsena a jak nevyřešio ani nevyužilo to několikaleté pauzírování Roberta Redforda. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (13)

  • „Musíte v sobě mít pořádnej kus malýho kluka,“ řekl ve skutečnosti chytač Roy „Campy“ Campanella. (Kulmon)
  • Filmový Roy Hobbs (Robert Redford) má od své reálné předlohy dost odlišný osud. Skutečný hráč Eddie Waitkus nezačínal v profesionální soutěži ve 35 letech jako Hobbs, ale už ve 22 letech. Bylo to v roce 1941. Ročník 1942 odehrál v nižších soutěžích a poté 3 roky sloužil v americké armádě a do USA se vrátil až po jejím konci v roce 1945. Baseball začal opět profesionálně hrát v roce1946 a v roce 1949 ho postřelila jeho fanatická fanynka. Na rozdíl od sttřelkyně ve filmu se nezabila, ale skončila v psychiatrické léčebně. (Tonula)
  • Zatímco filmový Roy Hobbs (Robert Redford) čekal 16 let po postřelení na svou další příležitost a zřejmě musel sportovní kariéru ukončit, jeho předloha Eddie Waitkus se vrátil ke sportu už rok po svém těžkém zranění. Jeho návrat byl dokonce oceněn cenou pro nejlepší baseballový comeback roku 1950. Hrál pak až do roku 1955 a zemřel v roce 1972 na rakovinu. (Tonula)

Související novinky

Zemřel herec Wilford Brimley

Zemřel herec Wilford Brimley

02.08.2020

V sobotu v ranních hodinách zemřel americký herec Wilford Brimley. Bylo mu 85 let. Brimley se údajně dva měsíce potýkal s ledvinovými problémy, informaci o úmrtí potvrdila jeho agentka Lynda Bensky.… (více)

Reklama

Reklama