Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Charley je podvodníček a profesionální hráč. Právě zjistí, že jeho otec, který ho jako teenagera vyhodil z domu, zemřel. V souvislosti s dědictvím se Charles dozvídá, že má bratra Raymonda, který je jako autista umístěn v ústavu. Raymond má ale geniální matematické schopnosti, dokáže z hlavy řešit a zapamatovat si i ty nejsložitější matematické příklady i kombinace. Jejich otec zanechal svůj majetek Raymondovi, který ovšem nemá ponětí o penězích a neví, jak s nimi nakládat. Charles se rozhodne svého bratra vyhledat, aby majetek získal. Přitom si uvědomí, jaké možnosti skýtají Raymondovy schopnosti v jeho „oboru“ a rozhodne se vzít bratra s sebou na „dlouhý výlet“. Zatím však nemá potuchy o tom, jak s autistickým člověkem zacházet… Kvůli roli autistického Raymonda strávil Dustin Hoffman (Malý velký muž, Tootsie, Motýlek, Kdo je Harry Kellerman, Kramerová versus Kramer) téměř rok v léčebnách, kde studoval chování autistických pacientů. Jeho bratra Charlese si zahrál Tom Cruise (Top Gun, Interview s upírem, Narozen 4. července, Firma). (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 091)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Hit pozdních osmdesátých let, kterému vedle mimořádně propracovaného scénáře pomohl životní výkon Dustina Hoffmana. Ten jako známý puntičkář věnoval přípravě mimořádně náročné role bezmála pět měsíců a žil i s autisty v léčebně. Cruise se vedle Hoffmana snažil nezapadnout a vytáhl se na jeden z nejlepších výkonů své kariéry. Všechno ve filmu šlape, jak má. Jeden z největších filmových zážitků. Film je doslova nabitý emocemi, ale nepřekračuje hranice kýčovitého sentimentu. Celkový dojem 95 %. ()

Melies 

všechny recenze uživatele

10 / 10 Absolútne pohlcujúce, úchvatné umelecké dielo!!! Niekedy sa sám seba pýtam, na čo vôbec všetky tie filmy pozerám, prečo pri nich strácam svoj drahocenný čas a nevenujem sa radšej niečomu zmysluplnejšiemu (priatelia, zábava, škola...), ale práve snímky ako Rain Man ma vždy utvrdia v tom, že aj pred televíznou obrazovkou sa dá spoznávať svet - ešte nikdy som si tými piatimi * nebol taký istý. ()

Reklama

ajuska 

všechny recenze uživatele

Protože jsem se k tomuto filmu dostala poměrně pozdě, slyšela jsem na něj již předem spoustu chvály, což mnohdy nebývá dobré. Tentokrát jsem se však nezklamala, obrovské očekávání bylo do puntíku naplněno nezapomenutelným filmovým zážitkem. Musím se tedy k připojit k ostatním zde zmiňovaným pochvalám. Rain Man je skutečně skvělý film s fenomenálním hereckým obsazením, který na mě zapůsobil jako už dlouho žádný jiný. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem se tomuto filmu vyhýbal, ale stojí za to. Dustin Hoffman tu předvádí neskutečný výkon, ne jako Kozubovo pitvoření se ve Spolu. Tom Cruise tu hraje jeho mladší bratra, který o něj projeví zájem až ve chvíli, kdy má zdědit velké jmění. Vydávají se spolu na šílenou týdenní cestu napříč celou Amerikou. Cruise to díky Hoffmanovu postižení skutečně nemá lehké. Musí překonávat mnoho překážek a naučit se s bratrovou poruchou žít. Nejde si nevzpomenout například na Sheldona Coopera z BBT. Postupně se poznávají a hledají jeden ke druhému cestu. Co je ze začátku jen kalkul nakonec přeroste ve skutečnou bratrskou lásku. Opravdu chápu, proč je to tak oblíbené. Takových filmů se moc netočí... "Kdo je na první metě?" :D ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Fenomenální dílo, které přivedlo na plátno jednu z nejúžasnějších a také nejrozdílnějších filmových dvojic. Pravděpodobně jedna z nejlepších rolí Toma Cruise. Geniální Dustin Hoffman. Společně rozehrávají úchvatný herecký duet. Tom v roli egoistického, výbušného a workoholického chlapíka, který postupem času zjistí, že je schopen mít rád i něco jiného než peníze a auta, a Dustin coby autistický, upovídaný a v podstatě geniální člověk. Těžko říct, kdo z nich mi chvílemi šel na nervy více, jestli nervní Charlie Babbitt, nebo ukecaný a dokola se opakující Raymond, z něhož byl na nervy zase Charlie:) Velká cesta dvou lidí, která pro ně znamená mnohem více, než jsou si schopni vůbec uvědomit. O ženskou část, jinak zcela mužského příběhu, se stará okouzlující Valeria "Ramada" Golino. Nakonec došlo i na pár slz v závěrečné scéně s oběma bratry. Je to moment důvěrný, krásný, upřímný a dojemný. Zároveň však také jediný, při němž jsem slzela. Celý film je obdařen geniálními, vtipnými scénami a dialogy, na jejichž pozadí se však skrývá mírný smutek a strach. I přesto jsem se hodně nasmála a zároveň měla pocity, jaké nejspíš měli během filmu oba hlavní hrdinové. Ráda bych taktéž zmínila Hanse Zimmera a jeho nádhernou hudbu prostupujíc celou touto "velkou cestou." Podstatné jsou také informace, které se člověk při sledování dozví:) Dozvíme se, že "Quantas never crashed." Dozvíme se, že Raymond Babbitt je "výborný řidič." Dozvíme se, že v Cincinnati je Key Mart. Tom Cruise nám ukáže, jak lze v rychlosti udělat ze čtyř rybích prstů osm. Nikdy se ale nedozvíme, "kdo je na první.":) Dustin is "THE MAN!" ()

Galerie (133)

Zajímavosti (60)

  • V čase 1:08:35 jazdia bratia s autom v ľavom pruhu vozovky, v USA sa jazdi po pravej strane vozovky. (Budisovie)
  • Ronald Bass prepísal záverečnú scénu práve v deň, kedy sa začal štrajk scenáristov. (m.a.t.o.)

Související novinky

Akční thriller Zúčtování dostane sequel

Akční thriller Zúčtování dostane sequel

05.09.2021

Thriller Zúčtování v originále zvaný The Accountant z roku 2016 neměl původně kdovíjak velké předpoklady k tomu, aby se z něj stal hit, natož pak chválený. Na papíře se zkrátka jednalo o béčkovou… (více)

Bill Murray bude ztracen v Afghánistánu

Bill Murray bude ztracen v Afghánistánu

08.02.2014

Barry Levinson dal světu Dobré ráno, Vietname nebo Rain Mana, v posledním letech pak zaujal především televizním dramatem Doktor Smrt s Alem Pacinem. Teď nicméně chystá pořádný celovečerní comeback,… (více)

Reklama

Reklama