Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do amerických prezidentských voleb zbývají jen dva týdny a Conrad Brean, specialista na problematiku médií, je narychlo povolán do Bílého domu. V podzemní zasedačce se dozvídá o hrozícím sexuálním skandálu mezi prezidentem a nezletilou skautkou, celou kauzu totiž plánuje několik stanic ještě ten večer odvysílat v hlavních zprávách. Breanovým úkolem je zastavit blížící se mediální bouři a zároveň prezidentovi napomoci k jeho znovuzvolení na další funkční období. V tak krátkém čase je jedinou možností odvrátit pozornost veřejného mínění jiným směrem. Brean se proto spojí s hollywoodským producentem Stanleym Motssem a společně vymyslí absurdní plán: nejdříve jsou zveřejněny falešné zprávy o neexistujících bombardérech B-3 a vzápětí USA musí čelit nečekanému útoku albánských radikálů. To je však jen počátek neobyčejně věrohodné hry s fakty a iluzemi, která s každým dalším dnem do voleb nabírá co do absurdity na obrátkách... Americký film natočil úspěšný režisér Barry Levinson (Rain Man, Dobré ráno, Vietname, Bugsy), který satiricky laděné komedii vtiskl dostatek věrohodnosti, humoru a nadsázky. Postavu chladnokrevně a cynicky uvažujícího Conrada Breana si zahrál Robert De Niro (Taxikář, Zuřící býk, Irčan), zatímco velikášsky a furiantsky vystupujícího producenta Motsse představuje Levinsonův dvorní herec Dustin Hoffman (Absolvent, Hrdina proti své vůli, Smrtící epidemie). Autory promyšleného scénáře se skvěle napsanými dialogy jsou pak scenáristka Hilary Henkinová a známý dramatik David Mamet, zároveň jde však o volnou adaptaci knihy Americký hrdina Larryho Beinharta. Ani jeden z tvůrců ovšem nemohl tušit, jak rychle a blízko se přiblíží skutečnosti. V lednu roku 1998, pouhý měsíc po premiéře propukl sexuální skandál prezidenta Billa Clintona, který vzápětí nařídil bombardování v Súdánu. Situace se pak opakovala ještě dvakrát: během projednávání Clintovova impechmentu bombardovaly Spojené státy Irák a pár měsíců na to také Jugoslávii. Název filmu se pak na dlouho dobu ustálil jako označení pro mediální čachry a odvádění pozornosti od klíčových problémů. (Česká televize)

(více)

Recenze (490)

Lima 

všechny recenze uživatele

Sympatická Levinsonova bokovka, spíchnutá za 2 týdny. Ani to není znát, parádně se na to kouká a pointa filmu v dnešní době války o Irák nabírá na aktuálnosti. Albánie nebo Irák, ono to kolikrát vyjde nastejno. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Zkrátka, co nám nezpracují, nenaservírují, neukáží a nevysvětlí "média," to jakoby nebylo. Dustin Hoffman je opravdu přesvědčivý. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Hodně, ale fakt hodně dobrý. Film těží ze svého námětu úplný maximum. Nevěděl jsem, jestli se mám smát nebo spíš plakat nad tím jakým způsobem se dá manipulovat s veřejným míněním a troufunu si říct, že ani tvůrci sami nečekali , že tnou do živýho i 20 let od vzniku filmu. Bobby i Dustin předvádí naprosto suveréní herecký představení. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Strašná pakárna! Film, který má poukazovat na to, jak vláda dokáže skrz média manipulovat s veřejným míněním, se snaží samotného diváka vmanipulovat do myšlenky, že k tomu vlastně stačí tři lidé. Jasně, je to satira, ale jdoucí proti zdravé logice a navíc absolutně bezzubě. Až na pár výjimek nevypustí postavy z huby nic, coby mělo údernost nebo vtip. DeNiro s Hoffmanem skvělí, ale vlastně devadesát minut střílí totálně naprázdno. V době vzniku měl film alespoň potenciál, za ta léta ztratil i ten. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý snímek, i když si nemyslím, že by to ve skutečnosti fungovalo až takhle, nicméně něco pravdy by na tom být mohlo. Dustin Hoffman odvedl skvělý výkon. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Americká filmařina devadesátých let s perfektními hereckými výkony a myšlenkou, kterou si zřejmě stále mnoho lidí neuvědomuje, ale je každodenní součástí naších životů. Možná herecky trošku bez emocí, ale jinak skvělý kousek. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $15miliónovTržby USA $43,061,945Tržby Celosvetovo $64,256,513║ trefné /80%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Dva muži se rozhodnou zakrýt aféru sexuálního obtěžování větši katastrofou. Ukázka, že dva lidé s mocí by dokázali vymyslet světovou katastrofu nebo válku někde daleko od Spojených států Amerických. A ještě by se v ukázkách proběhla Kirsten Dunst. Mystifikace lidí okolo za účelem zakrytí jedné aféry. Chtěl bych mít podobnou moc, ale lepší charakter. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Hilary Henkin, David Mamet .. Je to přitažené za vlasy anebo dotažené k (absurdní) dokonalosti? Žánr komedie může působit velmi matoucím dojmem - úsměvů na tváři děj mnoho neudělá a spíše mrazivě baví díky několika výtečným dialogům a popisům, jak je (asi) snadné manipulovat s davem s pomocí masmédii. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Nápad jako svině. Film se neuvěřitelně naváží do mědií a také do americké ( a určitě nejenom té ) mentality. Napoprvé člověku hodně narážek nedojde. Prostě oscarový nápad. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Vrteti psem neni ten typ komedie u ktery by se clovek valel smichy po zemi, spis je to takovej mix mezi cernou komedii a satirou, o tom, co vsechno zmuzou media a popravde receno, kolikrat si az clovek rika, ze tohle prece ne tohle snad nejde. Jenze ono to evidentne jde, minimalne v tomhle filmu, kterej, ackoliv ma pomalej dej, rozhodne nema pomaly tempo, takze i v castech, kde se nic moc nedeje, rozhodne nepusobi nejak utahane a hlavne je kazdou chvily cemu se zasmat. K tomu tu je naprosto libovy obsazeni, De Niro jako mistr okecavac resici vsechny problemy s ledovym klidem a Hoffman jako lehce ujetej producent. Proste inteligentni a originalni komedie se skvelejma hercema. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je jako satira tak trefný, přesný a kousavý, že se až divím, že prošel nelidskou americkou cenzurou. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Na prvé zhliadnutie trochu chaotická, napriek tomu geniálna komédia o manipulovaní verejnej mienky médiami, ktoré často ani nevedia o tom, že vlastne manipulujú. Na to aby ste ocenili genialitu tohoto filmu je potrebné vidieť ho tak 4-5 krát, pretože dialógy sú príliš rýchle a početné na to aby sa v tom človek tak rýchlo vyznal. Herecky bezchybný Robert "je vojna, vy sa nepozeráte na CNN ? " de Niro, Dustin "ale to nič nie je" Hoffman, William "naše satelity nnič nezachytili" H. Macy a Woody "To je kočka .... " Harrelson vo filme o tom, že to čo vidíte v televízii môže byť kľudne z Lega. Inteligentný film určený inteligentným divákom. Inak na jednej našej TV (Kríza) to malo ísť tesne po 11.9. ..... a čo myslíte išlo ? :-)))))) ()

Související novinky

Zemřela herečka Anne Heche

Zemřela herečka Anne Heche

12.08.2022

Kdo sledoval zprávy ze světa posledních několika dnů, zřejmě tušil, že smutná novina se nevyhnutelně blíží. Před necelým týdnem totiž americká herečka Anne Heche během fatální autonehody v Los… (více)

Reklama

Reklama