Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Charley je podvodníček a profesionální hráč. Právě zjistí, že jeho otec, který ho jako teenagera vyhodil z domu, zemřel. V souvislosti s dědictvím se Charles dozvídá, že má bratra Raymonda, který je jako autista umístěn v ústavu. Raymond má ale geniální matematické schopnosti, dokáže z hlavy řešit a zapamatovat si i ty nejsložitější matematické příklady i kombinace. Jejich otec zanechal svůj majetek Raymondovi, který ovšem nemá ponětí o penězích a neví, jak s nimi nakládat. Charles se rozhodne svého bratra vyhledat, aby majetek získal. Přitom si uvědomí, jaké možnosti skýtají Raymondovy schopnosti v jeho „oboru“ a rozhodne se vzít bratra s sebou na „dlouhý výlet“. Zatím však nemá potuchy o tom, jak s autistickým člověkem zacházet… Kvůli roli autistického Raymonda strávil Dustin Hoffman (Malý velký muž, Tootsie, Motýlek, Kdo je Harry Kellerman, Kramerová versus Kramer) téměř rok v léčebnách, kde studoval chování autistických pacientů. Jeho bratra Charlese si zahrál Tom Cruise (Top Gun, Interview s upírem, Narozen 4. července, Firma). (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 091)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Nemám rád Dustina Hoffmana, tahle výjimka potvrzuje pravidlo. Hraje svého geniálního duševně nemocného úplně božsky. Ve srovnání s ním hraje Tom Cruise jen vedlejší roli, ale je taky hodně dobrý. A music by Hans Zimmer taky hodnocení nesnižuje. Spíš naopak, jde o další ze vzpomínek na dobu, kdy to všechno nebylo o dunivých tématech;) 80% ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Autismus v mainstreamovém balení, tj. s výraznou neautistickou postavou pro naši identifikaci (a pro vývoj vyprávění, protože Ray se změnit nemůže), s vyvážením hrdinovy nemoci jeho fenomenální pamětí, s pečlivě dávkovaným „hřejivým“ humorem, s melodramatickým omezením původce všech konfliktů na nevyléčitelnou duševní chorobu. Můžeme se ironicky vysmívat Levinsonově snaze vyprávět s láskou a porozuměním o člověku, pro kterého je hlubší náklonnost k jiné osobě neznámou emocí. Nebylo by však spravedlivé přehlédnout při tom, že Rain Man je zároveň natočen velmi vkusně. Bez přehnané sentimentality, bez snahy vyeliminovat vše jen trochu „unheimlich,“ bez stoprocentně pohádkového konce (bratrská láska je fajn, ale instituci specializovanou na pacienty jako je Raymond nenahradí). V mezích žánru věrohodné charakterové proměně Toma Cruise paradoxně nejvíce pomáhá v jádru neměnný, ovšem na své filmového bratra pozvolna jinak reagující Dustin Hoffman. Ačkoliv ve skutečnosti jsem v tom filmu Dustina Hoffmana nikdy neviděl. Vždy vidím jenom Raymonda Babbitta. 85% Zajímavé komentáře: sportovec, Subjektiv ()

Reklama

Kothy 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem se tomuto filmu vyhýbal, ale stojí za to. Dustin Hoffman tu předvádí neskutečný výkon, ne jako Kozubovo pitvoření se ve Spolu. Tom Cruise tu hraje jeho mladší bratra, který o něj projeví zájem až ve chvíli, kdy má zdědit velké jmění. Vydávají se spolu na šílenou týdenní cestu napříč celou Amerikou. Cruise to díky Hoffmanovu postižení skutečně nemá lehké. Musí překonávat mnoho překážek a naučit se s bratrovou poruchou žít. Nejde si nevzpomenout například na Sheldona Coopera z BBT. Postupně se poznávají a hledají jeden ke druhému cestu. Co je ze začátku jen kalkul nakonec přeroste ve skutečnou bratrskou lásku. Opravdu chápu, proč je to tak oblíbené. Takových filmů se moc netočí... "Kdo je na první metě?" :D ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Nikdy bych neřekla, že mě dojme Tom Cruise. Nikdy bych neřekla, že budu nadšená z jeho hereckého výkonu. (Dustin Hoffman je samozřejmě vynikající už od první scény s ním, asi jako Tom Hanks ve Forrestu Gumpovi.) A taky bych nikdy neřekla, že nějaký film označím za 'klasiku, kterou by měl vidět každý'. A přece... ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Ronald Bass, Barry Morrow .. Dustin Hoffman samozřejmě podává excelentní výkon ve výtečném příběhu, ale mladý Tom Cruise sekunduje velmi zdatně, což musím taktéž zdůraznit. Film mého srdce a určitě nej životní počin od Barry Levinsona. ()

Galerie (133)

Zajímavosti (60)

  • V závěrečných titulcích můžeme vidět fotografie, které Raymond Babbitt (Dustin Hoffman) pořizoval ve filmu během cesty fotoaparátem Kodak Instamatic X-15. (Say)
  • Všechny aerolinie, které pouštěly tento film v letadle, vystřihly scénu, kdy Raymond (Dustin Hoffman) odříkává děsivý seznam leteckých katastrof. Kromě australské národní letecké společnosti QANTAS, která je pyšná na svůj nulový počet havárií. (Sinecod)

Související novinky

Akční thriller Zúčtování dostane sequel

Akční thriller Zúčtování dostane sequel

05.09.2021

Thriller Zúčtování v originále zvaný The Accountant z roku 2016 neměl původně kdovíjak velké předpoklady k tomu, aby se z něj stal hit, natož pak chválený. Na papíře se zkrátka jednalo o béčkovou… (více)

Bill Murray bude ztracen v Afghánistánu

Bill Murray bude ztracen v Afghánistánu

08.02.2014

Barry Levinson dal světu Dobré ráno, Vietname nebo Rain Mana, v posledním letech pak zaujal především televizním dramatem Doktor Smrt s Alem Pacinem. Teď nicméně chystá pořádný celovečerní comeback,… (více)

Reklama

Reklama