Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Charley je podvodníček a profesionální hráč. Právě zjistí, že jeho otec, který ho jako teenagera vyhodil z domu, zemřel. V souvislosti s dědictvím se Charles dozvídá, že má bratra Raymonda, který je jako autista umístěn v ústavu. Raymond má ale geniální matematické schopnosti, dokáže z hlavy řešit a zapamatovat si i ty nejsložitější matematické příklady i kombinace. Jejich otec zanechal svůj majetek Raymondovi, který ovšem nemá ponětí o penězích a neví, jak s nimi nakládat. Charles se rozhodne svého bratra vyhledat, aby majetek získal. Přitom si uvědomí, jaké možnosti skýtají Raymondovy schopnosti v jeho „oboru“ a rozhodne se vzít bratra s sebou na „dlouhý výlet“. Zatím však nemá potuchy o tom, jak s autistickým člověkem zacházet… Kvůli roli autistického Raymonda strávil Dustin Hoffman (Malý velký muž, Tootsie, Motýlek, Kdo je Harry Kellerman, Kramerová versus Kramer) téměř rok v léčebnách, kde studoval chování autistických pacientů. Jeho bratra Charlese si zahrál Tom Cruise (Top Gun, Interview s upírem, Narozen 4. července, Firma). (TV Prima)

(více)

Zajímavosti (60)

  • Film vytvořil nežádoucí stereotyp, že autismus běžně obnáší speciální schopnosti, ale ve skutečnosti je má pouze asi jedna desetina lidí s autismem. (raininface)
  • Kim Peek, který byl předlohou pro hlavní postavu filmu, ve skutečnosti autista nebyl. Ve druhé polovině jeho života se lékaři shodli, že trpí savantismem, tedy atypickou funkčností mozku, která mu poskytovala některé geniální schopnosti, ale v jiných oblastech ho vyřazovala z běžného života. (raininface)
  • Celosvětová premiéra proběhla 12. prosince 1988 v New Yorku. (Varan)
  • Natáčelo se od 2. května do 28. července 1988 v Kalifornii, Kentucky, Ohiu, Indianě, Nevadě a v Oklahomě. (Varan)
  • Vůz Buick, ve kterém ve filmu jedou oba bratři, je Buick Roadmaster convertible z roku 1949 s motorem Buick Fireball I8 s osmi válci v řadě o objemu 5.2 L a výkonem 150 koní, dvourychlostní automatickou převodovkou Dynaflow a maximální rychlostí kolem 175 km/h. Automobil se vyráběl v letech 1949-53 a informace o vyrobených 8 tisících kusech není tak docela pravdivá, ačkoliv pokud by byl myšlen pouze rok 1949, pak by to možná souhlasilo. Nicméně byla vyráběna i verze Riviera s pevnou střechou, které se do poloviny roku 1949 vyrobilo přes 4 tisíce kusů. V roce 1950 se prodalo celkem přes 75 tisíc vozů a prodej klesal na 66 tisíc kusů v roce 1951 a poté na 51 tisíc v roce 1952. Poslední rok výroby byl nahrazen 16 let starý motor Fireball I8 za nový typ Nailhead V8 o objemu 5.3 L, který byl lehčí a výkonnější (188 koní). (ajaxx)
  • Ze Cincinnati jedou Charlie (Tom Cruise) s Raymondem (Dustin Hoffman) nejprve po mezistátní silnici 275 (Ohio–Indiana–Kentucky) a poté pokračují po U.S.60, což je, stejně jako slavná šestašedesátka, silnice spojující západ s východem USA. Ale to už jsou v Tucumcari v Novém Mexiku, jedou tedy patrně po U.S.40. Pro účely další zápletky si cestu prodlouží přes Las Vegas, zde projíždějí po Stripu. Bratři společně rozbijí bank v kasinu Caesars Palace, před kterým se Raymond konečně posadí za volant bratrova Buicku. Celá cesta ze Cincinnati do Los Angeles měří asi 2 315 mil (3 726 km) a trvala by asi 36 hodin čisté jízdy. (jfilaa)
  • Most za oknem v bance, za kterým se ohlíží Raymond (Dustin Hoffman), je Suspension Bridge přes řeku Ohio. Jeho stavitelem je J. Roebling (proslavil se zejména stavbou Brooklynského mostu v New Yorku). (jfilaa)
  • Filmový Charlie (Tom Cruise) vykládá dodávku aut Lamborghini Countach (předchůdce Lamborgini Diablo). Všechny evropské verze měly karburátor Weber, pro Ameriku byl model se vstřikováním Bosch. Proto později musí Charlie řešit výměnu karburátorů za vstřikování. Charlie Babbitt jezdí na začátku filmu rovněž italským vozem Ferrari 400i. Po pohřbu otce v Cincinnati (Ohio) odjíždí ze hřbitova Lincolnem Continental (modelový rok 1988–1994, 3,8 L V6). Po otci Charlie zdědí Buick Roadmaster [76-C] (V8). (jfilaa)
  • Společnosti Warner Bros. se naskytla v jednu chvíli příležitost produkovat tituly Rain Man (1988) a Forrest Gump (1994), které se následně staly veleúspěšnými. Nejprve odmítla Rain Mana, neboť se obávala nezájmu diváků o takové téma. Film tak vznikl v produkci United Artists. Zpočátku se zdál předpoklad WB správný. V prvním týdnu snímek vydělal pouhých 6 milionů amerických dolarů, nicméně během pár týdnů vzrostl zájem diváků tak rapidně, že se film dlouho držel na první příčce návštěvnosti. Následně se společnost vzdala i Forresta Gumpa (1994), protože se domnívala, že by diváci nechodili do kina na film s podobnou tématikou jako Rain Man. Ve Warner Bros. se opět mýlili. Film vznikl pod křídly společnosti Paramount Pictures a stal se jedním z nejúspěšnějších snímků všech dob, když v amerických kinech vydělal zhruba 330 milionů dolarů. (Nine)
  • Scenárista Barry Morrow vybral jméno hlavního hrdiny tak, že si pročítal knihu se jmény a poznamenával si ta, které zněla nejzajímavěji, když se vyslovila špatně. Kromě "Rain Man" pro Raymonda si zapsal také například No-Man pro Norman. Z celkových čtyř možností dal nakonec vybrat svým dětem a ty jednohlasně zvolily Raymonda - Rain Mana. (Nine)
  • Scéna v motelu, kdy se Charlie (Tom Cruise) rozpomíná na staršího bratra, byla natočena na jeden záběr. (Nine)
  • Scéna, kdy psychiatr vyslýchá Raymonda (Dustin Hoffman) a odejde a poté se Ray nakloní k Charliemu (Tom Cruise), opře si o něj hlavu a řekne: "Můj kamarád Charlie," byla improvizací Dustina Hoffmana. (Nine)
  • Zprvu dostal scénář do rukou Peter Weir, který jej odmítl s tím, že ho nijak nezaujal. (Venkovan)
  • Dustin Hoffman (Raymond) si při zkoušce opravdu pšoukl, načež se na něj Tom Cruise (Charlie) podíval a řekl: „Raymonde, ty sis prdnul?“ na čož mu Hoffman odpověděl: “Prdnul, prdnul, prdnul!“ Cruise se poté zeptal: “Proč si to udělal Raymonde?“ a Hoffman odpověděl: “Mně je to jedno!“ Režisér Barry Levinson se rozhovoru zasmál, scénu si zapsal a pak ji zařadil do filmu. (popos)
  • Psychicky postižený génius Kim Peek přezdívaný „Kimputer“, který posloužil jako předloha postavy hrané Dustinem Hoffmanem, je v závěrečných titulcích uveden v sekci zvláštní poděkování. (Olík)
  • Kim Peek, který posloužil jako předloha hlavní postavy filmu, zemřel roku 2009 na infarkt. Přestože trpěl autismem, vynikal geniální pamětí. Sám se naučil číst v roce a půl a již ve 4 letech si pamatoval 8 svazků encyklopedie, všechna americká směrovací čísla a všechna americká telefoní předčíslí. Za život přečetl 12 000 knih, z nichž si 98 procent pamatoval slovo od slova. Dvoustránku uměl přečíst za minutu a půl tím, že levým okem četl levou a pravým okem pravou část textu. Ovládal též všechna historická data, do poslední noty znal každou písničku, kterou zaslechl, a uměl nazpaměť kompletní americký telefonní seznam. Ačkoliv byl považován za génia, podle IQ testů dosahoval IQ 73 bodů, což je považováno ze velmi podprůměrný výsledek. (carott)
  • V závěrečných titulcích můžeme vidět fotografie, které Raymond Babbitt (Dustin Hoffman) pořizoval ve filmu během cesty fotoaparátem Kodak Instamatic X-15. (Say)
  • Všechny aerolinie, které pouštěly tento film v letadle, vystřihly scénu, kdy Raymond (Dustin Hoffman) odříkává děsivý seznam leteckých katastrof. Kromě australské národní letecké společnosti QANTAS, která je pyšná na svůj nulový počet havárií. (Sinecod)

Související novinky

Akční thriller Zúčtování dostane sequel

Akční thriller Zúčtování dostane sequel

05.09.2021

Thriller Zúčtování v originále zvaný The Accountant z roku 2016 neměl původně kdovíjak velké předpoklady k tomu, aby se z něj stal hit, natož pak chválený. Na papíře se zkrátka jednalo o béčkovou… (více)

Bill Murray bude ztracen v Afghánistánu

Bill Murray bude ztracen v Afghánistánu

08.02.2014

Barry Levinson dal světu Dobré ráno, Vietname nebo Rain Mana, v posledním letech pak zaujal především televizním dramatem Doktor Smrt s Alem Pacinem. Teď nicméně chystá pořádný celovečerní comeback,… (více)

Reklama

Reklama